Kahdellakympillä Liettuan Kaunasiin


Kesäkuussa minulla oli kolme viikkoa lomaa töistä ja poikkeuksellisesti ei mitään suunnitelmia. Pallottelin ideoita mielessäni ja tutkin lentojen hintoja skyscannerilla. Sitten muistin Ryanairin tarjoukset. Liettuan Kaunasiin ja Puolan Poznaniin lentäisi kahdellakympillä. Tuohon hintaan Suomessa ei pääsisi edes junalla kovin kauas Helsingistä. Halpaan hintaan kuului tietyn kokoinen laukku, jonka piti mahtua edessä olevan istuimen alle. Yksi reppuni täytti vaatimukset täydellisesti ja osaan muutenkin pakata fiksusti enkä tarvitse kymmeniä vaatekertoja. Pidän Puolasta ja oli kyllä ikävä pierogeja eri täytteillä. Mutta toisaalta en ikinä ollut käynyt Liettuassa. Se voitti arvonnan.


Very bad hotel
Ensimmäinen osuma booking.comissa majapaikkaa etsiessäni oli nimeltään Very Bad Hotel. Nimi herätti huomioni ja kävin vilkuilemassa paikan kuvia. Arvostelut olivat tosi hyvät ja hotellin persoonallisuus oli saanut kehuja. 45 euroa yöltä aamupalan kanssa oli huokea hinta. Olin myyty.

Lentokenttäbussilla pääsin noin kilometrin päähän paikasta. Olin saanut koodin rakennuksen pääoveen ja toisen numerolukolliseen lokeroon, jossa huoneeni avain oli. Aulassa ja portaikon seinissä oli hienoja maalauksia. Viereisen huoneen numero oli 666. Se nauratti. Oma huoneeni oli todella siisti. Ihana iso sänky keskellä huonetta, kaukoputki ikkunan edessä ja haulikon replika naulakossa roikkumassa. Kylpyhuoneessa oli amme ja iso ikkuna, jonka edessä seisoi vehreä puu. 

Henkilökuntaa ei ollut paikalla ympäri vuorokauden. Päiväsaikaan talossa oli yksi siivooja, kokki huolehtimassa aamiaistarjoilusta ja mukava omistaja, jolla välillä oli pieni poikansa töissä mukana. 
Very Bad Hotel oli kyllä niin erikoinen että jos mitään tulen vanhana muistamaan yöpymistäni paikoista, tämä olisi yksi sellainen. 


Devil museumPaholaismuseo oli mielenkiintoinen paikka. Siellä oli nimensä mukaisesti paholaisia eri muodoissa ja eri materiaalein tehtyinä. Kokoelma sisälsi noin 3000 kappaletta piruja, joita oli kerätty ympäri maailmaa. Vitriinien vieressä oli paholaistarinoita ja uskomuksia eri maista. Jokainen vierailija oli tervetullut tuomaan paholaisen lahjaksi museolle.


Pinkki elefantti tarkoittaa hallusinaatioita, joita yleensä tulee rankan ryyppäämisen tai huumeiden käytön seurauksena.Miellyttävä alue keskustassa oli kävelykatu Laisvès alèja eli Vapauden bulevardi. Ilma oli joka päivä hellelukemissa. Täällä suojaa tarjosi kuja, jota puut reunustavat sekä lukuisat ravintolat ja niiden terassit aurinkovarjoineen. Kadun toisessa päässä oli komea katolinen kirkko, joka oli nimetty arkkienkeli Mikaelin mukaan. Yhtenä iltana yllätti rankkasade ja jäin yhteen baariin jumiin. Tutustuin Suomalaiseen Santtuun, joka oli tullut samalla lennolla tänne ja oli samassa hotellissakin.

Pazaislis'in luostari
Pazaislisin luostari sijaitsi kauempana keskustasta. Sain Santun jakamaan taksikulut kanssani. Siellä asui ihan oikeasti nunniakin eli luostari ei ollut pelkästään muisto menneisyydestä. Wikipedian mukaan tämä oli yksi Euroopan parhaiten säilyneistä 1400-luvun barokin rakennuksista. Koko alue oli pidetty kunnossa ja siellä oli tosi kaunista. Nunnia ei tosin näkynyt.

Luostarin vieressä oli neljän tähden hotelli sekä ravintola Monte Pacis. Jälkimmäinen tarjosi Fine dining -kokemuksia. Itsellä jäi se testaamatta. Netin kuvista sai  kyllä vaikutelman persoonallisesta, kiinnostavasta miljööstä. Ruuankin täytyi olla hyvää.

Vähän matkaa hotellilta poispäin löytyi uimaranta. Harmittelin, kun olin unohtanut sen. Bikinit ja pyyhe olivat tietenkin hotellilla. Napattiin Santun kanssa rannan kioskista joitain lihanyyttejä ja syötiin ne varjossa puiden alla, Lähellä oli pysäkki. Siihen pysähtyvä bussi ei mennyt keskustaan, mutta pääsimme kyydissä toiselle pysäkille ja kuski opasti, millä bussilla meidän piti jatkaa. 


Torilta keskustaan

Kaunasin bussiaseman vieressä oli kauppahalli ja sen ympärillä torialue. Se näytti olevan suosittu kauppapaikka paikallisten keskuudessa. Jatkoimme sieltä vanhan kaupungin halki torille. Kaunas oli yksi Euroopan kulttuuri -pääkaupungeista tänä vuonna ja olikin pettymys nähdä vanha kaupunki rakennustyömaana. Sen mukulakivet olivat kasoissa pitkin ja poikin. Työmiehillä ei näyttänyt olevan mikään kiire niiden laittamisessa. Jäi kuvat ottamatta tältä alueelta. 

Läheltä löytyi Kaunas -kyltti ja hieno muraali mummosta, jolla oli piippu suussa. Kaunasin linnaan tutustuimme vain ulkoa päin. Täällä oli meneillään joku juoksukilpailu ja oli parempi liueta paikalta ettei tarvinnut väistellä juoksijoita. Läheltä löytyi viehättävä paikallinen ravintola Berneliu uzeiga. Sen tarjoilijat olivat perinneasuissa. Siellä tuli syötyä reissun parhaat ruuat. Nälkäisenä kuva unohtui ottaa. 


Kiemo galerija - katutaidetta sisäpihalla

Koska katutaide on lempijuttujani, Kiemo galerija oli mielestäni kaupungin makein paikka. Se oli sisäpiha. Ihmisiä asui täällä.. Pihalle kuljettaessa kyltti muistutti huomioimaan asukkaat. 

Taideprojektin aloitti täällä entinen asukas, Vytenis Jakas, joka oli kyllästynyt valkeisiin seiniin, roskaamiseen ja yhteisöllisyyden puutteeseen. Pihaa käytettiin ennen ilmaisena parkkipaikkana. Hän alkoi tutustua naapureihin, kysyi heidän elämäntarinansa, keräsi valokuvia ja muistoja. Ne olivat inspiraationa pihan pienille taideteoksille. Naapureista tuli yhteisöllisiä. Projekti auttoi myös saamaan alueen siistiksi. Sinne ei enää dumpattu roskia.

Suosikkeja täällä oli maalaus ikkunassa olevasta kissasta ja komea valkoinen kurki yhdellä kapealla seinustalla. 


Olin kaupungissa viisi yötä. Se oli ihan sopiva aika, että näki kaiken, mitä halusi ja ehti vaellella rauhassa ympäriinsä. Piti piipahtaa Vilnassakin junalla. En saanut kuitenkaan aikaiseksi lähdettyä mihinkään. Lomalla oli kiva laiskotella. Kyllähän sinne myöhemminkin ehtii.

Oletko itse käynyt Kaunasissa?

 

Kommentit

 1. Jep. Olen käynyt. Pikainen visiitti pääsiäisenä - kolme päivää, kaksi yötä. Minua jopa haastateltiin televisioon vanhan kaupungin katujen kunnostuksesta ja mielipiteestä uusista (keskeneräisistä) laatoituksista. Epäilin kovasti että ehtivätkö kesäksi kuntoon. No ei nähtävästi tullut. Samainen remonttityömaa odotti sitten myöhemmin minun Puolan Poznanin kaupungissa. Että osataan sitä muuallakin repiä katuja auki kuin Suomen Tsadissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, kun kerroit tuosta. Ihme, ettei Kaunasissa ollut saatu paljoa aikaiseksi pääsiäisen ja kesäkuun välillä. Harmi.

   Poista
 2. Tuollaiset hinnat ovat tosiaan suorastaan naurettavia. Toistaiseksi en ole itse niitä päässyt hyödyntämään, mutta pitääkin muistaa taas tsekkailla jatkossa vastaavia. Muutenkaan ei ole Kaunasissa tullut käytyä, mutta Very bad hotel täytyy pitää mielessä, kun sinne tulee lähdettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venetsiaankin pääsisi parhaimmillaan neljällä kympillä menopaluu. En tajuu, miten on varaa pitää noin alhaalla hintoja

   Poista
 3. Olen käynyt Kaunasissa ekan kerran 2011 lentopalloturnauksessa, jolloin jäi mieleen, kun katsoimme porukalla baarissa Suomi-Venäjä jääkiekon mm-välierää. Granlund iski ilmaveivin.

  Toisen kerran kävin siellä viime viikolla. Olin vaimon kanssa Vilnassa, ja teimme päiväretken. Oli nopeaa ja kätevää junalla kyllä. Käytiin tuolla Devils' museossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kappas. Pitää kyllä mennä sinne Vilnaan ihan omalle reissulleen, kun jäi oma päiväretki tekemättä.

   Poista
 4. En oo käynyt, mut joskus olis kiva käydä sielläkin. On kyllä hullun halpoja lentoja! Muistan kun vuosikausia sitten lensin ryanairilla riikaan 10 e yhteen suuntaan ja hostelli maksoi sillon joku 20 e, eli koko matkan hinnaksi tuli joku 40 euroa.

  VastaaPoista
 5. En ole käynyt Kaunasissa. Vilnassa kyllä. Sekin oli hieno kaupunki. Lennot ovat olleet halvat. Montako yötä repull7sella pärjäsit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 5 yötä. Oli niin lämmin, että mekoilla pärjäsi eikä ne vie paljon tilaa, kun rullaa pakkauskuutioon.

   Poista
  2. No olipas tosissaan mielenkiintoinen hotelli, ja edullinen!! Vilnassa näyttää olevan värikästä ja kivan näköistä. Ehkä pitää laittaa se ensi kesän listalle jos sinne pääsee noin edullisesti lentämään. Vähän hassua, että Euroopan kulttuuripääkaupungin vanhakaupunki on rempassa. Eivät ilmeisesti heränneet tarpeeksi ajoissa siihen hommaan.

   Poista

Lähetä kommentti