Hiljaisella haudalla Kööpenhaminassa


Pieni merenneito ei kiinnostanut minua niin paljon kuin vierailu Assistens kirkegård - hautausmaalla. Onhan sinne haudattu mm. H. C Andersen. Toki minä sen kuuluisan pienen merenneidonkin näin: katselin sitä veneestä käsin,  kun oltiin lähdetty maisemia katsomaan Nyhavnista starttaavalle veneajelulle. Otin siitä merenneidosta kuvan, jonka myöhemmin poistin, kun en pitänyt siitä. Kuvassa oli patsas takaapäin sekä paljon ihmisiä kuvaamassa patsasta ja poukkoilemassa vaarallisen näköisesti rantakivillä. Kovin koomisen näköistä se kyllä oli. 😊😐

Hautausmaa sijaitsee Nørrebron aluella, joka Otavan karttaoppaan mukaan on värikäs maahanmuuttajien, taiteilijoiden ja opiskelijoiden kaupunginosa. Nørreportin asemalta hautausmaalle oli muutaman kilometrin kävely Frederiksborggadea pitkin, Dronning Louise sillan yli ja siitä vielä eteenpäin Nørrebrogadea, kunnes hautausmaan aita näkyi vasemmalla puolen.


Nørrebrogade -streetviewTervetuloa hautausmaalle

  • Hautakivien värittäminen kielletty
  • Pallopelejä tulee pelata muualla kuin hautausmaalla
  • Ota huomioon muut vierailijat. Täällä voi olla surevia. 
Syksyinen hautausmaa on kaunis. Tuolla sai kävellä aika rauhassa. Välillä jostain puiden takaa polulta juoksi joku lenkkeilijä vastaan ja ohitti minut. Hautausmaa on kyllä erikoinen lenkkeilyalue. H.C. Andersenin hauta löytyi helposti kylttejä seuraamalla. Hauta oli aidattu ja puiden ympäröimä. Mieleen tuli väkisin kevättalven vierailuni Pariisissa Jim Morrisonin haudalla. Hansin haudalla tuskin on mitään fanilaumoja koskaan tungeksimassa. 

Kävelin tuolla aika pitkään. Erilaisia hautakiviä on kiva katsella. Kuvittelin mielessäni, mitä vainaja oli eläessään tehnyt, kun oli saanut hienon hautakiven; Miksi joku oli kuollut niin nuorena?

Suosikkini oli ⇭ tuo hauta, jonka kivessä ei lukenut mitään ja sen takana oli pensas leikattuna kolmion muotoon. Olikohan siihen haudattu joku, jonka henkilöllisyyttä ei oltu saatu selville?

"You, who is standing by my grave, don't look so shocked at this sight.
Yesterday I was just like you, and tomorrow you will be just like me." Kommentit