Malahiden linna ja pieni kummitustarina




Toisen yön jälkeen herään hostellihuoneessani, kun muut vielä nukkuvat. Huoneen ainoa pöytä on täynnä tölkkejä ja pulloja kuuden hengen bileiden jäljiltä. 18 + something -porukka oli etkoillut täällä eilen ennen lähtöään viettämään iltaa kaupungille. Nyt kaikki nukkuivat sikeästi. Kävin hostellin keittiöstä hakemassa muroja, murukahvia sekä banaanin. Tankattuani aamupalan, lähdin liikenteeseen. Sunnuntaiaamuinen Dublin oli yhtä hiljainen kuin lauantainenkin. Junassakaan ei ollut paljon ihmisiä. Sen vihreät, aikansa eläneet penkit tuntuivat nostalgisilta.

Dublinin alueella on paljon kiinnostavia linnoja jopa ihan ähkyksi asti, jos useammassa aikoo vierailla. Olin päättänyt vierailla vain yhdessä. Malahiden linna valikoitui kohteeksi kuvien perusteella. Linnoissa on vaan jotain erityisen kiehtovaa. Se, mikä lapsena kiehtoi prinsessa -saduissa, kiinnostaa nyt historiansa takia.





Eikö tuo tyttö näytäkin tuijottavan juuri sinua?

Malahiden linna on Dublinin vanhimpia. Sen juuret juontaa vuoteen 1175. Englantilainen Talbotin perhe rakennutti aikanaan linnan. 1185 Henry II luovutti Richard Talbotille Malahiden maat ja sataman kiitokseksi Talbotin sotilaallisista palveluksista.  Linna oli 800 vuotta saman perheen omistuksessa. Lordi Milo Talbot oli linnan 7.s ja viimeinen paroni. Hänen kuoltuaan 1973 linna periytyi Rose siskolle, joka myi sen Irlannin valtiolle 1975 pystyäkseen maksamaan perintöverot.

Vanhempi mieshenkilö toimi oppaana kierroksellani linnan ympäri. Hän johdatti pienen ryhmämme huoneesta toiseen kertoen linnan historiasta sekä Talbotin suvusta. Opas oli selkeästi perehtynyt aiheeseen ja olikin mukava kuunnella hänen innostuneita tarinoitaan. 

"Do you believe in ghosts?"

Malahiden kummitustarinasta lukee vähän eri versioita eri paikoissa. Luotan kuitenkin siihen tarinaan, jonka opas meille kertoi. Hän tuntee linnan historian läpikotaisin. Itse olen skeptinen kummitusten suhteen. Kun astuttiin kierroksen viimeiseen huoneeseen, ruokasaliin (5 alla olevaa kuvaa), tunnelma kieltämättä muuttui erilaiseksi. Oliko se jonkin yliluonnollisen olennon läsnäolo? Hankala sanoa.

Puck oli Talbotin perheen lyhytkasvuinen hovinarri, joka viihdytti linnan vieraita esityksillään. Hän toimi myös vartijana yhdessä linnan torneista. Henry VIII oli pidättänyt Lady Elenora Fitzgeraldin kapinoinnin takia ja hän oli vangittuna Malahiden linnassa. Puck määrättiin vartioimaan häntä ja lopulta Puck rakastui Elenoraan. Puck piti aluksi tämän salaisuutena, mutta juorut levisivät. Lopulta huhut vääristivät totuutta siitä, mitä Malahidessa oli oikeasti meneillään. Ihmiset juonittelivat, että joku Malahidessa on Fitzgeraldin puolella. Talbotin perheen epäiltiin suunnittelevat jotain vankinsa kanssa. Jos juorut saavuttaisivat kuningas Henryn, tämä saattaisi julistaa jopa sodan Talbotteja vastaan.

Tämän seurauksena eräänä joulukuisena, lumisena aamuna Puck löytyi puukotettuna linnan muurien ulkopuolelta. Uskottiin, että joku Talbotin perheestä olisi ollut asialla. Sitten ruvettiin puhumaan, että Puck olisi tappanut itsensä. Vaikka tämäkin olisi voinut olla mahdollista, siihen ei uskottu.

Puck oli ennen kuolemaansa vannonut, että hänen haamu kummittelisi linnassa, mutta ei satuttaisi ketään niin kauan kuin joku Talbotin suvun miehistä olisi elossa. Puckin haamu on nähty lukuisia kertoja linnassa ja se on tallentunut useiden vierailijoiden valokuviin. Kerrottaan, että linnan ohjatuilla kierroksilla on tapahtunut vierailijoiden yllättäviä pyörtymisiä aina täsmälleen samassa kohdassa tuossa ruokasalissa, joka näkyy alla olevissa kuvissa. Tällä kierroksella kukaan ei pyörtynyt.

💀💀💀
Kuvassa parvi, jolla Puck esiintyi huoneessa ruokaileville ihmisille




"Mikä tässä maalauksessa on erityistä?", opas kysyi. - "Kuvassa on miehiä naisten vaatteissa. Suvaitsevaisuudessa ollaan menty joissain asioissa paljon takapakkia sitten keskiajan. "





Linkkejä:

Malahide castle
Most haunted places in Ireland
Ghosts.wikia.com

Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä postauksistani:

Rosenborgin linnassa
Butrint, antiikin raunioita
Angkor wat ja kuinkas siten sattuikaan

Kommentit

  1. Oi, mä rakastan kummitustarinoita - ja Irlantia! Linnoista sen sijaan mullekin tulee helposti ähky ja mieluummin kierrän yhden ajatuksen kanssa kuin väkisin vaikka viisi vaikka niitä esimerkiksi juuri Irlannissa niin paljon hienoja onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, todellakin. Yksi linna reissua kohden on just sopiva. :)

      Poista

Lähetä kommentti