Elämää Punaisten lyhtyjen alueellaJunamatka Schipholin lentokentältä keskustaan kesti noin 20 minuuttia. Maps.me -sovelluksen avulla suunnistaminen hotellille oli helppoa. Sen kyllä huomasi, kun saavuttiin Punaisten lyhtyjen alueelle. Ihmisiä oli tosi paljon liikkeellä niin kuin viikonloppuiltana Helsingissä, vaikka nyt oli vaan sunnuntai. Saatiin huomata, että sama hektinen tunnelma siellä on joka ilta. Toki viikonloppuna on varmasti vielä ruuhkaisempaa. Ihan mukavaa siis olla reissussa sunnuntaista torstaihin.

Meidän majapaikka oli Hotel83. Se on kaupungille tyypilliseen tapaan kapea ja korkea jyrkillä portailla. (Ei sovellu liikuntarajoitteisille). Hotelli on perheyritys ja sen maskottina on iso, valkea kissa. "Junior" usein nukkui respassa, jos ei ollut jossain iltajuoksuillaan. Huone oli pieni ilman ylimääräisiä mukavuuksia kuten jääkaappia tai tv:tä. Kylpyhuone oli siisti, selkeästi uudempi kuin itse rakennus. Vaikka oltiin Punaisten lyhtyjen alueella, huoneeseen ei kuulunut meteliä, joka olisi häirinnyt unia. Tosin minulla on kyllä hyvät unenlahjat.

Kun oltiin jätetty kamat hotellihuoneeseen, lähdettiin seikkailemaan alueelle ja etsimään jotain ruokapaikkaa. Kanaalin varrella ja sen sivukujien ikkunoissa työskenteli kaiken näköisiä, - kokoisia ja -ikäisiä naisia. Täällä alueella ei saa kuvata suoraan näitä naisia ikkunoissa. Meillä se oli tiedossa. Käveltiin pian tilanteeseen, jossa parikymppinen neitokainen pysähtyi suoraan ikkunan eteen kuvaamaan. Mua ärsytti tuollainen välinpitämättömyys perus käyttäytymissääntöjä kohtaan. Kävelin siihen kameran eteen ja sanoin, että se ei saa kuvata naisia ikkunoissa. Samaan aikaan kuvatuksi joutunut nainen hakkasi ikkunaansa nyrkillä. Kuvaaja mutisi minulle jotain, mistä en saanut selvää ja lähti kävelemään pois paikalta. Minä ja ystäväni käveltiin perässä samaan suuntaan. Tässä vaiheessa kuvatuksi joutunut nainen oli saanut ikkunansa auki ja yritti sen kuvaajan päälle heittää vedet pullostaan. Meni vähän ohi ja me kastuttiin, mutta syyllinen ei. Se oli vaan vettä, joten 'no harm done'. Mutta muista sinä, että et ikinä kuvaa naisia ikkunoissa. Ne voi tulla repimään sun kameran tai puhelimen kädestä ja paiskata sen maahan tai heittää kanaaliin.

"Respect the rules."

Löydettiin sitten läheltä aasialainen ruokapaikka, Kooning van Siam. Se ei ollut erikoinen ja annokset oli vähän ylihinnoiteltu, mutta hei, ollaan Damissa tällä alueella, joten ihmekkös tuo on. Eka ilta päätettiin hotellin läheisessä pubissa nimeltä The Pint. Siellä torstaista sunnuntaihin on töissä Franky, joka on huikea, hauska persoona ja paikan sielu. Pintissa voit myös toivoa suosikkibiisejäsi ja laulaa koko baarin asiakaskunnan kanssa niitä yhteislauluna, jos huvittaa. Jos olet tällä alueella ilta-aikaan, käy katsomassa Frankya, koska hän on persoona, joka täyttää mestan.

The Pint: Oudezijds Achterburgwal 116, The Red Light District 😊💖✌
Punaisten lyhtyjen alueella on kyseenalainen maine. Moni tulee sinne vaan tirkistelemään ikkunoiden naisia ja paheksumaan ilmassa leijuvaa kannabiksen tuoksua. Maineesta huolimatta en nähnyt kertaakaan örvellystä, en nähnyt ketään kaatokännissä enkä ketään tippumassa kanaaliin. (Siellä ei ole kaiteita juuri muuten kuin silloilla). En nähnyt tappeluja, uhkaavia tilanteita tai järjestyshäiriöitä. Yhtenä päivänä näin ambulanssin ja kaksi ratsupoliisia (alin kuva). En tiedä, mitä oli tapahtunut, mutta kaikki vaikutti rauhalliselta siinä ympärillä. Suurin osa turisteista tuntui olevan brittinuoria bilelomalla. Minulla ei ollut etukäteen sen kummemmin ennakkoluuloja alueesta. Minulla ei yleensäkään ole ennakkoluuloja asioista, joita en ole kokenut. Mutta mitä ajattelenkaan näin reissun jälkeen Damista ja Punaisten lyhtyjen alueesta? Siellä voi viettää huippuhauskan loman. Se riittää, että käyttää maalaisjärkeä ja noudattaa alueen kirjoitettuja sekä kirjoittamattomia sääntöjä.
Minä ja JuniorKommentit

 1. Itse olen joskus 10v sitten ollut tuolla alueella, eikä se tehnyt kyllä ainakaan positiivista vaikutusta. Parin viikon päästä menossa Damiin ja ajattelin vältellä koko punaisten lyhtyjen aluetta. Jotenkin tuo tarina vesien saamisesta niskaan ei ainakaan saanut innostumaan palaamaan sinne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vettähän se vaan oli eikä edes meidän niskaan tarkoitettu. Ongelmiahan ei tule, jos ei itse mokaile. Dami on kyllä kaunis kaupunki ja sieltä varmasti löytyy jokaiselle sopiva alue, jossa yöpyä.

   Poista
 2. Vaikea sanoa aiheesta mitään. Nuorempana tein tuota duunia, en tosin damissa, vaan Helsingissä. Silloin oli jatkuva autoralli Kalliossa. Ei nyt ylipäätään tee mieli käydä katsomassa vanhoja töitään, on lähinnä vain iloinen, ettei tarvitse. Jos minä haluaisin katsella ihmisiä tekemässä töitä, niin siihen kyllä löytyy tilaisuuksia kotikaupungissakin. Duuni kannattaa jotenkuten, jos saa hurjasti massia, mutta jos kilpailua on paljon, niin sitten se ei ole sen arvoista. Arvaapa, mitä tuolloin tituleerattiin maailman seksipääkaupungiksi. Ei ollut Amsterdam. Amsterdamissa oli niin tiukat ehdot, että hinnat nousivat stratosfääriin, eikä sitten ollut enää paljon pokiakaan.

  VastaaPoista
 3. Viivyin reppureissun varrella muutaman päivän Damissa vuosituhannen vaihteen tienoilla. Kaupungista jäi silloin epämiellyttävä kuva muun muassa aggressiivisten huumekauppiaiden vuoksi (jatkuvasti keskustassa myös keskellä päivää). En ole kokenut samanlaisia uhkaavia tilanteita missään muualla, vaikka aika paljon on tullutkin reissattua. Yövyttiin hostellissa punaisten lyhtyjen lähistöllä ja se tuntui silloin kaupungin turvallisimmalta paikalta. Punaisten lyhtyjen alla näkyi poliiseja ja ruuhkaa riitti itämaisista turistiryhmistä lähtien. Uskon Amsterdamin siistiytyneen tuon ajan jälkeen ja haluaisin kaikesta huolimatta antaa sille vielä kolmannen mahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei kukaan tullut myymään mitään. Enkä nähnyt mitään aggressiivisista. :) Voihan tosiaan olla, että poliisien näkyminen rauhoittaa ympäristöä.

   Poista
 4. Juuri oli television uutisissa juttua Amsterdamin(kin) valtavista turistimääristä ja miten ne häiritsevät paikallista elämää. Yhtenä esimerkkinä taisi olla tuo alue, josta todettiin, että paikalliset ovat alkaneet liimata tarroja/julisteita seiniin muistuttamaan, että me asumme täällä, eli suomeksi, käyttäytykää nyt sitten edes! Itse päädyimme hotellivalinnassa tuonne isojen puistojen lähelle, seniorina emme "uskaltaneet" ajatella asuvamme kolme päivää noilla kujilla :-)

  VastaaPoista
 5. Kävin muutama vuosi sitten Amsterdamissa ja vasta kotona tajusin, että enhän minä osunut edes vahingossa tuonne. :D Myönnän, mutta minun olisi vaikea mennä edes bilettämään alueelle, jossa tyttökauppa on noin avointa. En kovasti osaa arvostaa miehiä, jotka siellä hengaavat. Suurin osa epäilemättä pyörii paikalla ihan vain uteliaisuuttaan, koska onhan huumeissa ja prostituutiossa kielletty-leima, ja kiellettyhän kiinnostaa aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidänkin bilettäminen oli illalla lähipubissa käymistä. Mitään klubeja ei todellakaan jaksanut, kun oli koko päivän kävellyt ympäri kaupunkia. Mutta joo... Uteliaisuuttaan suuri osa tuonne varmaan eksyy.

   Poista
 6. Meillä jäi aikanaan Damissa tämä alue kokonaan näkemättä, aika loppui kesken. Uteliaisuutta olisi kiva käydä. Mutta joo, ai että ottaa usein päähän turistit, jotka ei käytä tervettä järkeä saati noudata sääntöjä kuvaamisen suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin jäi kaupungista näkemättä paljon sellaista, mitä olisin halunnut. Kyllähän tuonne täytyy palata joku kerta :)

   Poista

Lähetä kommentti