Pariisin julkisen liikenteen hinnat

Poster by Discovery World

Pariisissa on todella kattava julkisen liikenteen verkosto. Itse vähän matkustaneena pelkkä Pariisin metrokartan näkeminen vaikutti ensin hämmentävältä. Kun sitä vähän aikaa katselee, siitä alkaa saada ihan hyvin selvän. Mutta puhutaanpa nyt rahasta eli..
 Kannattaako ostaa Pariisin julkisiin yksittäisiä lippuja, 1-5 päivän passeja vai jotain muuta?

Vähän infoa löydät jo täältä --> Ratp  , mutta minä voin vähän selventää sitä puolestasi:

Yksittäinen lippu on 1,90€ (kulkuvälineestä ostettuna 2€) ja
     10-kerran kortti 14,50€.
Tämä kattaa metrot, junat (RATP ja SCNF) vyöhykkeellä 1, raitiovaunut ja Montmarten köysiradan.

Meidän lento tulee Orlyn lentokentälle, joten päästäksemme keskustan suuntaan, vaihtoehtona on ostaa lippu Orlyvaliin. Tämä on siis kuskiton automaattijuna, joka vie ihmiset lähimmälle Antonyn asemalle. Sieltä pääsee  RER B -lähijunalla keskustaan.
Orlyval lippu on 9,30€
Orly val + RER B keskustaan 12,05€ (--> orlyval )

Orlyn kenttä on siis vyöhykkeellä 4. Ensimmäisen päivän Pariisissa tulisimme pyörimään ympäri keskustaa. Toisena päivänä mennään Disneyworldiin, joka sijaitsee vyöhykkeellä 5. Koska olemme minilomalla, palaamme kolmantena päivänä kotiin ja menemme Pariisin keskustasta kentälle, vyöhykkeelle 4. Meidän pitää selkeästi hankkia passi, joka kattaa vyöhykkeet 1-5 ettei tarvi säätää eri lippujen kanssa ja voidaan pyöriä, missä halutaan.

ParisVisite
-Tämän passin voit hankkia 1-5 päiväksi vyöhykkeille 1-3 tai 1-5. Passin voimassaolo alkaa keskiyöstä ekana päivänä ja päättyy passin viimeisen päivän keskiyöhön.

Lasketaanpas, paljonko se meille kustantaisi:
3 päivää vyöhykkeillä 1-5 on aikuiselle 52,20€ ja lapselle 26,10. Aika hintavaa minun mielestä, vaikka tuolla kortilla saisikin pikku alennuksia eri nähtävyyksiin.

Sitten on vielä yksi: Navigo decouverte
Tämä on passi, jota myydään turisteillekin. On nimittäin muitakin Navigo -passeja, joita saavat ostaa vain paikalliset, mutta niistä en tässä puhu. Tätä siis myydään koko viikoksi tai kuukaudeksi ja se kattaa kaikki vyöhykkeet 1-5. Eikä ole hinnalla pilattu 😏

1 viikko 22,15€, 1 kuukausi 73

No ei ole varmaan vaikea päätellä, mitä kannattaa ostaa meidän kolmen päivän matkalle maanantaista keskiviikkoon. Kyseiseen korttiin tarvit vielä 5 euron pantin ja valokuvan, joka on kooltaan 3x2,5cm. Passikuva on siis ihan liian iso, mutta esim mun tyttären koulukuvista pienet tarrakuvat oli aika sopivia. Itse leikkelin omaa vanhaa passikuvaani, jonka löysin. Saa nähdä meneekö se läpi. Lentokentältä tuon passin voi hankkia lipunmyyntikojuista. Niiden lähellä on kuulema valokuvauskoppeja, jos mun mukaan ottama kuva ei kelpaa. Navigo -passia voi ostaa myös metro- ja juna-asemilta.

Tässä Navigo Decouverte -passissa on yksi jekku: jos tulet Pariisiin vaikka viikonlopuksi, et voi sitä ostaa. Kuluvan viikon passia voi ostaa maanantaista torstaihin. Perjantaista eteenpäin voi ostaa seuraavan viikon passia, mikä ei käy kuluvana viikkona. Kuukausilipun voi taas ostaa jokaisena kuukautena 19. päivään asti. Seuraavan kuukauden passin voi ostaa 20. päivästä alkaen eikä se siis ole kuluvana kuukautena voimassa. Passi ei käy Orlyvaliin vaan Orlybussiin, jolla pääset pois kentältä Denfert-Rochereaun aukiolle / asemalle, josta voit hypätä RER-B junaan ja suunnata keskustaa kohti.
 Jos siis tulet viikonloppureissulle, Paris Visite tai yksittäiset liput ovat vaihtoehtosi. Laske itse, kuinka paljon luulet käyttäväsi julkisia ja päätä sitten, mitä tarvitset. Toki taksitkin ovat vaihtoehtona, mutta itse tuhlaan mieluummin vaikka syömällä vähän paremmin. 😍😋

{hintatiedot kerätty maaliskuussa 2017)

Kommentit