Tiesitkö tämän Huippuvuorista?






Tiesinhän minä, että Huippuvuorilla, Longyearbyenissä olisi kaamos. Olin kuitenkin ajatellut, että siellä olisi edes aamuaikaan vähän valoisaa. Miten väärässä olinkaan:

Viime perjantaina näin viimeisen kerran auringonvaloa moneen päivään. Se tapahtui lentokoneessa ikkunasta ulos katsellen. Kone laskeutui kahden vuoren väliin klo 13 jälkeen. Ulkona oli pilkkopimeää. Taloista, katulampuista ja lumesta tullut valkeus helpotti vähän. Tuntui että oli yö. Siitä alkoi minun ja mieheni kolmen päivän loma pimeydessä.

Tässä postauksessa kerron nippelitietoa tästä erikoisesta, ainutlaatuisesta, maailman pohjoisimmasta kaupungista, Longyearbyenistä ja Huippuvuorista hämärien kuvien saattelemana:


1. Kaupungin perusti amerikkalainen John Longyear, joka aloitti täällä hiilikaivostoiminnan 1906.
2. Täällä on kolme vuodenaikaa: napaseudun kesä, revontulitalvi ja aurinkoinen talvi. Nyt oli revontulitalvi, pimein vuodenaika, jolloin revontulia voi nähdä päiväsaikaankin. Me emme valitettavasti niitä nähneet.
3. Aurinko nousee Longyearbyenissä seuraavan kerran 16 helmikuuta 2020. Auringonvaloa nähdään kyllä jo tammikuussa, mutta kaupunkia ympäröivät vuoret blokkaavat sen hyvin.
4. Huippuvuoret on norjalaiselta - ja viikinkinimeltään Svalbard. Asutusta on Länsimaalla (norj. Spitsbergen), Hopenilla ja Karhusaarella. Länsimaalla sijaitsevat Longyearbyen, Ny-Ålesund ja Barentsburg.
5. Kaupungin 2379 vakituisesta asukkaasta 426 on lapsia. Kun paikallisen naisen laskettuun aikaan on kuukausi, hänen pitää mennä Norjan mantereelle loppuraskaudeksi. Kaupungissa on kyllä sairaala, mutta se ei pysty hoitamaan erikoistilanteita. 

"Because of long dark winter, people like to make babies." 

6. Kesällä Huippuvuorilla käy risteilyturisteja pyörähtämässä yleensä muutamien tuntien verran. Paikalliset ravintolayrittäjät eivät heistä pidä: "He juovat yhden kupin kahvia ja kuluttavat hirveän määrän vessapaperia." Ravintoloitsijat ovat kuulemma muutamana vuonna sulkeneet paikkojaan, kun risteilyalukset ovat tulleet satamaan. Tänä kesänä aluksia olikin sitten tullut vähemmän.
7. Huippuvuoret ovat viisumivapaata vyöhykettä. Kuka vaan voi asua ja työskennellä täällä. Tänne ei saa kuitenkaan rakentaa linnoitusta tai mitään sotilaallisiin toimiin viittaavaa. Saaristo on sotavapaata vyöhykettä. 
8. Huippuvuorilla ei ole arvonlisäveroa. Ihmiset maksavat myös pienempää (16%)  yritysveroa kuin manner-Norjassa (28%). Tämä koskee paikallisia yrityksiä. Toisaalta täällä ei saa minkäänlaista sosiaaliturvaa. Jos asut  Huippuvuorilla, sinun tulee ansaita oma elantosi. 
9. Longyearbyenissä on Alko supermarketin yhteydessä. Paikallisilla on viinakortti. He saavat ostaa kaksi litraa väkeviä ja 24 tölkkiä olutta kuukaudessa. Viinejä ei lasketa tähän. Turistin tarvitsee vilauttaa lentonsa tarkistuskorttia liikkeessä ostaessaan kontrolloituja tuotteita.
10. Kaupungissa on kansainvälinen siemenvarasto ekokatastrofin varalta. Sinne on varastoitu maailman maiden siemenlajit, jotka ovat tärkeitä maatalouden ja ihmisen ruokailun kannalta. Pohjois-Korea oli viimeinen maa, joka toi tänne siemenensä.
11. Yli puolet kaupungin asukkaista ovat syntyperältään norjalaisia. Muita, suurimpia etnisiä ryhmiä täällä ovat thaimaalaiset, ruotsalaiset, venäläiset, ukrainalaiset ja filippiinit. Paikallisessa koulussa lapset saavat äidinkielen opetusta 12 eri kielellä. Suurta aasialaispopulaatiota selittää se, että hyväpalkkaiset hiilikaivostyöläiset kävivät aikoinaan lomamatkoilla idässä ja toivat mukanaan vaimoja. 

Näköalapaikalla: edessä Longyearbyen kahden vuoren välissä

Globaali siemenpankki

Linkkejä ja vinkkejä:




Kommentit

  1. No en todellakaan tiennyt Huippuvuorista näitä juttuja. Korkeintaan sijainnin ja pimeyden. Toit mielenkiintoista lisätietoa maailmaani, vaikka matkakohteena tuo paikka ei varmaankaan koskaan sijoitu listalleni. Mutta aina on kiva tietää asioista ja maailmasta lisää. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäi mainitsematta, että kaikilla on tuolla aseenkantolupa ja kaupungin ulkopuolelle ei saa mennä ilman asetta tai paikallista, jolla on ase. Mutta tuon kaikki yleensä Huippuvuorista jo tietävätkin. ☺️

      Poista
  2. Kiitos! Yleissivistävää tietoa mielenkiintoisesta paikasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä tuli itsekin vähän viisastuttua. Matkailu on opettavaista. :)

      Poista
  3. Olipa mielenkiintoista! Onko nuokin kuvat siis otettu "päiväsaikaan"? Toki siis tiesin, että aurinko ei pohjoisessa nouse tähän aikaan vuodesta, mutta jaksaa se silti ihmetyttää! Miksiköhän risteilyturistit käyttävät niin paljon vessapaperia? :D En tiennyt tuota siemenpankki-asiaa ja myös tuo eri äidinkielien kirjo on yllättävän suuri noinkin pienessä ja syrjäisässä paikassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki nuo on otettu päiväsaikaan. Mun kamera itsestään sääti kuvien valoa. Noissa kuvissa, joissa näyttää olevan valoisampaa, onkin oikeesti pimeämpää. Sitä visualisoidakseni pitää seuraavaan postaukseen lisätä videoklippi keskipäivästä. 😊
      Vessapaperista vielä: tuolla taidettiin lähinnä tarkoittaa, että lyhyesti piipahtavat risteilyturistit eivät tuo alueelle mitään vaan kuluttavat pelkästään. ☺️

      Poista
  4. Olipa mielenkiintoinen juttu. Kiva lukea myös ihan tällainen infopläjäys. Huippuvuoret kiinnostavat ja olin melko lähellä jo syksyllä varaamassa sinne lentojakin. En ehkä itse haluaisi matkata pimeimpään aikaan mutta kokemus se varmasti ainakin on. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oli kyllä kokemus. Kaikki vuodenajat (ne 3kpl) ovat tuolla niin erilaisia.

      Poista
  5. En ole ikinä kokenut kaamosta. Pitäisi varmaan joskus tehdä sekin. Samoin kuin yötön yö. :) Jos ALVia ei ole, onko hintataso maltillisempi kuin Norjassa, vai onko kaikki yhtä kallista, koska saari ja kaikki pitää kuljettaa jostain kaukaa?

    VastaaPoista
  6. Hintataso oli samaa luokkaa kuin Helsingissä. Oletettavasti siis halvempaa kuin manner-Norjassa. Hedelmät ja vihannekset vähän kalliimpia. Tupakka-aski 3€ halvempi kuin Suomessa.

    VastaaPoista
  7. Vähän epäoikeudenmukaista risteilyturisteja kohtaan, eivät he ole ruuasta kiinnostuneita koska laivalla ahdetaan täyteen ruokaa. Itse saaret varmasti kiinnostavat ja jos sopivia tuotteita löytyisi niin varmaan tulisi kauppojakin.
    Noin pitkä ja pimeä kaamos oli uutta minulle, kuitenkin haluaisin tuolla joskus käydä, ehken nyt kuitenkaan kaikkein pimeimpänä aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No toisaalta eipä Huippuvuoret ole ensimmäinen eikä ainoa paikka, jossa paikalliset ei tykkää risteilyturisteista. 😊

      Poista
  8. Kiitos näistä tiedoista! Melko pimeää näyttää oleva. Mitenköhän siitä selviäisi, kun tuntuu, että täällä eteläisessä Suomessakin on sellainen pimeys, että talviunille meno kiinnostaisi kovastikin. Varmasti mielenkiintoinen paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 3 päivää pimeydessä oli karua saati sitten, että niin eläisi usean kuukauden.

      Poista
  9. Harmi, että missasimme tuon siemenpankin. Se olisi ollut hauska bongata, sillä luimme siitä etukäteen. No näimme kaikkea muuta kivaa :) Huippuvuoret on kyllä ihan mieletön kohde!

    Meidän risteilyn aikana aurinko ei millään meinannut painua horisontin taakse elokuun lopulla ja sitten pimeä kausi alkaakin jo tosi nopeasti, äärilaidasta toiseen. Olisi kyllä hauskaa kokea tuo ihan pimeä loma :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katselinkin teidän postausten kuvia ja kylä näytti niin erilaiselta valoisaan aikaan. 😊

      Poista
    2. On muuten varsin mielenkiintoista, että elokuun lopulla aurinko ei meinaa laskea lainkaan ja marraskuussa on kaamos!

      Poista
  10. Todella mielenkiintoinen paikka ja varmasti todella erilainen ja upea kokemus. Houkuttaa kyllä ehdottomasti joskus käydä, mutta itse en voisi kaamoksen keskellä mennä, kun valo on itselleni niin tärkeä asia moneltakin kantilta. Kaamosaika on silti varmasti sekin kaunista aikaa, kuten näistäkin kuvista voi tunnelmaa aistia. :) Nämä nippelitiedot tuli myös uutena tietona itselleni, mutta en hirveästi muutenkaan ole Huippuvuoriin vielä tarkemmin ehtinyt perehtyä. Tosi mielenkiintoista kyllä! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti