8 + 1 satunnaista asiaa Dublinin reissulta



Ennen reissuja sitä tulee tehtyä kaikenlaisia suunnitelmia siitä, mitä haluaisikaan nähdä matkan aikana. Dublinissa kaikki suunnitellut perusnähtävyydet jäivät näkemättä kuten Trinity college ja Guinness storehouse. Sen sijaan maleksin kaupunkialueen laitamilla paikoissa Dun Laoghaire, Howth ja Malahide. Tutustuin mukaviin paikallisiin hostellilla ja pubeissa. Eksyin matkalla hostelliin, kun puhelimesta loppui akku. Ja löysin lopulta perille, koska enhän minä nyt tietä keltään voinut kysyä. Luotinhan suuntavaistooni, joka lopulta johdattikin minut tutuille reiteille.

1. GARDINER HOUSE




Dublinissa on kaksi samannimistä paikkaa. Jouduin oppimaan sen kantapään kautta saapuessani Airlink - bussilla kentältä itse ytimeen. Kirjoitin MapsMe sovellukseen paikan nimen ja matkalaukkua perässä vetäen lähdin kulkemaan kartan näyttämää reittiä. Löysin itseni lähiöstä, joka näytti vähän epämääräiseltä. Talojen edustoilla ja kaduilla hengaili ihmisiä, jotka eivät näyttäneet erityisen selväpäisiltä. Sitten saavuin kohteeseen eikä se näyttänyt ulospäin yhtään hostellilta. Olin saapunut jonkinlaiselle vieroitushoitolaitokselle (rehabilitation center). Argh, miten mä olisin voinut tietää, että täällä on 2 samannimistä paikkaa. Menin booking. com  - sovellukseen ja varaukseni kautta löysin hostellin oikean sijainnin. Seuraavien neljän yön kotini oli 8-hengen sekadormissa. Sängyn alla oli säilytyskaappi, jonka sai lukkoon. Minulla oli kerrossängyn alapeti, jossa nukuin loistavasti tulevat yöni.

Gardiner house on todella siisti. Etuovesta tultaessa saavut eteiseen, josta on suora näköyhteys respaan. Sieltä sulle avataan seuraava ovi, että pääset eteenpäin huoneeseen tai yleisiin tiloihin. Keittiö oli tosi siisti isoine jääkaappeineen. Jos hankit omia ruokia, ne laitettiin muovisiin säilytyslaatikoihin, jotka sai nimettyä. Näin jääkaappi ja huone, jossa oli hyllyt kuivatavaroille, pysyivät järjestyksessä.

Huonekavereitahan ei voi valita. Pari ensimmäistä yötä ne vaihtuivat tiheään tahtiin. Kun lauantain bileporukka oli poistunut sunnuntain aikana, dormi rauhoittui huomattavasti. Mun yläpuolelle tuli intialainen Ricky. Hänen nimi oli oikeasti ihan toinen, mutta hän esittelee itsensä Rickyksi, koska kukaan ei osaa lausua sitä oikeaa nimeä. Rickystä hyppäänkin seuraavaan satunnaiseen huomiooni...

2. Kodittomuus



Ricky on Dublinissa töissä ja tekee samalla lopputyötään. Se liittyy jollain tavalla it-alaan tai vastaavaan. Rickyllä oli määräaikainen vuokrasopimus, joka päättyi hiljattain. Hän asuu toistaiseksi ystävänsä kanssa hostellissa, kunnes löytää uuden vuokra-asunnon. Tutustuessani muihin hostellissa asuviin, sain huomata, että täällä asuu paljon duunareita, joilla ei ole kämppää. Sitä on kuulema vaikea löytää, vaikka olisi työpaikka.

Luin Dublinissa paikallislehtiä, joita löytyi netistä. Yhdessä artikkelissa viiden lapsen yksinhuoltajan kerrottiin päässeen viikonlopuksi jonkin yhdistyksen tiloihin yöksi. Äiti kommentoi, miten ei tiedä, missä he ovat seuraavana maanantaina. Dublinissa on paljon kodittomuutta. Määrää en osaa sanoa enkä sitä, tietääkö kukaan oikeasti ongelman laajuutta. Lehtijutun mukaan juna-asemilla nukkuu lukuisia lapsiperheitä. Nettilehden kuvassa veljekset ovat painautuneet lattialle aseman nurkkaan nukkumaan toisissaan kiinni. Onhan Suomessakin asunnottomuutta, mutta ei se näy samassa mittakaavassa kuin Dublinissa. Ihmisiä näkyi ympäri kaupunkia talojen vierustoilla makuupusseineen. Toisilla vieressään kyltti, jossa pyydetään rahaa, että pääsee hostelliin yöksi. Suomessa ainakin lapsiperheistä pidetään huolta eikä lapsia nuku kaupungilla perheidensä kanssa.

Eräs paikallinen tosin sanoi, että ei kodittomuus ole niin paha kuin annetaan ymmärtää. Kuulema jotkut ilmoittautuvat ilman syytä kodittomiksi, päästäkseen jonkinlaiselle kriisilistalle. Tällä listalla olevat saavat tukia helpommin. Nämä ovat kuulema ihmisiä, joita ei huvita tehdä töitä. Kodittomuudesta aasinsiltana lähdetäänkin liikenteeseen...

3. LIIKENNEVALOT 

Siis anteeksi, mutta minä en ymmärrä Dublinin liikennevaloja. On jo hankala hahmottaa tietä ylittäessä, mihin suuntaan pitää katsoa ja mistä ne autot tulevatkaan. Liikennevalot eivät pahemmin jeesaa. Jos eteenpäin meneville autoille on vihreät valot, samaan suuntaan meneville jalankulkijoille valot tulevat ihan eri aikaan. Välillä autot ja jalankulkijat seisovat risteyksessä tovin, kun kaikilla on samaan aikaan punaiset valot huolimatta siitä oletko menossa eteenpäin vai tuletko vasemmalta tai oikealta. Tästä johtuen kaikki jalankulkijat menevät punaisia päin, kun ovat varmistaneet ettei suojatien kohdalta ole autoa tulossa jostakin suunnasta. Juttelin erään saksalaisen kanssa liikennevaloista ja hän oli ihan samaa mieltä kanssani. Dublinin liikennevaloilla ei ole logiikkaa.

4. PAKKAA MUKAAN SATEENVARJO


Täällä satoi joka päivä. Ei mitenkään rankasti, mutta sen verran, että sateenvarjolle todella tuli käyttöä.. joka päivä.

5. HOWTH









Voi miten oisinkin halunnut tutustua tähän pieneen kalastajakylään paremmin ja kävellä Ballyn majakalle, joka on niemen kärjessä. Vettä tihkutti eikä se vielä yksinään ollut paha, mutta tuuli oli todella kova ja se tihkusade tuli vaakatasossa päin naamaa. Onneksi Howthin aseman lähellä on vierivieressä pieniä kalaravintoloita, joista yksi houkutteli minut lämpöönsä. Oarhouse on venerannan vieressä. Lafkan omistajan veli on kalastaja, jolla on oma troolari. Hän toimittaa kalat tähän ravintolaan, laiturille, joka on 20m ovelta. Tietää siis syövänsä lähiruokaa.

6. TEMPLE BAR


Näin sen. Otin siitä kuvan ja jatkoin matkaa väjemmille vesille.

7. TOUR WITH LOCAL





Tutustuin reissussa paikallisiin, joista yhden kyydissä pääsin autoajelulle. Me mentiin laitakaupungille jonkin kukkulan päälle, josta Dublinin kaupunki näkyi hyvin. Tuossa yllä olevassa kuvassa näkyy Howthin niemen kärki sekä kaupunkia kukkulalta kuvattuna.


Sitten sain kuulla jossain lähistöllä olevasta talosta, jossa olisi todella siisti portti. Minulla oli epäilykseni. Mitä erikoista muka jossain portissa voisi olla. Aikamme ajeltuamme oikea tie ja talo löytyikin. Iso portti, jossa on lohikäärme näytti todellakin niin  upealta kuin minulle oli luvattu. (Daenerys Targaryen voisi ihan hyvin asua talossa). Tällä talolla on ihan omat nettisivut. Käy ihmeessä kurkkaamassa, millainen se on sisältä.

8. JON SNOW

Taksissa matkalla kentälle kuski kyseli, mitä olin tehnyt Dublinissa. Kerroin mm. Game of Thrones - kierroksestani. "Meidän taksifirma on kuskannut sarjan työntekijöitä." kuski kertoo. Ai jaa, ketä näyttelijöistä sinulla on ollut kyydissä. "Once I had Jon Snow in the car. He was sitting in the same place, where you are right now." Tässä kohtaa taisin vähän kiljahtaa innostuksesta. Kuski vielä mainitsee, miten heidän taksejaan ei tilata kenenkään nimellä ja hänelle itselleenkin on ollut yllätys, kuka milloinkin on kyytiin tullut.

+ 1 GUINNESS




Niin jäi Guinness storehousekin käymättä ja meinasi jäädä itse olutkin maistamatta. Lentokentällä ajattelin, mikä häpeä olisi lähteä Irlannista ilman, että on maistanut Guinness -olutta. Korjasin tilanteen tilaamalla pienen 3€ tuopin. Maku miellytti minua , joten otin toisenkin ennen kuin täytyi kiiruhtaa lähtöportille.


Kommentit

  1. Olen.lähdössä kuukauden päästä viikonlopuksi Dubliniin, joten luulen että epääräinen haahuilu on ennemmin minullakin edessä, koska niin lyhyessä ajassa ei kuitenkaan ennätä/jaksa kiertää kaikkia nähtävyyksiä. Silloin voi tosin tehdä niitä parhaita löytöjä!��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää reissua :) Parhaat löydöt tulevatkin usein etsimättä.

      Poista
  2. Haahuilu on munkin mieleen, ja väistämättä sitä tulee haahuilessakin törmättyä niihin perusnähtävyyksiin vaikka ne eivät olisi olleet suunnitelmissa. Dublin on itselläni vielä kokematta, joskus sekin on kyllä nähtävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dublin on helppo kaupunki haahuiluun. Ainakin keskustan alue tuntuu olevan sopiva tutustua kävellen ja kyllähän siinä väkisin kulkee nähtävyyksien ohi.

      Poista
  3. Dun Laoghaire ja Malahide ovat tuttuja ihan ensimmäiseltä Dublinin reissultamme aika kauan sitten. Connollyn asemalle saavuimme junalla kaupunkiin Belfastissa saapuessamme. Asuimme myös ihan sen liepeillä. Vuorokauden vietimme tämä kesänä kaupungissa avaamatta sateenvarjoa kertaakaan!
    Jos listaisin edes yhden satunnaisen paikan 3 Dublinissa käynnin jäljiltä, niin se olisi puutarhurin mökki St Stephens Greenillä. Ihastuin siihen ensimmäisellä kerralla ja sen jälkeen olen joka kerta käynyt sen katsomassa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sympaattisen näköinen mökki. Hyvä tuuri kävi, kun ette tarvinneet sateenvarjoa.

      Poista
  4. Ihana juttu haahuilun ja löytämisen ihanuudesta :)
    Itse olen kova tekemään ennakkosuunnitelmia, joten joskus jää liian vähän aikaa haahuiluun, joka on hedelmällistä, (vähän kuten sohvalla makoilu tekemättä mitään, silloin ne hyvät ideat tulevat) ja kuitenkin jää usein kokemutta kun on niiiiin kiire suorittaa nähtävyyksiä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin suunnittelen, mutta reissun päällä tulee usein uusia ideoita tai suunnitelmat muuttuvat. :)

      Poista
  5. Dublin kutsuu ensi kuussa, joten ihanaa lukea kaikenlaisia vinkkejä! Tuo kukkula ja näköalat sieltä näyttävät kivoilta. Sään puolesta ajankohta ei ole varmaan paras mahdollinen, mutta varustaudutaan hyvin. Eikä Brittilään voi kyllä mun mielestä matkustaa mihinkään vuodenaikaan hyvää säätä odottaen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kannattaa varautua todella. :) tammikuussa ja elokuussa "brittilässä" olleena molemmilla kerroilla satoi :)

      Poista
  6. Dublin on edelleen toivelistallani, toivottavasti pääsen joku päivä sinne! Hurja oli tuo sinun alku majoituksen suhteen, mutta onneksi oikea majapaikka löytyi!

    VastaaPoista
  7. Dublinista on aina kiva lueskella, tasaisin väliajoin siellä käyn. Viikon päästä seuraava reissu ja siellä ajattelin pari uutta juttua käydä katsastamassa vanhojen lisäksi. Pelkästään pub-kulttuurin vuoksi siellä voisi käydä koko ajan, mutta kyllähän Irlanti silti parhaimmillaan on Dublinin ulkopuolella pienissä merenrantakylissä tuulessa ja tuiskeessa - aurinkoisena päivänä siis paratiisissa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pubit on kyllä kivoja. Ekana iltana lähdin kävelemään hostellilta lähiympäristöön, vastakkaiseen suuntaan kuin keskusta. Päädyin Drumcondran alueelle, jossa viihdyinkin ainoana turrena paikallisten seurassa livemusiikkia kuunnellen. Kaikki kohtaamani irkut ovat olleet todella mukavaa porukkaa. Olet onnellinen, kun pääset käymään siellä usein :)

      Poista

Lähetä kommentti