Reissuja ja haaveita vuodelle 2019
Viime vuosi oli huikea. Matkat veivät minua eri puolille Eurooppaa, Aasiaan ja Pohjois-Afrikkaan (Englanti, Kambodža, Vietnam, Hollanti, Ruotsi, Viro, Malta, Saksa, Irlanti, Azerbaijan, Georgia, Armenia, Itävalta, Marokko).

En osaa laittaa reissuja paremmuusjärjestykseen. Jokaisessa kohteessa on omat huippuhetkensä eikä niitä voi oikein verrata toisiinsa. Eri maihin ja niiden ihmisiin tutustuminen on opettanut paljon. Osaan mm. arvostaa enemmän sitä, miten hyvin meillä täällä Suomessa kaikki perusasiat oikeasti ovatkaan. Pikkuasioista valittaminen tuntuu kovin turhalta.

Tälle vuodelle on muutama reissu varma. Osa on vasta suunnitteluasteella.

Indonesia


Tämä reissu lyötiin lukkoon reilut puoli vuotta sitten. Meillä on kummityttö Indonesiassa Plan -järjestön kautta. Hän täyttää tänä vuonna jo 17 vuotta ja pääsemme juniorin kanssa vierailemaan hänen luonaan. Sen ansiosta pääsemme tutustumaan Indonesian saareen, josta ei paljon löydy tekstejä ainakaan suomeksi kirjoitettuna. Saari on Flores, joka kuuluu itäisen Nusa Tenggaran provinssiin. Mukava päästä blogipäivitysten muodossa esittelemään tätä vähän tuntemattomampaa  (?) puolta Indonesiasta.

Kummitytön tapaamisen lisäksi odotan reissulta hyvää ruokaa, uimista, snorklailua, aurinkoa, rentoutumista ja tulivuorten näkemistä.Krakova, Puola

Puola ja erityisesti Krakova on ollut minun haavelistalla pidempään. Siellä minua kiinnostaa kauniin kaupungin lisäksi Auschwitzin keskitysleiri. Vierailin kaksi vuotta sitten Dachaussa ja se kosketti kovasti. Krakovassa kiinnostaa myös kommunismi -kierros, joita yksi firma järjestää. Tämä paikka olisi mukava kokea keväällä.Madrid ja Barcelona


Nämä Espanjan kaupungit ovat olleet juniorin toivelistalla. Hän opiskelee kolmatta vuotta espanjaa koulussa ja onkin mukava, että hän pääsee välillä treenaamaan kieltä autenttisessa ympäristössä. Matka Madridiin toteutuukin ihan pian, mutta Barcelona on vielä suunnitteluasteella.

Barcelonasta olisi mukava tehdä päiväretket Andorraan ja Gironaan. Jälkimmäinen on ollut Game Of Thrones -kuvauspaikkana sarjan kaudella 6. Niin tämä kuin listan toinenkin haavekohde ovat olleet esillä turistien paljouden takia. Erityisesti risteilyturisteja, jotka käyvät pikaisesti kaupungissa, tunnutaan vihaavan. Barcelonaan haluaisin mennä off-seasonina. Mutta onko siellä sellaista vai onko kaupunki aina täynnä turisteja? Tätä täytyy selvittää vähän tarkemmin.
Porto, Portugali


Pari vuotta sitten Brysselin reissulla tutustuin Soniaan, joka yöpyi kanssani samassa hostellissa. Ollaan pidetty yhteyttä facebookin kautta. Kun kerroin aikomuksistani tulla Portoon, hän lupasi majoittaa minut. Ja tänne pääsenkin keväällä vuoden ensimmäiselle soolo -matkalle. Viime vuonna pistin merkille muiden postauksista, miten kaupunki on saanut paljon kehuja. Sonia lupasi viedä minut Porton parhaisiin paikkoihin. Tätä reissua en aio sen pahemmin suunnitella, sillä onhan minulla oma paikallinen opas. Hän varmasti näyttää parhaat paikat kaupungista.
Duprovnik


Kroatia on ollut kuuma matkailumaa useamman vuoden. Minua tänne vetää erityisesti Duprovnikin vanha kaupunki, joka on ollut Game of Thrones -kuvauspaikkana kaudesta 2 lähtien. Sittemmin täällä on kuvattu myös uutta Star Wars -elokuvaa. Mutta niin kuin Barcelona myös tämäkin kärsii liiallisesta turistien määrästä. Sen pelätään vahingoittavan historiallista vanhaa kaupunkia. Toisaalta osa ihmisistä, erityisesti nuorisosta ajattelee turismista positiivisesti. Se tuo paljon työpaikkoja. Asioilla on aina puolensa.

Tännekkin tutustuisin mieluiten yleisimpien loma-aikojen ulkopuolella. Jos silloinkin paikalla olisi liikaa tungosta, kävisin  ensin Game of Thrones -kierroksella. Sen jälkeen voisin ottaa bussin johonkin pieneen kylään, kauas Duprovnikista ja viettää siellä loppureissun.Toronto, Kanada

Lentodiilit - sivuston kautta löytyi huipputarjous, johon oli pakko tarttua. Toronton lisäksi pari päivää tulen viettämään juniorin kanssa Niagaran putouksilla. 
Trans-Siperia: Ulan Bator - Moskova

And the best for last... What can I say..
Tämä on klassikko. Menolippu Mongoliaan on ostettu syksylle. Matka muotoutuu lopullisesti, kun töistä myönnetään ne lomapäivät, jotka aion anoa. (Tuo kuva on muuten Azerbaijanin Bakun juna-asemalta).


Ps. Kompensoidakseni viime vuoden CO2 - päästöjäni ostin palan ikimetsää Luonnonperintösäätiöltä


Pps. Mitä reissuja tai haaveita sinulla on tälle vuodelle?2017 -haaveita:

Bucket List -lähivuosille

Kuvat: Pixabay (paitsi tuo junakuva on omani)

Kommentit

 1. Ihanan kuuloisia suunnitelmia! Mä ihastuin Portoon täysillä, kun ehdin viettää siellä muutaman päivän viime toukokuussa. Varmasti paikallisoppaan avulla kaupungista saa todella paljon irti. Kirjoittele sitten omat parhaat vinkkisi Portoon, mä haluan päästä käymään siellä vielä monta kertaa uudestaan :) Trans-Siperia kuulostaa huikealta, sen haluan vielä joskus itsekin toteuttaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin viime vuoden aikana, miten moni oli ihastunut Portoon. En malta odottaa, että pääsen muodostamaan kaupungista itse omat mielipiteeni. :)

   Poista
 2. Eipä näytä tämä vuosi kalpenevan viime vuodelle kohdallasi, IHANAA !
  Upeita ja mielenkiintoisia paikkoja kaikki. Balille olen itse lähdössä osana muuta suunnitelmaa tässä keväällä. Kaikki Balkanin maat houkuttelee ja Dubrovnikiin on kyllä päästävä, jonakin päivänä.
  Hyvää uutta matkailuvuotta meille ✈️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisia ja erilaisia paikkoja nuo tosiaan ovat... Saa nähdä, millainen reissutilinpäätös tulee, kun loppuvuodesta käy läpi menneitä kuukausia. :)

   Poista
 3. Kiinnostavia suunnitelmia, erityisesti tuo Trans-Siperian-juna! Se on myös mun haavelistalla, mutta ei vielä toteutusasteella. Myös Porto on haavelistallani, mutta tuskin sekään toteutuu tänä vuonna, kun on jo pyöritelty niin paljon vähän toisenlaisia suunnitelmia.

  Krakova on hieno paikka ja kannattaa tosiaan käydä Auschwitzissa samalla. Dubrovnik on tosi kaunis, mutta kuten kirjoitit, aika täynnä turisteja. Oletettavasti ihan suosituimpien kuukausien ulkopuolella sielläkin on toki väljempää! Hyvää reissuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trans-Siperia on varmasti ihan omaa luokkaansa tänä vuonna muita varmoja matkasuunnitelmia väheksymättä.

   Poista
 4. Tosi hienoja suunnitelmia. Kiitti linkkivinkistä ikimetsää sivuille. Enpä sitä muistanut enää. Mutta siis haaveet. Minulla on tälle vuodelle monenlaisia. Aika näyttää mikä toteutuu.

  VastaaPoista
 5. Kivoja suunnitelmia! Krakova on varmasi kiva keväällä. Itse olin siellä ennen joulua ja vaikka joulutunnelma olikin ihana, niin keväällä saa varmasti kaupungista enemmän irti. Barcelonassa olen ollut useampana vuodenaikana ja voisin suositella helmi-maaliskuuta. Jopa helmikuussa on päivisin mukava + 15-18 sää kaupungin kiertelyyn ja turistit vielä odottelevat täydellisempiä kelejä. Dubrovnikista tykkäsin kovasti. Sinne varmasti kannattaisi mennä esim. lokakuussa, kun pahin turistiryntäys on ohi. Blogissani on jotain vinkkejä Dubrovnikin matkan suunnitteluun. Cavtatin pikkukaupunki siinä vieressä on oiva tukikohta Dubrovnikiin tutustumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Mongolian reissu tulee olemaan varmasti ihan huippu, itsekin haaveilen hitaasta junamatkasta ja Mongolian maisemista. :) Ja muutenkin monia kiehtovia kohteita listallasi, varsinkin nuo Indonesia ja Porto vaikuttavat siltä, että pääset niissä pintaa syvemmälle paikallisen tuttavan kautta ja ainakin ne antavat ihan erilaista sisältöä matkalle. Jään odottelemaan näistä reissujuttuja. :)

   Poista
  2. Vaikka lumi ja pakkanen ovat kivoja, kyllä minä odotan Indonesian lämpöä. Paikallisen seurassa ei itse tarvitse selvittää kaikkea etukäteen ja on kiva, kun asiat tulevat yllätyksenä.

   Poista
 6. No meni kommentti nyt hassusti vastauksena tuohon Cristan aloittamaan ketjuun :D Mikälie jetlag vielä painaa.

  VastaaPoista
 7. Barcelonassa kannattaa käydä huhti/toukokuussa, olin vuosi sitten niihin aikoihin siellä :) ja venesataman+akvaarion lähellä ei näkynyt paljoakaan turisteja vielä niihin aikoihin. Toki vähän näkyi, mutta ei aivan sellaisia suuria laumoja kuin kesällä kun lähes kaikilla on lomaa. Se alue oli muutenkin paljon siistimpi ja viihtyisämpi kuin jotkut sivualueet. Tänä keväänä haluaisin jälleen Välimerelle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevättä ja syksyä olenkin miettinyt varteenotettavina vaihtoehtoina. :)

   Poista

Lähetä kommentti