Kutna Hora ja Sedlecin luukirkko


Olin hyvissä ajoin juna-asemalla (just in case). Ostin lipun Kutna Hora mestoon. Tämä siis sisältää sen, että saat vaihdettua Kutna Horan päärautatieasemalla paikallisjunaan, jolla matka jatkuu vielä yhden pysäkinvälin. Edestakainen lippu maksoi 211CZK (korunaa) eli 7,80€ Ihmettelin sitten asemalla lippu taskussa,  että millä junalla minä oikein menen, kun lippu oli avoin eikä siinä siis lähtöaikoja ollut. Reippaana tyttönä menin takas samaan mestaan, mistä lippukin oli ostettu,mutta nyt infotiskille, jossa ystävällinen neito neuvoi, monelta mun juna lähtee ja tulosti vielä paperille sen sekä muutaman junan aikataulun paluumatkaa varten iltapäivälle. "Miltä raiteelta juna lähtee?",  kysyin. "Ei sitä tiedä, kuin noin 15min ennen lähtöä. Katso taululta."


Kävin kahvilla sinä asemalla, koska oli aikaa ja tulin sitten tuijottelemaan lukuisten muiden matkustajien seuraksi kahta isoa taulua, jossa oli junien lähtöaikoja. Toden totta lähtölaituri ilmestyy ruutuun vasta vähän ennen kuin juna lähtee. Hassu juttu. Ehkä Tsekin juna-aseman logistiikasta vastaavat eivät osaa etukäteen suunnitella tuollaisia juttuja.


.
Kutna Horan asema oli pieni ja sympaattinen. Siitä vaihdettiin sitten paikallisjunaan, joka odotti toisella raiteella. Paikallisjunassa joku blondi valitti poikaystävälleen, että "Miks pitää tulla näin kauas jonku kirkon takia?" ( That stupid girl 😉) 
Kutna Hora - Sedlec -asemalla tai paremminkin seisakkeella oli vaan yksi raide ja katos. Junaseisake oli tien päässä eli ei ollut kuin yksi vaihtoehto, mihin suuntaan pitää mennä. Siinä tien vieressä oli Unesco -kohde nimeltä Cathedral of our lady, jossa sitten tuli käytyä paluumatkalla. Sitten risteyksestä tien yli ja pieni tienpätkä kunnes oltiin perillä. Paikalla oli menossa jonkinlainen julkisivuremppa. Heti oven sisäpuolella oli lipunmyynti. Kirkossa vierailun ajaksi sai myös laminoidun esitteen omalla kielellään. Edellä olevien aasialaistaustaisten vieraiden kansallisuutta tiskin takan ollut nuori kundi kysyi, mutta minut hän arvasi suomalaiseksi. 😊 Kuulema suomalaiset silmät.

Kutna Horan luukirkko 1500-luvun alkupuolelta on siis ollut iso nähtävyys Tsekeissä. Se rakennettiin siis aluperin säilyttämään haudoista kaivettuja vanhoja luita, jotka kuuluivat hussilaissodissa tai ruton tappamana kuolleille. 1800 -luvun lopulla mies nimeltä Frantisek Rint järjesteli luut nykyiseen muotoonsa ja rakenteli niistä kaikenlaista kuten kattokruunun ja vaakunan. En oo mitään niin upeeta mestaa varmaan ikinä nähnyt. Luista oli tehty taidetta käsittämättömän tyylikkäällä tavalla. Ja tematiikaltaan kuolema, luut ja pääkallot ovat mun mielestä muutenkin tosi kiehtovia.

Kuvia luukirkosta, olkaa hyvät 💀💀💀:

Mukaan tarttui matkamuistoksi koristekallo ja jääkaappimagneetti. Kirkon jälkeen oli nälkä ja siinä saman tien varressa oli pieni hotelli ja sen ravintola, jossa kävin nauttimassa porsaan koipea ja tsekkiläistä olutta. Tuo luukirkko on varmasti iso piristys sille pikku kunnalle, koska tuo turisteja ja sitä kautta elinkeinon monille paikallisille.


Kutna Horan päärautatieasema ja siinä edessä se lähijuna


Ja tässä vähän esittelyä Kutna Horasta ja sen nähtävyyksistä --> MyCzechRepulic


Kommentit