Madridin parhaita paloja



Tammikuinen Madrid oli miellyttävän lämmin suomalaisella mittapuulla. Päivien lämpötila oli 14 astetta ellei jopa enemmän, kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Oli mukava puhua espanjaa, vaikka en sitä paljon osaakaan. Kaikissa maissa, joihin matkustan, opettelen vähintään kohteliaisuussanat ja tervehtimiset. Nyt mm. asioiminen ravintolassa sujuu aika hyvin espanjaksi.

Täällä tunsi tosiaan olevansa suurkaupungissa. Madridissa on sentään melkein kuusi kertaa enemmän asukkaita kuin koko Suomessa yhteensä.

Madridista jäi tunnelman lisäksi mieleen muutamat asiat ja paikat: Mercado de Motores - tapahtumasta kerroinkin jo aiemmin. Tässä lisää...

Circulo de Bellas Artes

Tämä Madridin  (ehkä) paras näköalapaikka ei ole mikään harvojen tietämä salaisuus. Saimme huomata sen, kun olimme juniorin kanssa hyvissä ajoin, puoli tuntia ennen auringonlaskua paikalla. Emme ehtineet nähdä varsinaista auringonlaskun hetkeä jonottaessamme yli puoli tuntia, mutta sen jälkeenkin Madrid oli todella kaunis yläilmoista. Ylimmät kuvat ovatkin kattoterassilta ja jonotuksesta otettuja.



Templo de Debod

Tämä temppeli sijaitsee Parque del Oeste -puistossa. Espanja sai temppelin lahjana Egyptiltä.  Se oli auttanut maata siirtämään vanhoja temppeleitä, jotka olivat vaarassa joutua veden alle Assuanin padon rakennustöiden takia.

Templo de Depod on ainoita egyptiläisiä temppeleitä Egyptin ulkopuolella. Se on Unescon maailmaperintökohde  ja näyttää kaikessa  yksinkertaisuudessaan kauniilta.






Mercado de San Miguel


San Miguelin kauppahalli, joka sijaitsee samannimisellä aukiolla, on ollut toiminnassa yli sata vuotta. Tästä tulee vähän mieleen Hakaniemen kauppahalli tai Köpiksen Torvehallerne, mutta erilaisilla herkuilla varustettuna. 

Täällä on kiva piipahtaa kevyellä lounaalla tai kakkukahvilla ja fiilistellä hallin tunnelmaa. Valtaosa asiakkaista on kyllä turisteja ja siksi hinnat ovat vähän kalliimmat kuin muualla.



Segovia Viaduct



Kävelykierros

Olimme kaupunkikierroksella Sandemans new Europe -firman kautta. Oppaana oli eloisa Aleksander Birdthisle. Hän kuljetti meitä Madridin Plaza Mayor -keskusaukiolta kaupungin kujia pitkin eri paikkoihin kaupungin historiasta tarinoiden.

Karhupatsas Puerta del Solin aukiolla oli herättänyt ihastelua ja kysymyksiä. Mikä merkitys sillä on, kun kaikki sitä kuvaavat?
-Aikoinaan Madridin nimi oli ursa, mikä tarkoitti karhua latinaksi. Näitä komeita eläimiä oli paljon lähimetsissä ja ne söivät mielellään puista hedelmiä, jotka näyttivät mansikoilta. Puiden tai puskien nimi on Madroño. Karhu ja mansikkapuu ovat olleet Madridin vaakunassa 1200-luvulta ja symboloivat yksinkertaisesti karhujen ja metsien suurta määrää alueella.

Kävimme puistossa, josta on suora näköyhteys kuninkaallisen palatsin portille ja viereiseen katedraaliin. Kuninkaalliset ovat suosittuja täällä niin kuin kuin muissakin kuningaskunnissa. Tähän julkiseen puistoon myytiin kalliita pääsylippuja vuonna 2004, kun Filip VI ja Letizia menivät naimisiin. Valitettavasti hääpäivänä satoi vettä. Yleisö näki vain palatsin pihasta tulleen limusiinin, josta sateenvarjoin peitetyt hahmot siirtyivät sisälle katedraaliin.

Aleksander haastatteli kierroksella olevia siitä, mitä espanjankielisiä sanoja osaamme ja miten olut tilataan. "Una cerveza, por favor" ei ole oikea tapa. Se paljastaa sinun olevan turisti. Olut tilataan sen koon mukaan. Pienimmästä suurempaan ne ovat una caña, un doble, una copa ja una jarra.

Niin ja se tapas: Alexander kehotti meitä skippaamaan ravintolat, jotka mainostavat ovellaan tapas -valikoimiaan. Tapas ei maksa mitään, kun tilaa alkoholijuoman. Asiakas ei vaan voi vaikuttaa siihen, mitä tapas (aperitivos) sisältää. Se voi olla salaattia, kinkkua, leipää, juustoja, oliiveja tai mitä ravintolassa sattuukaan olemaan tarjolla.

Testasin oppimaani kierroksen jälkeen. Menin yhdelle terassille ja tilasin "Una caña i aperitivos." Sain oluen ja lautasellisen pastasalaattia. Laskussa luki vain olut.

Tämä oli yksi hyvä esimerkki siitä, miksi kävelykierroksille kannattaa osallistua. Aina oppii jotain hyödyllistä.

Madridin keskusta lauantai-iltana



El Zagal

Viimeisen illan päätimme aterioimalla ravintolassa, jonka olin bongannut paikallisen kirjoittamasta blogitekstistä. Tämä on keskustassa sellaisella pienellä sivukadulla, kauempana turistien täyttämistä paikoista. 

Ravintola on ollut pystyssä vuodesta 1976 ja tarjoaa niin perinteisiä espanjalaisia ruokia kuin uusiakin laadukkaista aineksista. Täällä oli pakko käyttää google -kääntäjää, kun menu oli vain espanjaksi. Ruoka oli todella hyvää. Ravintolassa on ruokasali- ja baaripuoli. Tunnelma alkuillasta oli rennon letkeä. 

Kaikenkaikkiaan Madridista jäi tosi hyvä fiilis. Nautin siitä suurkaupungin vilskeestä ja espanjalaisesta rennosta tunnelmasta. Juniorikin taisi tykätä: hän on sanonut monta kertaa reissun jälkeen haluavansa Madridiin takaisin, mutta pidemmäksi aikaa. Pitkässä viikonlopusta ehti hyvin ihastua kaupunkiin.

Linkkejä ja vinkkejä:

Mercado de Motores
El Zagal
Mercado San Miguel

Kommentit

  1. Itselläni on Madridiin viha-rakkaus -suhde. Käsilaukkuni varastettiin Madridissa aikoinaan ja en ole vieläkään ollut valmis antamaan kaupungille sitä anteeksi. Toisaalta Madridissa on niin pirskatin paljon mielenkiintoista nähtävää ja varsin miellyttävä ilmasto ...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huono tuuri. :( Mulla tuolla kattoterassilla veloitettiin ostokset tuplana. Eka yksi kortinlukija ei (muka?) toiminut ja piti vaihtaa toiseen, joka sit toimi. Yritin saada rahoja takaisin, mutta kommunikointi firman kans oli tosi nihkeetä ja luovutin. Ei ollut kyseessä iso summa, mutta kuitenkin. Mä epäilen, että se tarjoilija siellä saattoi vedättää.

      Poista
  2. Ihana Madrid! Varsinkin nuo kauppahallit ovat kyllä todellinen elämys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauppahalleista löytää aina kaikki paikalliset herkut. Se on just parasta.

      Poista
  3. Uusia paikkoja, vaikka Madrid onkin tuttu – ja kiva lukea tämä, kun loppukuusta pääsen viikoksi sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää matkaa. Toivottavasti saat nauttia hyvistä ilmoista. 😊

      Poista
  4. Ihana saada lukea Madridista! Koskaan en kyllästy lukemaan muiden kokemuksia Espanjasta ja jokainen kaupunki siellä on niin omanlaisensa. Madridissa olen käynyt muutamaankin kertaan ja aina löydän sekä hyvää että huonoa. Viime reissulla onnistuin eksymään metrotunneleihin ja sitten pääsin syömään yksiä elämäni parhaita tapaksia ihanassa ravintolassa, joka sekin oli suositus kävelykierroksen oppaalta. Aina jotain uutta. :)

    Tiina
    http://www.kookospalmunalla.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole Espanjasta vielä muuta kokemusta kuin Madridista ja Fuerteventuran, mutta ois kyllä ihana päästä tutkimaan sitä enemmän... Barcelona ja Girona kiinnostaa eniten.

      Poista

Lähetä kommentti