Majorelle gardens oli Marrakeshin turistirysä







Kuinkas sattuikaan, että Marokon reissullani Hesarissa oli juttu, missä kokenut maailmanmatkaaja vinkkaa 10 ainutlaatuista matkaelämystä. Niistä ensimmäinen kehoittaa samoamaan Marrakeshin puutarhoissa, kuten tämä Majorelle gardens. Mutta jos otat artikkelista tai tästä minun kirjoituksesta kopin, ajoitathan vierailusi aamuun tai lähelle puiston sulkeutumista. Minä olin paikalla iltapäivällä enkä pystynyt nauttimaan paikasta kunnolla ruuhkan takia.

Päivän kävelykiintiö alkoi olla täynnä, kun otin taksin Jemaa El Fna - aukiolta puutarhalle. Sain tingattua taksikuskin kanssa hinnaksi 40 dirhamia eli n. 4€. Kun näin puiston sisäänkäynnin edessä 30 metrin jonon, ei naurattanut. Kuski yritti ehdottaa, että hän voisi viedä minut johonkin muualle, mutta kieltäydyin kohteliaasti. Kun tänne on tultu niin sitten kyllä jonotetaan.

Jono mateli hitaasti mutta varmasti. Puiston sisäpuolelle päästyäni edessä oli tien tukkeena ryhmä naisia poseeraamassa, kun kaverit napsivat kuvia. En yhtään ihmettele paikan suosiota. Tuntui, että olisin tullut viidakkoon keskellä kuivaa Marrakeshia. Palmut toivat suojaa auringolta. Puiston ympäri kulki polkuja, joissa ihmiset parveilivat. Alueen päärakennus oli maalattu majorellensinisellä.

Ranskalainen taidemaalari Jacques Majorelle käytti puiston rakentamiseen 40 vuotta. Hän saapui Marokkoon 31-vuotiaan, koska ei terveysongelmien takia voinut jatkaa armeijan leivissä. Kierrettyään ympäri Marokkoa ja Afrikkaa, Marrakesh oli se paikka, johon Jacques lopulta halusi asettua.

Maalaamisen lisäksi Jacques sisusti, teki huonekaluja ja nahkatuotteita. Majorelle gardens sai alkunsa neljän hehtaarin maapalasta, joka myöhemmin laajeni kymmeneen hehtaariin. Puutarhan kanssa Jacques sai toteuttaa intohimoaan luontoa kohtaan. 40 vuoden aikana hän keräsikin tänne kasveja ja puita viideltä mantereelta.

Taiteilijan elämällä oli traaginen loppu. Hän joutui vakavaan auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena työkuviot kärsivät. Lukuisten leikkausten ja vasemman jalan amputoinnin jälkeen Jacques joutui myymään osuutensa puutarhastaan. Tästä muutaman kuukauden päästä seurasi uusi onnettomuus, jonka takia Jacques lähetettiin kotimaahansa Ranskaan hoidettavaksi. Siellä hän kuoli ehtimättä koskaan jättää hyvästejä rakkaalle Marrakeshilleen.


Tänä päivänä Majorelle gardens ja sen yhteydessä oleva berber - museo ovat kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Sen kyllä huomasi, kun joutui tungeksimaan ihmisten seassa.





Kommentit

  1. Me käytiin täällä just toissapäivänä. Olin lukenut, että on ruuhkainen paikka, joten oltiin paikalla aamuyhdeksältä. Ja jo silloin sai jonottaa, ja porukkaa riitti! Voin vaan kuvitella, minkälaista tuolla on ollut myöhemmin. Ihan hieno paikka, mutta enpä nyt tiedä onko kaiken sen ryysiksen arvoinen, kun samaan aikaan voisi olla vaikka jossain kattoterassilla siemailemassa minttuteetä tai viiniä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas jotain. Kuvittelin, että aamulla olisi varmasti hiljaisempaa. :)

      Poista
    2. Hassua! Olen käynyt Marokossa 9 kertaa ja kyseisessä puutarhassa kahdesti enkä ole koskaan joutunut jonottamaan tai kokenut paikkaa liian ruuhkaisaksi...ihana paikka se kyllä on :)

      Poista
    3. Mihin aikaan vuodesta kävit? Oisko turistien määrässä sitten kovastikin vaihtelua eri kuukausina?

      Poista
  2. Niin, voi muuten ollakin! Silloin, kun olen Majorelle Gardensissa käynyt on se ollut huhtikuuta sekä toisella kerralla heinäkuun loppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en olisi kuvitellut joulukuun olevan siellä sesonkiaikaa. :)

      Poista
  3. Minulla sukua Marokossa ja he ovat kyllä usein kertoneet kuinka täynnä joka paikka sielä on joulun aikaan...en tullut ajatelleeksi tätä kun kommentoin tuosta ruuhkaisuudesta :D mutta totta,ei ehkä heti tulisi mieleen että olisi sesonkiaikaa tuolloin sielä. Itse olen ollut Marokossa pääasiassa keväällä/kesällä/syksyllä ja vain kerran viime joulun vietin sielä...en kyllä huomannut eroa mutta toisaalta en silloin ollutkaan Marrakechissa vaan lensin Agadiriin ja päivät vietin Tiznitissä. Ehkäpä johtuu siitäkin että en eroa huomannut muuhun vuodenaikaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvää päivää :D aloitin sitten jo toistamiseen uuden kommentin epähuomiossa vaikka tarkoitus oli vastata tuohon kommenttiisi :D sori :)

      Poista
  4. Vau mikä keidas! Kesälle on harkinnassa Marrakech, tämä täytänee kokea (esimerkiksi ehkä siihen ilta-aikaan...).

    VastaaPoista

Lähetä kommentti