Hyvää itsenäisyyspäivää Latvia

Viikko sitten Riian vanhassa kaupungissa harhailtuani bongasin armeijan väkeä ja varustusta yhdeltä pieneltä aukiolta. Kiinnostus uniformuihin ja panssariajoneuvoihin veti minut magneetin lailla lähemmäs. Minulle kerrottiin, että Latvian armeija esittelee kaupungissa kalustoaan, koska viikon päästä olisi itsenäisyyspäivä. Minäkin sain kokeilla kypärää ja panssariliivejä ja komea sotilasmies tarjoutui ottamaan valokuvia muistoksi.

Wikipedian mukaan Latvia itsenäistyi 21. elokuuta 1991, uudelleen. Tuolloin Neuvostoliiton vallankaappaus kaatui. Teknisesti useat länsimaat eivät koskaan tunnustaneet Baltian maiden liittämistä Neuvostoliittoon ja kansainvälisen oikeuden mukaan ne olivat teoriassa itsenäisiä kaikkien miehitysvuosien ajan.

Kuitenkin Latvian itsenäisyyspäivää juhlitaan tänään eli 18. marraskuuta. Ensimmäisen maailmansodan loputtua, kun Saksan ja Venäjän miehitys oli päättynyt, Latvia itsenäisyysjulistus tehtiin. Tätä päivää edelleen pidetään Latvian kansallispäivänä. Jos juhlapäivä sattuu viikonlopulle, seuraava maanantai on yleinen vapaapäivä. Mahtaa olla Riikassa ja muualla Latviassa tänään melkoiset hulinat meneillään.

Vahdinvaihto Latvian vapaudenpatsaalla:

Viikko ennen itsenäisyyspäivää muistetaan sodassa kuolleita punaisilla ja valkoisilla kynttilöillä

Kohta Suomi täyttää 100 vuotta ... Toivottavasti silloin täällä ei ole mielenosoituksia ja muuta ikävää pilaamassa ihmisten iloa. Sillä muulla tarkoitan lähinnä sitä, kun jengi hajottaa toisten omaisuutta ja sikailee ympäri kaupunkia.  Pitäis kunnioittaa sitä tärkeää päivää ja jättää mielenosoituksetkin toiseen päivään. Meillä on asiat kuitenkin aika hyvin verrattuna lukuisiin muihin maihin.

Kommentit