Kierros Pietarin metroasemilla



Pienen joulutauon jälkeen on mukava palata taas blogin pariin. Parin viikon takaisesta Pietarin reissusta en ole ehtinyt kertoa mitään. Siihen palatakseni aloitan reissun viimeisestä aamusta, sunnuntaista. Olin edellisenä iltana mennyt aikaisin nukkumaan. Tämän vuoksi myös heräsin ajoissa ja lähdin kaupungille kävelemään. Kadut olivat hiljaisia. Toiset vasta palailivat yökerhoista kotiin.

Aikainen aamu oli otollista aikaa lähteä kuvailemaan kaupungin hienoja metroasemia. Toisin kuin osasta kuvia voisi päätellä, en ollut yhdelläkään asemalla yksin. Ihmisiä oli vain niin vähän, ettei tarvinnut kauan odottaa, että he katosivat käytävältä metroon tai ulos asemalta.

Minun suosikkini näkemistäni asemista oli yllä oleva Obvodny kanal. Se sijaitsee samannimisen kanaalin ja Ligovsky prospektin risteyskohdassa metrolinjalla 5 (purple line).

Avtovo


Avtovo on yksi Pietarin ensimmäisistä metroasemista, joka avattiin käyttöön 1955. Kattokruunuineen ja pylväineen siitä tulee hulppea, palatsimainen vaikutelma. Metron sisäänkäyntikin näyttää pieneltä temppeliltä Voisin hyvin kuvitella, että täällä pidettäisiin tanssijaiset. Brittilehti Guardian on joskus listannut tämän aseman maailman 12 kauneimman metroaseman listalle.

Avtovo löytyy metrolinjalta 1 (red line). Tällä samalla, vanhimmalla linjalla ovat myös seuraavat, kolme asemaa,  Kirovsky Zavod, Narvskaya ja Ploshchad Vosstaniya.

Kirovsky zavod
Narvskaya
Narvskaya
Plosshad vostaniya


Kaki seuraavaa asemaa Zvenigorodskaya ja Admiraltayskaya ovat nuoria metroasemia. Jälkimmäinen ei ole erityisen kaunis, mutta asemana se on erikoinen. Metroasema on 86metrin syvyydessä, mikä tekee siitä Venäjän syvimmällä olevan. Alas päästäkseen täytyy mennä kahdet liukuportaat ja siihen kuluu useampi minuutti. Pietarissa metro kulkee monin paikoin syvällä maaperän koostumuksen vuoksi. Nämä löytyvät linjalta 5 (purple line).

Viimeinen asema, josta nappasin kuvan on Ligovsky prospekt linjalla 4 (orange line). Pidin takaseinän lasimaalauksesta ja aseman yksinkertaisen kauniista ulkonäöstä.

Zvenigorodskaya

Admiralteyskaya

Admiralteyskaya (Pinterest)

Ligovky prospekt


Mikä asemista miellytti eniten silmääsi?  
Jäikö minulta joku erityisen hieno asema näkemättä?



Linkkejä ja vinkkejä


Kierros Moskovan metroasemilla
E-visa Venäjälle

Kommentit

  1. Plosshad vostaniya ja Avtovo ovat mielestäni hienon näköisiä -- niillä olen käynytkin, ja erityisesti Avtovon lasiset koristeet sekä taustaseinällä ollut iso mosaiikkityö Isänmaallisesta Sodasta oli vaikuttava. Pitäisi taas lähteä käymään Pietarissa ja Moskovassa -- ja vaikka näin talvella "zuumailla" muutamat metroasemat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä nolla säällä tuo zoomailu onkin hyvä ajanviete.

      Poista
  2. Äkkisältään katsottuna nämä kaikki löytyivät myös omalta top10 listalta. Onhan siellä muutamia upeita vanhempia asemia näiden lisäksi sekä nyt ihan uusia. Yksi upeimmista on tulevana kesänä suomalaisille huuhkajat-faneille tutuksi tuleva Novokrestovskaya, joka on kisastadionin vieressä. https://kohteenamaailma.fi/eurooppa/pietarin-kauneimmat-metroasemat/

    Upea kaupunki Pietari, jonka kruunaa nämä upeat metroasemat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvä metrokierros Pietarissa olisi pelkästään se, että vetäisi sen vanhimman linjan päästä päähän. Niihin asemiin käytettiin aikanaan paljon rahaa ja sen kyllä huomaa. ☺️

      Poista
  3. Me ihastuttiin vanhoihin metroasemiin Unkarin Budapestissa, mutta kauniilta näyttää myös Pietarin asemat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Budapestissa en ole käynytkään. Itseasiassa ennen joulukuun reissua arvoin Pietarin ja Budapestin välillä, Pietari nyt voitti ☺️

      Poista
  4. Oon haaveillut reissusta Pietariin jo vuosia. Haluaisin toteuttaa matkan keväällä tai kesällä, jolloin Pietari olisi kauneimmillaan ja voisi nauttia jokiristeilystäkin. Jos viisumivapaa Allegrokyyti tulee voimaan (kuulin kyllä sellaistakin, ettei se tule käymään sillä raja-asemalla?), niin lähden samantien.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulema Allegrossa on se ongelma, ettei ne pysty siellä tarkastamaan turvallisella nettiyhteydellä e-viisumia. Siksi junassa ei käy se. Mut toivottavasti ongelma korjaantuu joskus. 😕

      Poista
  5. Kiersimme noilla asemilla myös pari viikkoa sitten. Avtovo teki suurimman vaikutuksen. Oli se vaan melkoinen asemaksi. Ja kuinka siistejä nuo asemat onkaan. Enää ei haise edes mahorkka.

    VastaaPoista
  6. Pietariin pitäisi päästä! Tuo Avtovon asema pylväineen näyttää hienolta!

    VastaaPoista
  7. Huomasin juuri että postaukseni huhtikuisesta Pietarin reissusta on kokonaan tekemättä! Meidän piti myös käydä ihmettelemässä eri metroasemia, mutta aika kului kuin siivillä tuossa upeassa kaupungissa. Sinun kuvista minua houkuttaa ehdottomasti tuo Avtovo kristallikruunuineen! Ihan heti ei tule metroasema mieleen!

    VastaaPoista
  8. Onhan noi tosi hienoja :). Itse olen menossa helmikuun lopussa Pietariin, joten pääsen ehkä itsekin tutustumaan metroasemiin. Edellisestä visiitistä kaupunkiin onkin jo 16 vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin mietin jo uutta visiittiä Pietariin. Ei mene ainakaan 16 vuotta ☺️

      Poista

Lähetä kommentti