Berliini streetart: East Side Gallery






Jee, pääsen pitkästä aikaa fiilistelemään aihetta, joka on sydäntä lähellä nimittäin katutaide. Se kyllä piristää kaupunkikuvaa. On ollut ilahduttavaa nähdä, miten Helsinkiin ja ympäri Suomen on alkanut tulla entistä enemmän upeita muraaleja.

East Side Gallery on 1316 metriä pitkä pätkä Berliinin muuria Friedrichscheinin alueella, Spree - joen varrella. Se on myös pisin yhtäjaksoinen pätkä muurista, joka on pystyssä. Kun Berliinin muuri kaatui, 118 artistia 21 maasta alkoivat maalata muuria. Vuodesta 1990 tämä on ollut ulkoilmagalleria ja sillä on nykyään muistomerkki - status.

Olin itse mestoilla suhteellisen aikaisin klo 9 jälkeen aamulla. En suinkaan ollut ainoa, sillä Muhlenstrassen varrelle oli pysäköity 2 bussia sekä yksi tila-auto, joista oli purkautunut turisteja ihastelemaan ja kuvaamaan muurin teoksia. Toisessa päässä muuria oli pieni kioski, josta sai postikortteja ja muuta muuriin liittyvää oheiskrääsää. Sieltä olisi saanut myös (Itä-Saksan?) leiman passiinsa. Valitettavasti minulla ei ollut passi mukana.

Suosituin muurin taideteoksista oli selkeästi se, jossa Leonid Brezhnev ja Erich Honecker suutelevat. Sitä ei vaan pystynyt kuvata ilman, että muita ihmisiä tulee samaan kuvan.

Siinä se oli: palanen maailmanhistoriaa ja jäänne kylmän sodan ajalta. Kun joskus palaan Berliiniin, täytyy tehdä tänne uusi visiitti. Ja hakea se leima passiin. ☺✌

Nämä postauksen kuvat ovat pieni otos siitä, mitä muuri tarjoaa taiteen- ja historian nälkään. Suosittelen lämpimästi  vierailua paikan päälle.

Berliinin katutaide on paljon enemmän kuin tämä East Side Gallery ja palaan tähän samaan aiheeseen ihan pian uusin, hienoin kuvin.









Dancing to freedom
No more wars, no more walls


Muita postauksia katutaiteesta:
Bryssel streetart
Minun Myyrmäki

Kommentit

  1. Muutama vuosi sitten käväisimme Berliinissä. Muuri oli minun suosikkini. Niin kantaa ottavat maalaukset mutta pettymys se, että joutuvat maalaamaan niitä uudelleen, eivät olekaan aitoja alkuperäisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta ymmärtäähän tuon entisöinnin, kun teokset ovat kuitenkin sään armoilla ympäri vuoden. :)

      Poista

Lähetä kommentti