Wienin keisarinna Sissi oli 1800-luvun seikkailijatar






Osallistuin Wienissä ilmaiselle kaupunkikierrokselle, joka starttasi Albertinaplatzilta. Kierros kulki ympäri vanhaa kaupunkia (1st district). Kiinnostavinta oppaan kertomuksissa olivat tarinat Habsburgin suvusta, joka hallitsi satoja vuosia Itävaltaa ja lukuisia maita sen ympärillä. Kaiken keskus täällä oli Hofburgin palatsi. Kesällä keisarillinen perhe sitä vastoin pakeni Schönbrunniin kesäpalatsiin kauas kaupungista. Tiedätkö miksi?
-No, entisajalla viemäröinnistä ei ollut tietoakaan. Ihmisjätökset nakattiin ämpärillä suoraan ikkunasta ulos kadulle. Kun kesä koitti, hajut kaupungissa olivat karmeat. Kesän lämpö oli myös otollista tautien leviämiselle. Onneksi oli Schönbrunn, jonne Habsburgit pakenivat Wienin keskustan hajuhaittoja. Sen muurien sisäpuolella sai nauttia rauhassa kesästä ja miellyttävimmistä aromeista.

Kävin itsekin viimeisenä matkapäivänä Schönbrunnin palatsilla ja maksoin audioguide -kierroksesta, jossa näkee kaikki palatsin huoneet. Siellä ei saanut kuvata, mutta se, mitä näin, paloi kyllä verkkokalvoille. Toinen toistaan upeammat huoneet häikäisevät tavallisen tallaajan. Mutta rikkaus ja loisto ei ole kaikki kaikessa. Se ei riittänyt tekemään keisarinna Elisabetistä eli Sissistä onnellista.

Sissi avioitui serkkunsa, keisari Frans Josefin kanssa 16 -vuotiaana. Avioliitot tuohon aikaan olivat järjestettyjä. Habsburgit halusivat, että valta pysyy suvussa. Sissi oli eläessään kuitenkin henkilö, josta paikalliset olivat ärsyyntyneitä. Sissiä kritisoitiin, koska...
hän rakasti matkustelua 
ja olikin paljon poissa Wienistä. Eihän se ollut soveliasta. Wieniläiset halusivat hänen olevan läsnä.

Kotonaan Sissi oli onneton, sillä hovin vaatimukset ahdistivat häntä. Matkustelu taasen nosti hänen mielialaansa. Ennen avioliittoa Sissi oli saanut elää hyvin vapaasti. Tiukkaa hovietikettiä noudattava puoliso Frans Josef oli kovin erilainen vaimonsa kanssa. Tätinsä ja anoppinsa, Sophien kanssa, Sissillä oli kireät välit. Hän koki anopin vahtivan kaikkea tekemäänsä.

Sissi matkusti Välimeren maihin, joihin sen ajan kuninkaalliset eivät yleensä menneet. Hän rakennutti oman palatsin Korfun saarelle. Madeiran parantavassa ilmastossa Sissi toipui tuberkuloosista. Hänen suosikkimatkakohteitaan kerrottiin olevan Ranskan Riviera, Geneve järvi ja Itävallan Bad Ischl. Sissillä oli mukana matkoillaan kaksi kamarineitoa. Hän pukeutui hyvin tavanomaisesti, ettei herättäisi huomiota.

Sissin elämä päättyi 60-vuotiaana Geneven matkalla, kun italialainen anarkisti iski viilan hänen sydämeensä.

Tänä päivänä keisarinna Sissi on esillä ympäri kaupunkia Sisi -museossaSchönbrunnin linnassamatkamuistokaupoissatatuointiliikkeessä ja kahviloissa.

Kaupunkikierroksen jälkeen menimme avopuolisoni kanssa hevosajelulle. Kärryn kyydissä ympäri vanhaa kaupunkia kulkeminen sai ajatukset menneeseen. Ympärillä näkyi Sissin entisiä kotikulmia. Suuri osa rakennuksista on säilynyt ennallaan sadan vuoden ajan tai pidempäänkin. Jos jossain alueella olikin jotain modernimpaa, se johtuu siitä, että  paikalla aiemmin sijainnut rakennus oli tuhoutunut pommi-iskussa.

Sisäinen seikkailijattareni toi minut Wieniin.  Enpä olisi uskonut, että historiaan tutustuessani löytäisin jotain, mihin voin samaistua jollain hassulla tavalla. Sissi oli sielunsisko, 1800-luvun seikkailijatar.








Check this website →→ Sisi travels

Edellinen postaukseni →→ Ruokamatkalla Wienissä

Kommentit

  1. Ei voi edes kuvitella miten järkyttävälle kaupungissa on täytynyt etenkin kesäisin haista, olisin minäkin paennut maalle!
    Taitaa olla tosiaan aika tavatonta tuohon aikaan että vaimo pääsisi varsinkaan ilman miestään matkustelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sissi oli fiksu ja järjesti aviomiehelleen naisseuraa, kun itse oli pitkiä aikoja pois. Mies pysyi tyytyväisenä. :)

      Poista
  2. Wien on vielä kokematta. Sinne voisin hyvinkin Sissin jalanjäljissä kulkea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sissi oli meidän tämän päivän reissunaisten edeltäjä :)

      Poista
  3. Lapsena fanitin Sissi-elokuvia :). Täytyisikin katsoa ne uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä muistan katsoneeni jotain Sissi - sarjaa. Juonesta ei ole kyllä sen enempää muistikuvia.

      Poista

Lähetä kommentti