Kun maailma taas aukeaa..

 


Lueskelin omia vanhoja postauksiani. Löysin syyskuulta 2017 eli noin kolmen ja puolen vuoden takaa Bucket List -lähivuosille -kirjoituksen. Se oli matkablogi -taipaleeni alkuajoilta, jolloin reissuni eivät olleet vielä ulottuneet Eurooppaa kauemmas. Olin tekstissä listannut 27 matkahaavetta. Laskin nyt, että 14 niistä oli toteutunut.

Nyt onkin hyvä hetki tehdä päivitystä tuohon listaan. Tässä tämänhetkiset haaveeni Eurooppaan ja kauemmas.

Islanti

Tämä on ainoa pohjoismaa, jossa en ole vielä käynyt ja oli myös mainittu siinä vanhalla haavelistalla. Tähän asti joku muu kohde on aina mennyt Islannin ohi. Tämä on kaiken lisäksi realistisin kohde, minne voisin ihan oikeasti seuraavaksi matkustaa. 

Ennen Ruandan matkaa Mehiläisen lääkäri kirjoitti minulle englanninkielisen todistuksen sairastetusta koronasta. Hän sanoi, ettei paperista ole nyt mitään hyötyä, mutta myöhemmin voi olla. Nyt on myöhemmin. Pääsen Islantiin tuolla paperilla ilman karanteenia. Tämä voisi ehkä toteutua kahden kuukauden sisällä. 

Ennen niin turistinen Islanti olisi mahtava kokea nyt, kun ihmislaumat loistavat poissaolollaan.


Slovenia

Tehtyäni Ruandassa trekin vajaan nelitonnisen Mount Bisoken päälle, olen alkanut katsomaan enenevissä määrin videoita vaelluksista eri vuorille. Slovenia ja Mount Triglav löytyi, kun Facebook -syötteeseeni alkoi tulla mainoksia Much Better Adventures -firmalta. Vuori on Slovenian korkein, 2863 metriä. Se kiivetään kahdessa päivässä. Yö vietetään vuoristomökissä.

Tällä hetkellä Slovenia vaatii karanteenia niiltä, jotka tulevat punaisen listan maista. Suomi ei ole sillä listalla. Tänne haluaisin matkustaa kesällä. Ehkä jopa tänä kesänä, jos onni suo.

Moldova ja Transnistria


Moldova on yksi Euroopan vähiten vierailtuja maita. Kun alkaa miettimään, ei tule mieleen että kukaan olisi ikinä sanonut lähtevänsä lomalle Moldovaan. Minua kiinnostavat paikat, jotka eivät ole niin tyypillisiä turistikohteita. Pääkaupunki Chisinausta haluaisin vierailla ainakin maailman suurimmassa viinikellarissa. Lisäksi Moldovan sisällä on toinen maa, Transnistria, jota ei oikeastaan ole virallisesti olemassa. Kuitenkin siellä on oma pääkaupunki, valuutta, armeija ja postilaitos. Tuo kuulostaa niin erikoiselta, että olisihan se mukava saada kokea henkilökohtaisesti.

Tällä hetkellä Moldovaan matkaava joutuu kahden viikon karanteeniin. 

Romania


Meno-paluu Bukarestiin ja sieltä junalla eteenpäin ainakin Brasoviin ja Cluc Napocaan. Vanhat linnat, keskiaikaiset kaupungit ja Karpaattien vuoristo houkuttelevat minua tähän ehkä vähän aliarvostettuun maahan.

Karanteenisäännöt eivät koske henkilöitä, jotka ovat saaneet molemmat koronarokotteet. Olen Sote -alalla asiakastyössä. Tiedän saavani ensimmäisen rokotteen maaliskuun lopussa ja sen toisen siitä 12 viikkoa eteenpäin. Romanian matka saattaisi olla jopa mahdollinen loppukesästä. 

Pohjois-Irakin Kurdistan

Olin suunnitellut reissua tänne alun perin viime vuoden syyskuulle, mutta se nyt jäi hamaan tulevaisuuteen. Millaistahan olisi vaellella Erbilin vanhan kaupungin muurien sisällä. Se on vanhimpia paikkoja koko maailmassa, missä on ollut yhtäjaksoista asutusta. Kurdistanissa on muitakin kiinnostavia kohteita kuten kulttuurikaupunki Sulaimaniah. 

Erbiliin pääsee lentäen näppärästi Istanbulin kautta. Suomalaisena eli EU:n kansalaisena saan viisumin kentällä saapuessa. Vaikka Kurdistan kuuluu maantieteellisesti Irakiin, sillä on autonomia, oma hallitus, armeija ja presidentti. Irakin matkustustiedotteessa sanotaan, että Irakiin pitää hankkia viisumi etukäteen. Tämä ei pidä Kurdistanin osalta paikkansa.

Paras aika matkustaa olisi kevät tai syksy. Kesät tuolla ovat tosi kuumia. Tällä hetkellä Kurdistaniin matkaava joutuisi olemaan kaksi viikkoa karanteenissa sakon uhalla. Jään rauhassa seurailemaan maan koronatilannetta ja asioiden kehittymistä parempaan suuntaan.


Mauritania

Mauritania on tullut silmille monesta suunnasta tässä lähiaikoina ja alan pitää sitä jo kosmisena vihjeenä. Juuri tällä hetkellä Against The Compass -blogin Joan on siellä. Hän kirjoittaa hyviä tietopaketteja, miten myös erikoisempiin kohteisiin pääsee. Adalmina's Adventures -blogin Anna-Katri kirjoitti siitä juuri. Kolme seuraamaani Youtube -wloggeria on käynyt Mauritaniassa, viimeisimpänä Eva Zu Beck ja kaikki heistä samasta syystä.

Tykkään junamatkailusta ja Mauritaniassa pääsisi nimittäin tekemään sellaisen todellisena extreme -versiona. Miltä kuulostaisi istua taivasalla rautamalmikuorman päällä noin parikymmentä tuntia ja matkata Saharan autiomaan halki? Hullultahan se kuulostaa. Juuri sellaiselta, jonka voisin kuvitella tekeväni.

Tällä hetkellä Mauritaniaan pääsee negatiivisella korona -testillä. Ehkä ensi vuonna voisi olla junailun aika.

Nepal

Viime keväänä päätin hetken mielijohteesta ottaa toisen kummilapsen Planin kautta. Hän on teini-ikäinen tyttö Nepalista. Olisi mukava päästä tapaamaan häntä, seikkailla muutama päivä Kathmandussa ja tehdä joku 5-7 päivän vaellus.

Ihanteellinen matka-aika olisi vaelluksen suhteen sadekauden jälkeen syyskuusta joulukuun puoleen väliin. Ehkä syksy 2022 voisi olla potentiaalinen. Tällä hetkellä Nepaliin pääsee negatiivisella koronatestillä ja karanteenissa pitää olla viikko sekä käydä vielä testissä viidentenä päivänä maahan saapumisesta.


Tansania


Ja lopuksi lisään vuori -haaveiden listaani Kilimanjaron. Tämä voisi olla Kylmästä lämpimään -kohde 2023. Sitä ennen pitäisi kyllä parantaa kuntoa ja kiipeillä jossain matalammalla. Tämä lähes kuusitonninen ei ole varmasti helppo. Vaelluksen jälkeen viikko Sansibarin rannoilla kuulostaisi enemmän kuin hyvältä.


Noiden lisäksi mainittakoon vielä Pietari, jonne haluan palata kesäaikaan; Ahvenanmaa, jota en vieläkään ole nähnyt kuin laivan kannelta; Kiova & Tsernobyl, joka peruuntui viime keväältä; ja Kroatian Duprovnik, Game of Thrones -sarjan Kings Landing.


Minne sinä haluaisit matkustaa, kun se on taas mahdollista?


Linkit ja vinkit:

10 reissu-unelmaa (3/2019)

-Kuvat: Pixabay


Kommentit

 1. Meillä on hyvin paljon samantyylisiä matkahaaveita. Johtunee varmaan osittain tuosta, että haluaa seikkailla myös erikoisemmissa paikoissa. Itellä ne on suurimmaks osaks vielä haaveen asteella toistaiseks. Oudoin käyty paikka on varmaan Mongolia.

  Näistä sun listan kohteista haluaisin ainakin Islantiin, Kurdistaniin, Kroatiaan, Tansaniaan ja Romaniaakin katoin tossa vähän aikaa sit. Slovenia on todella kaunis maa ja sinnekin voisin joskus palata.

  Muita bucket listillä olevia kohteita on mm. Iran, Uzbekistan, ikihaave Peru, Venezuela ja ehkäpä Marokossa tapahtuva vaellus tai sitten Sahara-trekki. Suunnitelmissa on ollu myös valloittaa Meksikossa joku tulivuori, todennäköisesti Iztacchihuatl. Mutta Madeiralla kun kapus Pico Ruivolle, niin kyllä sen taas muisti, että ihan rapakuntoisena ei voi lähteä ainakaan yli kakstonnisille. Itellä vielä kilpirauhasongelmia, joiden takia pulssi hakkaa muutenkin tuhatta ja sataa, niin ei tee hyvää sydämelle. Onneks tänään just sain uudet lääkkeet.

  Katoin muuten just taannoin jonkun Areenan dokkarin naisjoukosta, joka valloitti Kilimanjaron. Yks joutu kääntyy takas pahan vuoristotaudin takia. Se on aina riski noilla korkeuksilla.

  Mutta sais nyt sen rokotteen joskus, niin vois taas alkaa laittaa haaveita toteutukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin näin sen dokkarin. Ja Eva Zu Beck kiipesi juuri Kilimanjarolle ja tuli kipeäksi jostain yrtistä, mitä oli ostanut torilta tuomaan voimaa vaellukseen. Kaikkee voi sattua. Vuoristotauti on aina riski. Mut ilman riskien ottoa moni upea juttu voi jäädä saavuttamatta. 💞

   Poista
 2. Hyviä kohteita listalla. Islantia voin suositella, ja varsinkin sinun tapauksessa kun olisi ns. helpompaa sinne päästä - jos lennot vaan operoidaan. Mikäli omaa ajokortin niin suosittelen vahvasti kiertämään Islantia jos ei kokonaan niin pääkohteita etelärannikolla ja länsi-vuonoilla - olen itse tehnyt maahan kaksi matkaa: kahden viikon matka jolla kiersin koko saaren 1-tietä pitkin seuraillen ja vajaan viikon kun ajoin maastoautolla "Highland" alueella.

  Slovenia on pieni-suuri-maa, jossa löytyy niin meren rantaa, kaupunkeja ja vuoristoa. Peukku myös tälle. Romanian Transylvanian pienet kaupungit ja ns. linnoituskirkot vievät taas ajassa taaksepäin parisataa vuotta.

  Pohjois-Irak kuulostaa mielenkiintoiselta, kuten tuo Mauritania. Näissä en olekaan käynyt. Omissa haaveissa olisi päästä huhtikuussa jonnekin Intian valtameren suuntaan, mutta tilanne ei nyt näytä oikeastaan yhtään hyvältä. Kovasti koetan selvittää erinäisiä vaihtoehtoja. Kesän matkoja useampia vaihtoehtoja -- riippuen nyt miten maailma aukeaa. Georgiaan tekee mieli palata. Mutta marraskuulle järjestelin jo "kylmästä lämpimään" matkan, joita olen myös tehnyt useana vuonna -- Namibiaan, jossa kaksi viikkoa maastoautolla ympäri Namibiaa aavikoilla ja luonnonpuistoissa. Keväällä 2022 varmaankin lähden käymään joko Iranissa tai Pakistanissa ja Afganistanissa. Syksyllä 2022 on suunnitteilla pidempi puolen vuoden matka Lattareihin. Haaveita pitää olla, ja kun ne kirjoittaa ylös niin niillä on taipumusta toteutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös huomannut että kun haaveet kirjoittaa ylös ja kertoo ne tälleen julkisesti, niiden eteen tekee ehkä enemmän töitä, että ne toteutuu.

   Mulla ei valitettavasti ole ajokorttia,joten joudun esim Islannin tapauksessa tyytymään järjestettyihin kyyteihin ellen satu bongaamaan jotain toista reissaajaa, joka ajaa autoa ja haluaa jakaa kuluja. 😊

   Poista
 3. Slovenia on upea kohde. Tuolla Triglavin kansallispuistossa kannattaa tehdä The Valley of The Seven Lakes -patikka. Sen voi tehdä päiväpatikkana, mutta se on kyllä varsin raskas. Noin 26 km ja tasaisia kohtia ei juuri ole. Ensimmäinen puolikas nousua, loppu sitten alamäkeä. Maisemat ovat kuitenkin parin ensimmäisen tunnin tylsän metsäosuuden jälkeen todella upeita. Suurin osa tekee tuon ns. janareittinä ja kääntyy ennen puoltaväliä takaisin, mutta omasta mielestäni se kannattaa kyllä ilman muuta kiertää kokonaan.

  Noista sun listaamista erityisesti Romania on ollut itselläkin mielessä ja Marikaa puolestaan on kiinnostanut Islanti ja issikkavaellus. Nepalista tykätään varmasti myös.

  Jos tuolla Kilimanjarolla käy, niin kannattaa käydä myös safarilla. Kuuluisat Serengeti ja Ngorongoro ovat suhteellisen lähellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin Kilimanjaroa tosiaan sinne parin vuoden päähän. Saan aika varmasti siihen kahden viikon loman, josta puolet menis vaellukseen. Se on noin 3000€. Täytyy sit katsoa, miten on rahaa säästössä ja haluaako safariin käyttää rahaa samalla kertaa. Nehän ei ole halpoja. Toivottavasti voitan vähän lotossa ennen sitä niin ei tarvis pohtia , mitä on varaa tehdä. 😄

   Poista
 4. Ihania haaveita ja suunnitelmia! Omalla listalla näistä on ollut Islanti, Tansania ja Nepal, ja ihan jo tämän postauksen myötä sinne voi nyt sitten oikeastaan lisätä Kurdistanin ja Mauritanian :D Myös itseäni kiehtoo monet vähän harvemmin vieraillut ja "vaikeat" kohteet, elämässä ja matkustamisessa pitää olla vähän seikkailua! Listan muut maat on tuttuja, ja upeita kohteita! Slovenian luonto on niin kaunis ja sekä siellä että Romaniassa tehtiin mahtavia patikoita vuorilla. Moldovan Chisinau oli kaikessa rähjäisyydessään kiinnostava ja erilainen, ja Transnistriassa sitä erilaisuuskerrointa vasta onkin. Niin ja viinikellarivierailu Cricovassa oli todella mielenkiintoinen kokemus myös - jättimäisissä kellareissa muun muassa puksuteltiin minijunalla pitkin käytäviä ja katsottiin infovideo maanalaisessa elokuvateatterissa, kuohuvan kera tietenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä tuosta seikkailusta. En sano, ettenkö voisi pitää Pariisia tai Lontoota seikkailuna, mutta tuntematon kiehtoo.

   Poista
 5. Tosi kiehtovia kohteita kaikki! Islannille iso suositus täältä <3 Me teimme sinne pidennetyn viikonloppureissun ja siinäkin ajassa ehdimme nähdä geyrisit, vesiputoukset ja vähän jäätikköäkin. Majoituimme Reykjavikissa koko ajan, mutta olishan se ollut varsin siistiä lähteä kiertämään saarta. Tosin talvella ne tiet olivat umpijäässä, joten oli ihan kiva, ettei itse tarvinnut ajaa. Lisäksi reissua edeltäneellä viikolla oli ollut lumimyrsky, joka oli katkaissut teitä toviksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidennetty viikonloppu, 5 yötä, olisi suunnitelmissa, mutta en uskalla intoilla ennen kuin lentoliput on taskussa ja lento parin päivän päässä. Hoping for the best. 😊

   Poista
 6. Mielenkiintoisia kohteita! :) Itsekään en ole omaa bucket listiä vilkaissut aikoihin, mutta uskoisin sieltä myös muutamien jo ruksaantuneen pois. Ehkä senkin voisi jossain kohtaa päivitellä. Tuo Islanti on kyllä uskomaton paikka ja houkuttelee kovasti luonnollaan! Varmasti hyvä kokemus nyt kun ei ole turisteja niin paljoa kuin yleensä. Minulla on myös ystävä, joka on jo useamman vuoden asunut Islannissa hevosvaellushommissa ja paljon hän maata kehuu myös. :) Omalla listallani myös tuo Tansania komeilee, ai että se olisi upea kokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täällä pakkasessa tuo Tansania houkuttelee erityisesti 😊

   Poista
 7. Kävimme Mauritaniassa muutama vuosi sitten, kannattaa ehkä tsekata myös nämä jutut. Ainakin aikaan ennen koronaa sinne oli hyvät yhteydet Kanarialta ja toisaalta Suomesta tapasi päästä Kanarialle helposti ja edullisesti.
  https://meriharakka.net/tag/mauritania/

  Tuo Tansania on sikäli mielenkiintoinen, että virallisesti siellä ei ole koronaa, mutta keuhkokuumeeseen ja hengityselinsairauksiin on kuollut aikaisempaa enemmän ihmisiä :-) Näin kertoi siellä oleskeleva tuttavani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulin myös, ettei Tansania tilastoi korona -tapauksia lainkaan, mikä on vähän outoa.

   Pitääkin lukaista teidän Mauritania -jutut 😊

   Poista
 8. Näistä kohteista olen käynyt Nepalissa ja Tansaniassa. Molemmat olivat vaellusmatkoja, joihin toki sisältyi muutakin aktiviteettia. Tansaniassa kiipesin Kilimanjarolle ja toisella viikolla käytiin safarilla. Osa porukasta jatkoi vielä Sansibarille, mutta mulla ei ollut enempää lomaa, joten palasin kotiin. Kiliä varten kannattaa tehdä kävely- tai juoksulenkkejä. Mitä parempi kunto, sen mukavampi. Toki kova kuntokaan ei pelasta vuoristotaudilta, jos se on tullakseen. Meidän reissulla suurin osa sairastui jo ennen huiputusyötä tai joutui kääntymään takaisin huiputuksessa. Ikimuistoinen matka, josta on jäänyt mieleen paljon hyviä muistoja sekä myös jäätävä päänsärky ennen huiputusyötä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä harmittaisi, jos joutuisi päivä ennen huiputusta kääntymään takaisin.

   Poista
 9. Täytyy sanoa, etten ole käynyt yhdessäkään noista kohteista, mutta mihin vain niistä lähtisin vaikka heti. Nepal ja Islanti kiinnostavat ehkä eniten.

  Tällä hetkellä en uskalla haaveilla oikein mistään, kun olen niitä vihoviimeisiä, jotka esimerkiksi rokotuksen saavat. Olisin jo tosi onnellinen matkasta vaikka Viroon tai Ruotsiin, mutta täytyy vain toivoa senkin päivän koittavan, kun taas voi oikeasti suunnitella kaukomatkoja.

  VastaaPoista
 10. Näemmä jotain hyvää sairastetusta koronasta. Pystyt suunnittelemaan jo seuraavia matkoja ihan realistisesti. Itse olen vähän epätoivoinen, kun rokotekin on odottavissa ehkä loppuvuodesta. Nyt näyttää siltä, että ulkomaan matkojen osalta myös kesä on menetetty. Ei auta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä olisi joulukuussa arvannut, että koronasta tällaista etua tulee. :)

   Poista

Lähetä kommentti