Butrint, antiikin raunioita


Jos historialliset nähtävyydet kiinnostavat sinua, Butrint on ehdottomasti Must see -kohde mikäli satut lomailemaan Sarandassa. Tässä arkeologisessa kohteessa on Välimeren historiaa jopa 50 000 vuoden takaa. Turisteja tulee Sarandaan ihan vaan Butrintin takia päiväretkelle. Kreikan puolelta tulevat lauttamatkaajat sullotaan isoihin busseihin ja viedään Butrintiin ja sitten takaisin. 
Minun piti alunperin mennä juniorin kanssa paikallisbussilla kohteeseen, mutta lomaamme tuli pari muuttujaa suomalais-albanialaisen perheen muodossa: juniori tutustui oman ikäiseensä tyttöön, joka ui samassa rannassa kuin me. Tyttöjen kautta tutustuttiin sitten koko perheeseen. Heillä oli lomaosake hotellimme viereisessä talossa. Koska perheen isä on kotoisin Albaniasta, olivat he lomailleet Sarandassa usein. Ilman heitä olisimme tuskin saaneet reissustamme niin paljon irti. Paikallisbussi
Sarandasta Butrintiin  tosiaan kulkee päivittäin aamusta iltaan kohtalaisen usein ja maksaa noin euron. Bussin voit pysäyttää missä tahansa sen reitin varrella. Me päästiin kohteeseen mukavasti autokyydillä ja saatiin myös hyvää seuraa uusista tuttavuuksistamme.

Lähdettiin Sarandasta klo 10 aikaan ja oltiin perillä noin puolessa tunnissa. Kohteen parkkialue oli täynnä autoja ja kolme bussilastillista täynnä porukkaa oli tullut sinne juuri ennen meitä. 😐 Kuulema viime vuonna siellä ei ollut yhtään jonoja, kun sinne meni. Liput maksoivat 500 lekiä per henkilö eli 3,9€. Pian sisäänkäynnin jälkeen oli puiden varjossa paikka, josta sai ostettua paikallisia käsitöitä ja kylmää juotavaa. Se tuli tosiaan tarpeen sillä kuumuus jo tuohon aikaan oli melkoinen. Lapset näyttivät valmiiksi kärsiviltä, vaikka kierros alueella ei ollut alkanut. Puikkelehdimme sujuvasti turistiryhmien ohi, kun he jäivät seisoskelemaan ja kuuntelemaan oppaansa tarinoita.


Eri puolille raunioita, kuten tämänkin kävelysillan alle, oli kertynyt vettä ja siellä eleli paljon kilpikonnia luonnonvaraisena.

Kreikkalainen teatteri, joka on rakennettu yli 200 vuotta eaa. Tänne mahtuu n 5000 ihmistä. 

Hienoin yksittäinen kokonaisuus raunioista oli tuo kreikkalainen teatteri. Hauska kyllä se on edelleen käytössä. Tänä vuonna se toimii kansainvälisen teatterifestivaalin Butrinti2000 näyttämönä 13-20.7.2017. Jos olisin tuosta aiemmin tiennyt, olisi ollut aika siisti olla tuolla katsomassa teatteriesitystä. Jos olet vierailemassa täällä päin tulevina kesinä, kannattaa ottaa selvää oisko teatterilla jotain tapahtumaa vierailusi aikana. 😉😊UNESCO tunnusti Butrintin maailmanperintökohteeksi vuonna 1992. Täällä on säilynyt jäännöksiä ihmisasutuksista roomalaisten, kreikkalaisten ja varhaisimpien kristittyjen ajoilta. Antiikin aikana Butrint oli tärkeä kohde. Olihan se linkki Välimerelle ja tänne asettuikin paljon sen ajan kauppamiehiä.


"The wall" 😏


Siinä kuumuudessa en ehkä saanut tästä paikasta irti niin paljon. Lapsiakaan ei jaksanut kauhesti kiinnostaa muuta kuin se, paljonko pitää vielä kävellä ja milloin päästään uimaan. Täytyy myöntää että itseänikin houkutteli uiminen hyvin paljon. Antiikin ajoista ajatukseni harhailivat Game of thrones -sarjaan. Miljöö voisi olla suoraan sarjasta ja sai mielikuvitukseni laukkaamaan, kun aloin nähdä mielessäni GOT-kohtauksia 😊😤😄. Sarjaa seuranneet ehkä ymmärtävät ajatukseni, kun katsovat näitä kuvia.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MILLOIN KANNATTAA VIERAILLA?
-Mahdollisimman aikaisin tai myöhempään illasta, kun ilma on viileämpi ja turistiryhmät loistavat poissaolollaan (aukioloajat ma-la 9:00-20:00). Toki sesonkiaikojen ulkopuolella muihinkin aikoihin.
KENELLE EN SUOSITTELE:
-Liikuntarajoitteisille ja lastenrattaiden kanssa  liikkuville alueella kulkeminen olisi hyvin haasteellista esim sen takia, että siellä on paljon portaita ja nousuja sekä laskuja epätasaisessa maastossa.
KIELLETTYÄ:
-Älä poikkea polulta, sillä alueella on käärmeitä. Tupakointi ehdottomasti kielletty mm metsäpalovaaran takia. (Se kielto ei tosin häirinnyt museon vartijaa , joka tyytyväisenä sauhutteli siellä).

Lisää infoa kiinnostuneille:

UNESCO
The Butrint foundation
Butrint national park

Kommentit