Ihan turistina Pietarissa


Kolmessa päivässä ei ehdi suurkaupungista nähdä kaikkea, mitä tahtoisi. Se aika riittää kuitenkin pintapuoliseen tutustumiseen ja muutamiin perusnähtävyyksiin. Siinä ajassa ehtii muodostaa mielipiteen, pitääkö kaupungista vai ei. Minun Pietarin visiittini oli ilman puolesta vetinen ja harmaa, jos ei lasketa ensimmäistä iltaa, kun satoi lunta. Sää ei estänyt minua ihastumasta. 

Kävellessäni ensimmäisenä aamuna Moikan kanaalia pitkin, kuvittelin mielessäni, miten ihana olisikaan kesällä kulkea täällä veneen kyydissä. Mutta kyllä joulukuukin tuntui mukavalta. Kaupunki ja sen talot sekä kadut oli koristeltu erilaisilla valoilla, jotka hämärällä tietysti korostuivat. Kävin aamupalalla Market Place nimisessä paikassa. Suunnistin sitten kohti Palatsiaukiota, jossa minun piti olla klo 10:45.



Ilmainen kaupunkikierros



Neva joki



Ilmaisia kaupunkikierroksia järjestetään nykyään kaikissa isommissa ja joissain pienimmissäkin kaupungeissa. Tällä oli hyvä startata Pietariin tutustuminen ensimmäisen päivän aamuna. Olin jo varma , että kierros oli peruuntunut, kun opasta ei näkynyt sovittuun aikaan Palatsiaukiolla. Sitten hän vaan ilmestyi jostain eikä kommentoinut kelloaikaa mitenkään. En tiedä, kuuluuko venäläiseen kulttuuriin olla myöhässä. Minun lisäkseni kierroksella oli 6 muuta ihmistä, joista puolet tulivat myös myöhässä.

Lähdimme liikkeelle Talvipalatsin edustalta. Kiersimme sen ympäri ja kuljimme Neva joen varrella välillä pysähdellen, kun opas kertoi meillä tarinoita kaupungin historiasta. Ohitimme komean Vaskiratsastaja -patsaan, joka on Pietarin suosituimpia nähtävyyksiä. Uskomuksen mukaan Pietari pysyy pystyssä niin kauan kuin vaskiratsastajan patsas on paikallaan.

Olimme tasan kello 12 Pyhän Iisakin katedraalin edessä, kun sen kellot alkoivat soida ja samaan aikaan kauempaa kuului tykin laukauksen ääni. Se kuului joen toiselta puolelta Pietari Paavalin linnoituksesta. Ampuminen on jokapäiväinen traditio.

Kolme tuntia kului nopeasti. Oppaalla oli miellyttävä ääni ja häntä jaksoi helposti kuunnella. Kierros loppui pääkadulle, Nevski Prospektille. Sen jälkeen tuntui, että kadut ja kaupunkikaava oli selkeämpänä mielessä.



Talvipalatsi ja eremitaasi








Kävelin kaupunkikierroksen jälkeen takaisin Palatsiaukiolle ja Talvipalatsin sisäpihalle, jossa lippuautomaatit ovat. Lipputiskejä on kyllä sisälläkin, mutta niihin on yleensä jonoa. Ne, joilla on lippu valmiina, menevät eri jonosta.

Talvipalatsi eli eremitaasi oli aikanaan keisariperheen edustus- ja asuinrakennus. Nyt se on yksi maailman suosituimmista ja suurimmista museoista. Siihen kuuluu yli 300 huonetta kuudessa rakennuksessa. Taidekokoelma on ihan huikea. Olin maksanut vähän ekstraa, että sain audioguide -laitteen mukaani. Sen avulla museokokemuksesta sai enemmän irti. Täällä riittää nähtävää moneksi kerraksi. Tuskin edes näin kaikkia huoneista. Paikka on sokkelo.

 Tuntemattomat markkinat / kirpputori



Sunnuntaina etsin lelukauppaa, joka oli merkattu Maps.Me karttaan ja löysinkin markkinat. Täällä oli niin uutta kuin vanhaakin tavaraa. Toisilla kauppa kävi jo vilkkaana, kun toiset vasta purkivat myyntitavaroitaan esille autojensa takakonteista. En tajunnut merkata karttaan paikan sijaintia. Jos tunnistat kuvista, mikä paikka tämä on, kertoisitko sen kommenttikentässä? 😊


Verikirkko




Ulkona oli rakennustelineitä ja verikirkon julkisivua kunnostettiin. Mutta kyllä se oli komea, huh huh. Samaa luokkaa kuin Moskovan Pyhän Vasilin katedraali, joka on toiminut tämän kirkon esikuvana. Enpä ole verikirkkoa ennen nähnyt kirkon sisällä kylttiä 'Varokaa taskuvarkaita!'. Varoitus on luultavasti aiheellinen erityisesti ruuhka-aikaan. Joulukuun puolessa välissä kirkossa ei tarvinnut onneksi kärsiä ihmispaljoudesta .

Verikirkko valmistui 1900-luvun alussa ja se rakennettiin Aleksanteri toisen murhapaikalle. Vuoden 1917 vallankumouksen yhteydessä kirkko vaurioitui pahasti. Sen jälkeen paikka on toiminut mm. ruumishuoneena ja teatterin lavastevarastona.

 Pyhän Iisakin katedraali







Iisakinkirkkoa rakennettiin aikanaan 40 vuotta. Siitä on tullut suomen kielen ikuisuusprojektia kuvaava sanonta 'rakentaa kuin Iisakinkirkkoa'. Taru kertoo, että kirkon arkkitehti Auguste de Montferrand oli käynyt ennustajaeukon luona. Siellä hän sai kuulla Iisakinkirkon olevan hänen viimeinen rakennusprojekti. Augusten ennustettiin kuolevan, kun kirkko olisi valmis. Kuulemma tämän ennustuksen vuoksi hän ei pitänyt mitään kiirettä rakentamisen suhteen. Toden totta 1858 kirkko valmistui ja arkkitehti kuoli.

Graniitti, josta kirkon massiiviset pylväät rakennettiin, on tuotu Suomen ja Venäjän rajalta. Sisätilat ovat marmoria, mosaiikkeja ja taidemaalauksia täynnä. Pidin tästä paikasta enemmän kuin verikirkosta. 

Iisakinkirkon kultaisen kupolin luo, näköalatasanteelle pääsee muutaman euron pääsymaksulla. On todellakin vaivansa arvoista kiivetä yli 200 porrasta, sillä ylhäältä avautuu komea kaupunkipanoraama. Kylmän tuulen vuoksi en viihtynyt ylhäällä pitkään. Tänne olisi mukava palata lämpimään aikaan ihailemaan auringonlaskua.


Tämä oli minulle sopiva annos nähtävyyksiä ensimmäiselle Pietarin visiitilleni. 

Mutta mihin kannattaisi mennä seuraavalla kerralla?

Heitä parhain Pietari -vinkkisi kommenttikenttään. 😊



Linkkejä:





Kommentit

  1. Haluaisin käydä Pietarissa, kaikista mieluiten tietenkin keväällä tai kesällä. Hyvä tietää ilmaisesta kaupunkikierroksesta!

    VastaaPoista
  2. Olisi kiva päästä joskus keväällä Pietariin, sillä en ole koskaan ollut siellä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä tuolla onkin varmasti paljon kauniimpaa. 😻

      Poista
  3. Kiitos hyvästä matkakuumeen nostatuksesta :D Pietari kiinnostaa kovasti, ja kiva lukea, mitä ehtii kolmessakin päivässä tehdä. Toivottavasti joku lukija paikallistaisi tuon kirpparin, sellaisilla on aina kiva käydä ihmettelemässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittaa, kun en itse tajunnut merkata paikkaa Maps.Me -karttaani.

      Poista
  4. Kristuksen ylösnousemuksen katedraali eli kirkko veren päällä oli sekin ikuisuusprojekti. Se nimittäin avattiin yleisölle niinkin myöhään kuin 1997 yli 25 vuoden korjaamisen jälkeen.

    VastaaPoista
  5. Nuo ilmaiset kaupunkikierrokset ovat itselle hankalia, kun todellisuudessa kaiketi jonkinlainen tippi tulisi antaa, niin sen suuruuden määrittäminen tuottaa itselle aina päänvaivaa. Helpompaa, kun on selkeästi määritelty hinta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Euroopassa oon antanut noin 5€, kun luin jostain että se on melko normi. Pietarin kierroksen mies oli niin hyvä, että annoin 500 ruplaa (6,9€). Vaikka he markkinoi itseään ilmaisena niin kivahan sitä on tipata, jos itse on ollut kierrokseen tyytyväinen tai yhtä lailla olla tippaamatta, jos ei tykännyt tai on vaikka budjettimatkalla.

      Poista
  6. Olen aina miettinyt tuota Iisakin kirkon tarinaa, mutta se on aina jäänyt jostain syystä selvittämättä! Kävin keväällä Pietarissa ja meille osui myös sateiset kelit, joten hyvä syy lähteä sinne uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin täytyy päästä Pietariin hyvällä säällä 😊

      Poista
  7. Oltiin tuolla sateisessa Pietarissa samaan aikaan. Itse kävisin uudestaan eremitaasi saa tutkailemassa taidetta, sitten venäjän omassa nykytaiteen museossa, Pushkinissa ja kesäpalatsissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eremitaasissa riittää kyllä katsottavaa moneksi kerraksi. Kesäpalatsi varmasti kesällä toimii. 😁

      Poista
  8. Kolmella Pietarin (tosin ensimmäisellä kerralla kaupunki oli vielä Leningrad) reissulla on jollain tasolla tullut nähtyä Eremitaasi ja nuo kirkot. Kesäpalatsikin. Pietarin "listallani" olisi vielä kesäyö kaupungissa ja Nevan siltojen nousun näkeminen.

    VastaaPoista
  9. Pietari on ollut mielessä jo tovin, ja nyt halu lähteä sinne vahvistui :) Ehkä pitää alkaa suunnittelemaan vaikka vapuksi reissua sinne. Kiitos hyvästä postauksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos positiivisesta palautteesta. Lämmittää aina sydäntä, jos omista kirjoituksista on jollekin hyötyä tai inspiraatiota 😊

      Poista
  10. Tosi kivat ensimmäisen Pietarin-reissun vinkit! Tykkään itse myös noista ilmaisista kävelykierroksista, jotka usein on tippien toivossa varsin hyviä. Harmi, että ilmat näytti hieman kolealta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noilla kierroksilla on puolensa: oppii kaupungista juttuja, mitä ei kuulis muualta.

      Poista
  11. Pietari on aivan ihana! Me kävimme siellä neljä vuotta sitten hyisenä maaliskuun viikonloppuna, joten olisi kiva käydä uudestaan paremmalla säillä. Ensi kerralla kannattaa ehdottomasti mennä Katariinan kesäpalatsiin, se oli mielestäni kaikista huikein rakennus koko reissulla, vaikka mekin kävimme Eremitaasissa, Iisakin kirkossa ja Verikirkossa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä ovat muutkin kehuneet. Täytyy pitää mielessä, kun pääsee takaisin Pietariin paremmalla säällä. 😊

      Poista
  12. Tuli hirveä Pietari-kuume taas. Edwllisestä kerrasta on aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin rupesin jo Pietarissa miettimään, milloin pääsisi sinne takaisin. 😁

      Poista
  13. Olen pitkään jo halunnut käydä Pietarissa. Varmasti kevät tai kesä olisi ihanteellista aikaa, mutta turistien määrän kannalta ehkä joku muu ajankohta sopisi paremmin. Kattava postaus, josta saa hyvin vinkkejä omalle matkalle, sitten jos se joskus on ajankohtainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmaassa joulukuun säässä olikin just se hyvä, ettei ollut paljon turisteja. 😊

      Poista
  14. Hyvä tietää, että Pietarissakin on ilmaisia kaupunkikierroksia. Oon vähän miettinyt jos kävis tänä vuonna pyörähtää tuolla.
    Tuli muuten tuosta Vaskiratsastaja-patsaasta mieleen Ulanbaatarin torilla oleva Damdin Sükhbaatarin patsas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nyt kun sanoit. Kieltämättä on vähän yhtäläisyyttä.

      Poista

Lähetä kommentti