Eka kerta kuumailmapallon kyydissä




Viime lauantaina oli perhosia vatsan pohjassa, kun  minua kuskattiin Malmin lentokentän parkkipaikalle. Se toimi kohtaamispaikkana illan kuumailmapallolennolle. Tätä hetkeä olin odottanut joulusta asti, kun sain lennon lahjaksi. Alkuperäinen suunnitelma oli ollut lahjakortin käyttäminen, kun loma alkoi kesäkuussa. Kesäkuusta tähän heinäkuiseen lauantaihin on sattunut monta lentojen peruutusta huonon iltasään vuoksi. Vaikka aamulla ennuste oli saattanut näyttää kaunista iltaa, illalla tulikin vettä kuin esterin pyllystä. Välillä työvuorot estivät lentojen toteutumisen. Ensimmäinen lento kannattaa kokea hyvässä säässä, ettei siitä jää ikävä maku.

Sovittuun aikaan parkkipaikalle tuli keltainen, sympaattisen näköinen minibussi perävaunun kanssa. Tulevan lennon pilottimme kertoi, että lento lähtisi Mäntsälästä. Paikalla oli myös toinen minibussi perävaunuineen. He olivat eri firman porukkaa omaa lentoaan järjestämässä ja tulisivat samaan paikkaan kuin mekin lentoaan valmistelemaan. Keltaisen minibussin tasainen tärinä sai minut nukahtamaan ja heräsin, kun saavuimme Mäntsälään. Jostain syystä jännitys oli kaikonnut.






Ennen lähtöä pallo täytyi luonnollisesti saada toimintavalmiuteen ja siinä tarvittiin kaikkien apua. Ensin  otettiin kori ulos perävaunusta. Kori on muuten jaettu viiteen osioon. Niistä keskimmäinen oli pilottia varten ja muut asiakkaille. Jokainen korin osio oli sisältä vähän eri värinen. Meille kerrottiin oma värimme. Sitten, kun tulisi käsky, jokainen kiipeäisi omaan lokeroonsa. Tuntui hyvin järkevältä, että pilotti määräsi ihmisten paikat etukäteen. Näin kori täyttyisi tasaisesti joka puolelta eikä tulisi mitään ylimääräistä säätöä, kun koriin tulee nousta.  Korin eri sivuilla oli muutamia aukkoja, jotka toimivat askelmina. 

Sitten kasaus jatkui ja koriin siirrettiin kaasupullot, radiopuhelin ja muut osat, jotka pilotti kiinnitti koriin. Kori kaadettiin kumoon ja pallon kangas levitettiin nurmelle. Kaksi asiakasta sai pitää pallon suuaukoista, kun kaksi kovaäänistä tuuletinta laittoivat pallon sisälle ilmaa. Kun pallo oli suunnilleen täynnä, pilotti liekitti pallon sisäilman kuumaksi. Kori käännettiin pystyasentoon ja tuli käsky hypätä sisään.

"SMELL THE SEA AND FEEL THE SKY. LET YOUR SOUL AND SPIRIT FLY."
-Van Morrison
Sitä tuskin huomasi, kun pallo alkoi kohota maasta. Se liikkui niin pehmeästi ylöspäin. Kaikki matkustajat olivat hiirenhiljaa. Korin reunat olivat sen verran korkeat, että uskalsin nojailla siihen tuijotellessani alaspäin. Kuljettiin kirkon ja hautausmaan yli. Horisontissa näkyi paljon metsää ja Mäntsälän kylä. Pilotti kommunikoi radiopuhelimellaan ja ilmoitti johonkin tutkakeskukseen pallon liikkeellelähdöstä. Samasta paikasta pyydettiin lupaa, kun haluttiin nostaa lentokorkeutta. Ilma oli todella tyyni ja tuntui, että lennettiin etanavauhtia. Parhaimmillaan pallo kävi 2,1 kilometrin korkeudessa. Yritettiin hakea sieltä ylempää vauhtia, mutta ei kyyti siitä nopeutunut. Korkealla ilma oli mukavan viileää, mutta ei liian kylmää. Itse lento kesti noin tunnin. Siinä ajassa pääsimme eteenpäin noin 25km. Laskeuduttiin Pornaisiin johonkin pellolle. Toinen palloryhmä laskeutui samaan paikkaan. Pellon laidalla odottivat ryhmien minibussit ja perävaunut. Ihmisiä lähitalosta oli kerääntynyt katsomaan touhujamme. 

Laskeutumisen jälkeen kori kaadettiin ja pallokin piti kaataa naruista vetämällä. Pallon tyhjennys ja kamojen kasaan laittaminen onkin ihan oma operaationsa. Mukava, että asiakkaat saavat olla tässäkin osallisena. Näin kuumailmapallolennosta jää kokonaisvaltaisempi kokemus, kun oppii, mistä kaikki alkaa ja mihin päättyy. Metsämaisemia katsellessani ajattelin Myanmaria ja Baganin temppelialuetta. Olen nähnyt kuvia kuumailmapallolennosta siellä ja ne kuvat ovat jääneet verkkokalvoihini. Nyt kun olen ensimmäisen lentoni kokenut, seuraavaa ei tarvitse jännittää. Tulevaisuus näyttää, pääsenkö vielä joskus lentelemään kuumailmapallolla. Ja toteutuuko haaveeni Myanmarista ja Baganin temppelialueesta.

Ps. Kyllä tällaiset elämyslahjat aina materian voittavat 😉















Linkit:
-  kuumailmapallo.com
elämyslahjat.fi

Kommentit

  1. Olen monesti miettinyt kuumailmapalloilua, että olisi mukava kokeilla. Jotenkin se on kuitenkin jäänyt, mutta sait niin kivasti asiaa tässä avattua, että ties vaikka itsekin saisin aikaiseksi lennolla käynnin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tätä oli itsekin tullut mietittyä monena kesänä, kun oli katsellut palloja taivaalla :) Onneksi toteutui.

      Poista
  2. Minäkin haluaisin tällaisen elämyslahjan. Itse asiassa olen vihjaillut siitä jo niin monta vuotta, että olen jo pikkuisen ihmetellyt, miksi en ole jo sellaista saanut. Tämä kirjoitus vain lisäsi haaveita. Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Huikea lahja, kyllä elämyslahjat ovat ihan parhaita! Kuumailmapallolla lentely olisikin jännittävää, voisin kokeilla! Maisemat ainakin kohdillaan kun pallosta päin katselee alas! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt, kun tiedän, että lento ei ole yhtään pelottava, unelmat palloilusta muualla maailmassa ovat vaan vahvistuneet. :)

      Poista
  4. Kuumapallolento kuuluu lusikkalistalleni, mutta toistaiseksi se on vielä jäänyt. Menisin mielummin ulkomailla missä hinta voisi olla hitusen edullisempi kun täällä Suomessa. Tai toki jos joku haluaisi minulle tuollaisen elämyslahjan antaa niin ottaisin sen ilosta kirkuen vastaan, mutta todennäköisempaa taitaa olla että itse saan kustantaa huvini :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän jälkeen minäkin haluan ulkomaille. Vaikka Suomalaiset metsä- ja järvimaisemat ovat kauniita ylhäältä(kin) käsin, olisihan se ihan eri jossain muualla lennellä.

      Poista
  5. Meilläkin kuumailmapallo oli sellainen juttu, että ainakin kerran halusimme sen kokea ja idea sen kokemisesta Suomessa tuntui myös hyvältä. Kuten teilläkin, niin sopivaa iltaa jouduimme odottelemaan, mutta lopulta se koitti ja pääsimme ilmaan ja lipumaan, jokseenkin äänettömästi, lähinnä peltojen yli Mäntsälän suunnalla. Laskeutuminen oli hiukan pomppuinen, muttei mitenkään pelottava. Voisin hyvinkin mennä toisenkin kerran, kun sopivasti kohdalle, vaikka maailmalla, osuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin voin jo kuvitella itseni uudelleen korkeuksissa kurkkimassa laidan yli korin reunaan nojaten :)

      Poista
  6. Juuri eilen katselin kun vastaavanlainen pallo liiteli taivaalla kun ajelimme kotiin ja mietin että uskaltaisinkohan? Isäntä sanoi heti että EI! Sveitsissä pienessä Chateau D'Oexin kylässä järjestetään tammikuussa kuumailmapallofestivaalit ja tuolloin on satoja palloja imassa. Siellä on varmasti huikeat näkymät, kävin ihailemassa niitä helikopterilla ;)

    https://martanmatkassa.blogspot.com/2017/02/satoja-palloja-liitelee-taivaalla.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helikopteri ois meikäläiselle aika kuumottava kokemus. Pallo sentään leijailee niin rauhallisesti. :)

      Poista
  7. Aikalailla samanlaisia kokemuksia minullakin on kuumailmapalloilusta: Nousu oli yllättävän huomaamaton ja korkeanpaikankammo ei kiusannut yhtään. Mun kuumailmapallokokemus on Kappadokiasta Turkista, jossa maisema oli tietysti täysin erilaista kuin täällä Suomessa. Ja sillä ilmaan nousee samaan aikaan kymmenittäin palloja, joten siksikin tunnelma on aika erilainen. Mutta upea kokemus se oli ehdottomasti sielläkin, ja voisin hyvin mennä uudelleenkin kuumailmapallon kyytiin. Meidän kokemus on luettavissa täältä: http://www.maisemajahdissa.fi/2017/07/08/kuumailmapalloilu-kappadokiassa-koukutti-korkeanpaikankammoisenkin/

    VastaaPoista
  8. Huikeeta! Tuollainen elämyslahja on kyllä ihan omaa luokkaansa. Mulla on ihan siinä ja siinä uskaltaisinko lähteä kuumailmapallon kyytiin, vaikka kovasti haluaisinkin. Kiva kuulla, että tää oli hyvä kokemus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se kori oli korkeine reunoineen tosi turvallisen tuntuinen. Kyllä säkin uskallat. Mä oon entinen korkeanpaikankammoinen. Tätä ennen pahin setti oli eka seinäkiipeilykerta, kun olin kiivennyt pari metriä ylöspäin enkä ensin uskaltanut tiputtautua alas.

      Poista
  9. Itselläni on aika ankara korkeanpaikankammo eikä kokemus sinällään houkuta, mutta ihania kuvia ja sait kyllä kuvailtua elämyksen hienosti! Enkä voi kuin ihailla, että olet onnistunut nukahtamaan ajomatkalla Mäntsälään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen vanhan minibussin tärinä oli vaan niin rentouttavaa, etten pystynyt olemaan hereillä. Mulle käy usein sana junassa. :)

      Poista
  10. Kuumailmapallolento on ehdottomasti bucket listalla, mutta ehkä ensimmäisellä kertaa menisin jossakin Suomea eksoottisemmassa paikassa. Toki, jos lahjaksi saisi, se olisi eri juttu :). Oli varmasti hyvä kokemus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin oli (on) haaveissa lento ihan muualla kuin Suomessa. Mutta tuo lahja oli siisti ja nyt tiedän, että uskallan tehdä saman ihan missä vaan. :)

      Poista
  11. Kyllä oli huippu lahja! Olen itse lennellyt kaksi kertaa Turkin kappadokiassa ja kolmannenkin kerran menisin :D on se vaan niin siistiä puuhaa ❤

    VastaaPoista
  12. Hahaa, juuri eilen nämä samat pallot menivät meidän talon ylitse! Tuli siinä mietittyä, että olisihan se upeaa, mutta samalla ihan hurjan pelottavaa. En tiedä uskaltaisinko oikeasti edes lähteä kyytiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa minäkin mietin, mutta kokemus ei ole yhtään niin pelottava, mitä voisi ajatella. :)

      Poista

Lähetä kommentti