Casa Loma, elokuvistakin tuttu


Näyttääkö kuvan linna mielestäsi tutulta?  Olet voinut  nähdä sen mm. elokuvissa X-men, Chicago, Titans ja Descendants. Joillain nettisivuilla on virheellistä tietoa, että täällä olisi kuvattu myös yhtä Harry Potter -elokuvaa. Se ei pidä paikkansa. Linna tosin muutettiin Hogwartsiksi erään Potter -leffan ensi-iltaa varten.

Tämä linna on Casa Loma (talo mäen päällä), yksi ehdottomasti Toronton siisteimpiä nähtävyyksiä. Sen historia ulottuu 1900 -luvun alkupuolelle, jolloin Sir Henry Pellet rakennutti sen. Sen jälkeen on tapahtunut paljon.

Nykyisin paikka on Toronton kaupungin omistama, tärkeä kohde kaupungin kulttuuriperinnölle. Sen lisäksi, että tämä on historiallinen vierailukohde, museo, täällä järjestetään vuosittain 250 yksityisyystilaisuutta mm. Halloween -bileet. Minä olen niin Halloween -ihminen. En voi kuvitella mitään siistimpää paikkaa kuin Casa Loma, kuolleiden yön viettämiseen. Parhaillaan linnaan ollaan suunnittelemassa pakohuonepeliä.

Pääsymaksu sisältyi meidän citypassiin. Haimme audioguide -laitteet mukaan ja lähdimme kierrokselle.
Meidän kanssa samaan aikaan paikalle oli saapunut bussilasteittain koululaisia. He parveilevat yläkerroksissa, joten lähdimme ensimmäisenä maan alle tunneleihin. Kun ulkona porotti aurinko, kylmänkosteilla käytävillä kävely viilensi mukavasti. Seiniä koristivat kehystetyt valokuvat tarinoineen 1900-luvun alkupuolelta.

Tunnelit johtivat vanhoihin talleihin. Siellä oli hieno kokoelma vanhoja autoja. Sir Henry Pellatt omisti kuulema kaupungin ensimmäisen sähköauton. Ensimmäinen ajo ei mennyt hyvin, sillä Pellatt ajoi auton päin seinää, koska ei tiennyt, miten jarrut toimivat.
Hevostalli oli hyvässä kunnossa. Jokaisessa pilttuussa oli kultainen nimikyltti, jossa oli hevosen nimi. Yhdessä pilttuussaoli ritari ja lohikäärme. Ne varmaan liittyvät siihen pakohuonepeliin tai muuhun tapahtumaan, joita linnassa järjestetään.







Linnan huoneet olivat toinen toistaan upeampia. Kalusteita oli tuotu tänne Euroopasta ja kauempaa. Makuu- ja vierashuoneet olivat prameita. Kylpyhuoneiden varustus, vesivessat ja suihkukaapit, olivat samannäköisiä kuin tämän päivän vanhanaikaisessa hotellissa Roomassa. Talon isännälle ja hänen miesvierailleen oli oma baari ja biljardihuone. Ruokasalin seinää koristi kuningatar Elisabethin kuva. Toivoihan Sir Henry Pellett, että Elisabeth tulisi joskus vierailulle. Hänen kunniakseen yksi huoneista oli saanut nimen Windsor.






Kaikista Casa Loman huoneista ja paikoista suosikkini olivat kaksi tornia. Toisessa oli ikkunat ja katto, toinen oli taivasalla. Molempiin täytyi kiivetä kapeita kierreportaita pitkin. Ne olivat niin kapeat että jos ihmisiä oli kulkemassa sekä ylös että alas, osa joutui odottamaan välitasanteilla. Tornien huipulta avautuu huikeat kaupunkinäkymät. Kyllä Toronton kaupunkisiluetti on kaunis; niin Casa Loman linnalta kuin Ontario -järveltä päin.

Kierros oli hyvä lopettaa sisäpihan terassille kylmän Budweiserin kanssa. Edessä oli edelleen ne kaupunkinäkymät matalammalta kuin tornista sekä suihkulähde ja puisto sen ympärillä parveilevine iloisine ihmisineen.

Jos haluat kuulla linnan tarinan ja sen, miksi Sir Henry Pellett menetti kotinsa, elämäntyönsä, täällä kannattaa vierailla. Casa Loma liittyy myös natsi-Saksan vastaiseen työhön sodan aikana. Miksikö?

Tule ja koe Casa Loma itse.

Toronto rocks 🤘





Vinkkejä ja linkkejä:
Casa Loma

Toronto streetart: Queen West + more
Terveiset Kanadan New Yorkista
Malahiden linna ja pieni kummitustarina
Renessanssin loistoa Rosenbergin linnassa

Kommentit

  1. Linna Torontossa oli todellakin mieluinen yllätys ja toteutus oli erikoinen. Sääli, että Henry Pelletille kävi niinkuin kävi. Toisaalta meidän onnemme, voimme nyt käydä ihailemassa linna.

    Jos kiinnostaa, tässä minun kertomukseni linnasta.
    kiinhttps://fammomatkalla.blog/2018/06/26/torontolaista-arkkitehtuuria/

    VastaaPoista
  2. Linna ei ole tuttu - ei ole Torontokaan :-) - vielä ainakaan. Kanadassa olemme toistaiseksi vierailleet vasta Niagaran putouksilla, itärannikolla Halifaxissa ja sen ympäristössä ja Prinssi Edwardin saarella ja lännessä Vancouverissa ja Yukonissa. Mutta ehkä Torontossa ja Quebecissäkin "pitäisi" joskus käydä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin oltiin putouksilla pari PV .. siitä lisää myöhemmin 😃

      Poista
  3. ... ja siis edellinen kommentti oli Meriharakan Pirkolta :-)

    VastaaPoista
  4. No siis Halloween bileet tuolla linnassa kyllä kuulostaa aika eeppiseltä. Ihan mahtavan näköinen paikka! Tosin kävisin kyllä muutenkin mielelläni tutustumassa kuin vain Halloweenina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä.. paikka itsessään on niin siisti ilman ylimääräistä koristeluakin.

      Poista
  5. Mahtavan näköinen paikka. Itsekin kovana halloween -fanina voisin kuvitella olevani onneni kukkuloilla, jos tuonne juhlaa pääsisin viettämään. ;) Aikas hyvät puitteet sellaiseen kyllä on. Varmasti omat vibansa antaa myös sille pakohuonepelille. Kaikin puolin hienon näköinen ja varmasti mielenkiintoinen kokemus! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mielenkiintoinen kokemus. Vanhat linnat ovat tunnelmaltaan ihan omanlaisiaan paikkoja.

      Poista

Lähetä kommentti