Öljyä ja hankausta hamamissa



Puolen päivän jälkeen lähdettiin kävelemään kohti vanhaa kaupunkia. Vedettiin kevyet lounaat ja kuljettiin muurin reunojen lähellä kohti Aga Mikayil - hamamia. Kohteessa, ulkopuolella vanhempi mieshenkilö toivottaa tervetulleeksi. Tänään eli maanantaina sekä perjantaina on hamamin naisten vuoro. Azeri - nainen kauppasi meille sisäänpääsyn lisäksi kokovartalohieronnan, hankauksen (scrubbing) ja kasvohieronnan. Myöhemmin ostimme vielä pannullisen teetä. Nämä kaikki maksoivat yhdeltä henkilöltä vähän alle 50 manaattia eli vajaat 25€.

Henkilökunta tosiaan puhui ihan vähän englantia. Yksi vanhempi rouva ei sitäkään. Meidät ohjattiin sermin taakse. Siellä oli lukollisia kaappeja, jonne riisuttiin vaatteemme. Meillä oli pyyhe ja vaaleanpunainen, lakanan tapainen kangas. Kiedon pyyhkeen ympärille. Yksi naisista tulee käsiään heilutellen luokse selittäen jotain, mitä en ymmärrä ja ottaa pyyhkeen pois ympäriltäni. Hän kiepsauttaa sen sijaan vaaleanpunaisen kankaan ympärilleni ja saan vielä toisen samanlaisen päähäni. Pyyhe otetaan mukaan ja jätetään seuraavassa huoneessa olevaan naulakkoon.  Hamamin tapahtumapaikkana on iso sali, jossa on kupolikatto. Seinät ja lattia on laatoitettu kuten missä tahansa kylpyhuoneessa. Yhdestä nurkasta pääsee kiipeämään isoon sammioon, joka myöhemmin osoittautuu kylmävesialtaaksi. Keskellä lattiaa on kaivon näköinen pyöreä piste, josta lähtee vesihanoja. 3 kivipaasia ovat keskustan ympärillä ja ne on päällystetty jonkinlaisella patjalla, joka on muovitettu. 

"Showers", "sauna", yksi naisista osoittaa meille ja aloitamme hamam - kokemuksen näistä. Sauna onkin vähän erikoinen. Siinä on kivilauteet. Kiuasta ei ole, mutta lämpötila on yhtä hyvä, mihin on tottunut suomalaisessa saunassa. Kuumuus ei tunnu erityisen tukalalta. Tila on kostea. Nautittuamme saunasta tarpeeksi pitkään, kuumuus pakottaa viilentämään itseään välillä suihkuun. Heti sen jälkeen ystäväni käsketään yhdelle niistä kolmesta kivipaasista. Toisella on käynnissä karhealla kintaalla tapahtuva operaatio. Asiakkaat ovat muuten alasti paitsi saunassa ollaan se vaaleanpunainen kangas päällä, kun muuten ei olisi mukava istua kuumalla kivellä. Minä jään katsomaan, mitä ystävälleni tehdään. Tulen vielä lähelle tiedustelemaan, miltä tuntuu ja onko kivaa, kunnes yksi nainen komentaa äidillisesti minut takaisin saunaan. Ei pidä ilmeisesti häiritä toimenpiteitä.

Sitten on minun vuoro, kun yksi paikka vapautuu edellisen asiakkaan poistuttua. Rehevä nainen huuhtelee paikan heittämällä vettä pesuvadeista. Välillä hän riisuu itseään peittävän kankaan ja kastelee itsensäkin. Minulle osoitetaan paikkani ja menen makaamaan mahalleen pää käsieni päällä. Nainen tulee pääpuolelle ja hänen vatsansa painautuu päätäni vasten, kun hän alkaa työstämään yläkroppaani karhealla kintaalla. Tilanne on jollain tapaa absurdi, kun en ole ikinä ollut kenenkään käsiteltävänä tuolla tavalla. Nainen siirtyy jalkopäähän ja jatkaa hankaamista määrätietoisin ottein varpaista ylöspäin aina takapuoleen asti. Sama juttu tapahtuu selinmakuulta. Lisäksi minun pitää kääntyä vuorotellen molemmille kyljille . Valehtelematta en ole itse varmaan pessyt itseäni niin puhtaaksi ikinä. Sitten minut käsketään suihkuun. "Now you shower. Then massage." Ystäväni on jo menossa hierontaosiossa.

Hieronnassa lutrataankin sitten öljyllä ihan huolella. Jokainen kohta vartalossa käydään läpi. Nikamat niksautellaan ja sormet sekä varpaat vedellään auki. Selällään ollessani myös rinnat ja vatsan seutu saavat osansa käsittelystä. Jalkoja hierottaessa varpaista ylöspäin sormet käyvät jalkoväliä hipaisten. Sillä määrällä öljyä kädet väkisinkin lipsuvat minne sattuu.

Sitten on vuorossa hiusten pesu. Pää vaahdotetaan huolella ja päänahka sekä niska hierotaan rennoksi. Shampoo huuhdellaan nakkelemalla ämpäristä vettä päälle. Sitten minut käskettiin istumaan, että loput vedet saatiin päästä pois.
Olo oli rentoutunut, puhdas. Lähdin hakemaan pukukaapista omaa shampoota ja hoitoainetta, koska tukka oli jäänyt pehkoksi pään käsittelystä. En päässyt pukukaapille asti, kun vanhempi rouva näki minut ja azerin kielellä sekä eleillään ilmaisi, että nyt olisi kasvohieronnan paikka. Olin jo unohtanut, että oltiin sekin ostettu. Siinä käytettiin jotain tahmeaa, öljymäistä ainetta. Kasvoja nypittiin, läpsyteltiin, naputeltiin sormilla. Sitä kaikkea on oikeastaan hyvin hankala kuvailla. 

Rentoutuneena ja hilpeinä vedettiin ystäväni kanssa pieni pannullinen teetä pienistä teekupeista ja käytiin läpi kokemaamme. Molemmilla jäi sama fiilis hamamista. Hyvä että tultiin tänne.


PS. Luonnollisesti täällä ei saa kuvata. Eka kuva on paikan edestä otettu ja toinen siitä ihan läheltä.

Meidän hamam netissä:

Facebook
Wikipedia

Kommentit

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta .En tiedä osaisinko nauttia tuollaisesta, mutta kuulostaa kyllä käymisen arvoiselta. Hyvä että te nautitte siitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on näitä once in a lifetime - juttuja. Kyllä nautittiin, vaikka alussa tuntui oudolta.

      Poista
  2. Aika hauska juttu :) Kyllä voisin itsekin kokeilla ihan kokemuksen vuoksi, ja varsinkin jos kerran se on oikeasti ihan rentouttavaa. Tuon kuvauksen perusteella (ja monien muiden), en ole varma pääseekö siinä rentoutumaan kun on kaikenlaista läpyttelyä... ha ha. Mutta kivaa varmaan oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, menisin kyllä uudestaankin, jos sinne suunnalle tulee vielä lähdettyä. :)

      Poista
  3. Tämä on mulla täysin kokematta! Olis mielenkiintoista testata, josko tykkäisin. Yleensä kaikki paikalliset kokemukset kiinnostaa, siksi varmaan myös tämä uppoaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla jäi tältä reissulta väliin georgialainen hieronta. Sekin vois olla mielenkiintoinen. Itse hieronta on kuulema kamala, mutta jälkeenpäin on hyvä olo. :)

      Poista

Lähetä kommentti