Georgia -mitä olen oppinut ennen reissua


Jatkona edelliselle Azerbaijan -postaukselle, tässä pieni tietopaketti asioista, joita olen oppinut Georgiasta tähän mennessä.

Reissuun on aikaa tasan viikko. ☺✌

GEORGIA

Tänne ei tarvita viisumia. Georgian rahayksikkö on lari (GEL). 1 lari on n 0,3€ eli 3 laria on 1€, 10 laria 3,3€ ja niin edelleen. Täälläkin hinnat on siis helppo hahmottaa euroina, kun  jakaa paikallisen summan kolmella. 

Georgia on tasavalta. Valtaosa ihmisistä ovat ortodokseja. Maalla on ratkaisemattomia konflikteja Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa ja välit Venäjän kanssa eivät ole erityisen lämpimät (siitä lisää alla olevassa videossa). 

Maassa on patriarkaalinen kulttuuri. Naisten odotetaan hoitavan kotityöt. Kuitenkin asiat muuttuvat ja perinteiset sukupuoliroolit murtuvat, koska uusi sukupolvi naisia kouluttautuu paremmin kuin ennen.
Jos sinut kutsutaan georgialaisen kotiin tai johonkin tapahtumaan, kannattaa ottaa kutsu vastaan. Turisteja pidetään lahjana maalle. 

Jos ruokailet georgialaisen kotona, kannattaa ottaa aluksi pieniä annoksia. Sinulle tullaan tarjoamaan santsausta lautaselle ja ottaessasi tämän vastaan, miellytät isäntää / emäntääsi. Täälläkin vieraan on kohteliasta tuoda pieni lahja kuten kukkia (pariton määrä) tai suklaata. 

Georgialaisilla on pieni henkilökohtainen tila. Esim. keskustelun aikana saatetaan olla hyvinkin lähekkäin ja toisen osapuolen koskeminen keskustelun aikana on tavanomaista. Julkisissa kulkuvälineissä ei ole yhtään tavatonta olla toisen iholla kiinni.Georgialaiset miehet saattavat olla hyvinkin suorasukaisia erityisesti länsimaisia naisia kohtaan. He pitävät länkkäreiden seksuaalisia normeja erilaisina verrattuna georgialaisiin naisiin. 


Nippelitietoa

-Alkoholin tai tupakan ostamiselle ei ole ikärajaa.
- Stalin ei ollut venäläinen vaan georgialainen.
- Georgialaiset kutsuvat maataan nimellä Sakartvelo (kartveli = Karli-Iberian asukas, sakartvelo = maa, jossa kartveli asuu)
- Ensimmäiset eurooppalaiset tulevat Georgiasta.
- Maassa on valmistettu viiniä 8000 vuotta.
- Georgiassa on 12 ilmastovyöhykettä.
- Pääkaupunki Tbilisin nimi tulee georgian sanasta lämmin.


Suosittelen katsomaan tuon linkkaamani videon. Sama kundi on tehnyt Youtube -opetusvideosarjan nimeltä Geography now kaikista maailman maista.





Linkkejä: georgian etiquetteculture crossing guide , culture trip


Saatat olla kiinnostunut myös tästä postauksesta:


Kommentit

  1. Houkutteleva esittely tuossa videossa, luonto on kaunista ja linnoja ja luolia riittää. Tuo oli kyllä ihan uusi tieto, että Euroopan ensimmäiset ihmiset tulisivat Georgiasta. Hmm..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://www.independent.co.uk/news/science/a-skull-that-rewrites-the-history-of-man-1783861.html

      Poista
  2. Näyttää kyllä tosi kiehtovalta ja vierailun arvoiselta maalta. Etenkin tuo luonto ja vuoret. Kivaa reissua!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti