Matkalla Pohjois-Irakin Kurdistaniin



Olen Istanbulin lentokentällä. Olen matkalla Pohjois-Irakin Kurdistaniin. Ajatus kohteesta alkoi pyöriä mielessä muutama vuosi sitten. Youtube suositteli minulle  videoita sen perusteella, mitä olin aiemmin katsonut. Löysin Lewis Cramptonin Kurdistan -videot. Ne saivat minut kiinnostumaan. 

Joskus matkakohteen valintaan riittää se yksi video tai kuva jostain kiehtovasta, ennennäkemättömästä paikasta. Siitä ne ajatukset sitten lähtevät. Näin oli tämänkin kohteen kanssa. Mitä enemmän minä tein taustatyötä Pohjois-Irakin Kurdistanista, sitä vakuuttuneemmaksi tulin siitä, että haluan sinne matkustaa. En löytänyt juurikaan negatiivista sanottavaa, siellä reissanneilta ihmisiltä. Se on myös historiallisesti kiinnostava kohde. Alueen pääkaupungin, Erbilin vanha keskusta on Unescon maailmanperintökohde ja maailman vanhimpia yhtäjaksoisesti asuttuja paikkoja.

Alue tunnettiin ennen kaksoisvirranmaana, Mesopotamiana. Sitä kutsuttiin sivistyksen kehdoksi ja siellä kehitettiin maatalous, kaupungit sekä kirjoitustaito. Onkin mahtava aloittaa Kurdistanin kierros sen kulttuurikaupunki Sulemaniyasta. 

Kurdistan pähkinänkuoressa

Pohjois-Irakin Kurdistan on oma autonominen alueensa. Sillä on oma hallitus ja armeija. Jos suomalainen haluaisi mennä vaikka Irakin Bagdadiin, hänen täytyisi hankkia viisumi etukäteen. Kurdistaniin viisumin saa rajalta. Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteessa tosin lukee, että Irakin lain mukaan viisumi on hankittava ennen matkaa myös Kurdistanin alueelle. Tämä ei pidä paikkansa. Kurdistanin hallituksen sivuilla on luettelo maista, jotka ovat oikeutettuja saamaan 30-päivän viisumin rajalla. Näihin kuuluvat EU-maat kuten Suomi.

Kurdistan sijaitsee Iranin, Irakin, Syyrian ja Turkin raja-alueilla. Kurdistanin rajoja on vaikea määritellä, sillä mikään edellä mainituista valtioista ei tunnusta Kurdistania väestöllisenä tai maantieteellisenä kokonaisuutena. Yleensä siihen sisällytetään alueet, joilla on suuri kurdiväestö. 

Kurdit, joita on 36-45 miljoonaa, ovat maailman suurin etninen ryhmä, joilla ei ole omaa valtiota. Ensimmäisessä rauhansopimuksessa, joka allekirjoitettiin Sèvres'ssä vuonna 1920, otettiin huomioon kurdien toivomukset. Sen  mukaan kurdienemmistöiset alueet tuli erottaa omaksi valtiokseen. Tästä ajatuksesta luovuttiin vuoden -23 rauhansopimuksessa. Se oli alkua itsenäisyystaistelulle, joka jatkuu tänäkin päivänä.

lähde: Globalis

Entä turvallisuus?

"Turvallisuustilanne Irakissa on edelleen huono. Turvallisuustilanne voi heiketä nopeasti myös muutoin rauhallisemmalla Kurdistanin autonomisella alueella. Irakin turvallisuusjoukot ovat vapauttaneet maan alueet Isisin hallinnasta, mutta terrori-iskujen uhka koskee koko maata. Irakissa oleskelevilla länsimaalaisilla on suuri riski joutua sieppauksen kohteeksi. Irakissa esiintyy toistuvasti mielenosoituksia, joista osa on väkivaltaisia. Vältä väkijoukkoja. Irakissa on erittäin suositeltavaa käyttää turvallisuusyritysten palveluita ja lähiturvaa."

En kehota ketään olemaan välittämättä ulkoministeriön matkustustiedotteista. Jokainen tehköön omat päätöksensä matkakohteistaan niin kuin parhaakseen näkevät ja sillä tiedolla, mitä itse ovat keränneet.  Itse en ole huolissani turvallisuudesta tässä tapauksessa. Pohjois-Irakin Kurdistania kutsutaan myös sanoilla Se toinen Irak. Siellä ei ole länsimaalaista kidnapattu. Se ei ole se Irak, mikä on esillä uutisissa pommihyökkäyksineen ja mellakoineen. Peshmerga -joukot pitävät huolen yleisestä turvallisuudesta. Paikalliset suhtautuvat turvallisuusasioihin neutraalisti. 

"Irak on Irak, mitä vaan voi tapahtua." 

Ei voi tuudittautua turvallisuuskuplaan vaan täytyy pitää maalaisjärki mukana siellä, missä liikkuukin ja seurata paikallisuutisia. Sama pätee kaikkialla, missä ikinä kuljenkin. Vaikka Kurdistania pidetään suhteellisen turvallisena paikkana, siellä on alueita, joita tulee välttää. Nämä ovat Kirkuk sekä Turkin, Iranin ja Syyrian raja-alueet. 

USAn ulkoministeriön teettämässä Irakin turvallisuusselvityksessä 2020 alueen pääkaupunki Erbiliä kutsuttiin suhteellisen turvalliseksi kaupungiksi, jossa on pieni riski joutua rikoksen kohteeksi. Myös Iso-Britannian matkustustiedotteessa tämä hallinnollinen alue on erotettu muusta Irakista. 
"Jos matkustat Irakissa Kurdistanin ulkopuolella, sinun on syytä palkata itsellesi ammattilaisia huolehtimaan turvallisuudestasi."

Koronaturvallisuus on tällaisena maailmanaikana kiinnostava aihe. Kurdistanissa tartunnat nousivat delta -variantin vuoksi niin kuin muuallakin maailmassa. Ihmisiä on rokotettu vaihtelevasti, sillä vain osa Irakin saamista rokotteista annetaan Pohjois-Irakin Kurdistaniin. Kaikille palvelualoilla työskenteleville rokote on ollut pakollinen ja siitä tehdään pakollinen kaikille, kunhan niitä rokotteita saadaan alueelle riittävästi. EU:n koronapassi mahdollistaa maahanpääsyni ilman ylimääräisiä säätöjä tai karanteeneja.

Lopuksi

Kurdit ovat suvaitsevaisia ja kunnioittavat niin toisia kulttuureja kuin uskontojakin. Valtaosa väestöstä on muslimeja, jotka elävät rinnakkain niin kristittyjen kuin jesidienkin kanssa. Kristityt muualta Irakista ovat paenneet vainoja ja löytäneet turvapaikan Kurdistanista, jossa alueellinen hallinto suojelee uskonnonvapauden toteutumista.
Vajaat pari tuntia aikaa koneen lähtöön. Jos haluat olla mukana matkallani reaaliajassa, kannattaa ottaa seurantaan Instagram -tilini, sillä stoori päivittyy reissuilla ahkerasti. 



Linkkejä ja vinkkejä:

Against the compass -blog
Wild junket -blog
Iraqi Kurdistan profile (BBC)


- Youtube'sta hakusanalla Kurdistan löytyy paljon englanninkielisiä, tuoreitakin videoita alueella matkustaneilta länkkäreiltä.

Kuvat: Pixabay

Kommentit

  1. Todella kiinnostavalta kuulostava matkakohde, jossa varsinkaan Suomeksi ei kovin paljoa tietoa tule vastaan. Kauanko olet reissussa? Jään odottamaan juttuja tänne blogin puolellekin.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen reissu tiedossa. Itse kotiuduin juuri Irakista ja Kurdistanista. Ennakkovaroituksena, että alueelta ei pääse pois ilman negatiivista PCR-testiä eli lentoja edellisenä päivänä pitää ehtiä klinikalle koronatestiin (tuloksen saa n. 8 tunnissa). Erityisesti Kurdistanissa, mutta myös muualla Irakissa on huomattavasti rauhallisempaa kuin uutisista voisi päätellä. Kurdistanissa on helpompi liikkua, mutta tarkastuspisteitä on erityisesti siirryttäessä keltaisten ja vihreiden alueiden välillä. Nämä edustavat eri puolueita ja samalla sukuja ja toiset ovat enemmän Iraniin ja toiset Jenkkeihin päin kallellaan. Ihmiset kaikkialla Irakissa ovat erittäin ystävällisiä ja päädyt todennäköisesti lukemattomiin yhteiskuviin ja teenjuontihetkiin. Vuorilla on nyt hiljaista, joten monet kohteet saattavat olla kiinni. Kesän helteet ovat jo ohi ja ihmiset palanneet kaupunkeihin ja talvikauden matkailijat eivät vielä ole saapuneet vuorille. Toi UM:n matkustustiedote ei enää pidä paikkaansa myöskään eteläisemmän Irakin osalta. Viisumin saa ainakin korona-ajan kentältä ja maksaa 77 dollaria. Sillä pääsee myös Kurdistaniin, mutta toisin päin ei voi matkustaa eli Kurdistanin viisumi ei kelpaa etelässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon viisumiasian tiesinkin ja olin myös kuullut PCR-testistä. Reissun lopussa mulla on hyvin aikaa käydä hoitamassa se ennen lentoa. 🙂

      Poista
  3. Onpa sinulla mielenkiintoinen kohde. Jään kyllä seuraamaan, millaista tuonne on turistina matkustaa. Olen ollut paljon ammattini puolesta tekemisissä Suomeen muuttaneiden kurdien kanssa, joten senkin takia tämä näkökulma kiinnostaa. Heidän taustoissaan kun on erityisesti sekä Turkista että Irakista kotoisin olevia. Tuo suvaitsevaisuus ja ystävällisyys on huomio, jonka olen tehnyt itsekin. Erityisesti uskontojen välinen suvaitsevaisuus, joka näkyy enemmänkin halukkuutena keskustella ja tutustua kuin pitäytyä johonkin omaksuttuun oikeaan tulkintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on kyllä huomannut, että ihmiset ovat ystäviä keskenään riippumatta uskonnosta.

      Poista
  4. Melkoisen eksoottiselle matkalle olet menossa. Lisämausteensa kaikelle turvallisuudelle tuo vielä tämä korona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kertaakaan tuntenut oloani turvattomaksi. Koronasta en tiedä, kun ei löydy englanninkielisiä uutisia siitä tältä alueelta. Aika harvat pitää maskeja.

      Poista
  5. Onpas jännä kohde! Itse en ehkä ensimmäisenä lähtisi... Mutta toisaalta tunnistin itseni kyllä tuosta, että jos näkee/lukee jostain kiinnostavasta paikasta, niin sinne tulee usein lähdettyä - olipa kohde miten turvallinen (tai turvaton) tahansa :D

    Jään kyllä innolla odottamaan postauksiasi! Olisi kiva kuulla myös irakilaisesta kulttuurista ja siitä, onko erityisiä juttuja, joita länsimaalaisen (naisen) tulisi huomioida sinne matkatessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääkin kirjoitella siitä. Irakin arabeilla ja kurdeilla kulttuuri eroaa paljon. Esim kurdit ovat paljon liberaalimpia.

      Poista
  6. Todella mielenkiintoinen matkakohde. Juuri Etelä-Afrikasta palanneena itsekin lukee hieman toisin silmin, toki täydellä kunnioituksella matkutustiedotteita. Seuraan innolla, miten matkasi etenee ja mitä kaikkea hienoa löydät reissun varrelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin sanoa tämän kohteen osalta, että onneksi en totellut matkustustiedotetta. 😊

      Poista
  7. Olen Maailmanmatkaajaystävieni kokemuksista ymmärtänyt, että Kurdistan ja Irak ovat aika lailla eri juttu, mutta toki myös Kurdistanin osalta tilanne kannattaa tsekata aina juuri ennen reissua. Ja tosiaan tsekata sellaisen maan matkustustiedotteesta, jolla on resursseja tuon alueen seurantaan, esimerkiksi Brittien ohjeistuksesta.
    Itse odotan, että Kabul muuttuisi suhteellisen turvalliseksi ja kävisin sitten siellä, mutta saattaa olla, että sitä saa odottaa niin kauan, että Irak jää meiltä käymättä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, luinkin brittien matkustustiedotteen ja otin siitä tuon lyhyen sitaatin tähän postaukseen. 😊

      Poista
  8. Tämä on mullakin yks bucketlistin kohde. Kiva että voi nyt suomalaisesta blogista lukea matkavinkkejä ja kokemuksia, muutoin oon seurannut noita samoja ulkomaalaisia lähteitä kuin sinä. Jään innolla oottamaan jatkopostauksia.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti