Vanha kaupunki oli parasta Bakua






Kaiken sen modernin ja kiiltävän keskellä on ihana, miten vanhaa, aitoa ja alkuperäistä kaupunkia on säilytetty historiaa kunnioittaen. Bakun muurien ympäröimä vanha kaupunki, Maiden tower ja Shirvanshah'n palatsi ovatkin syystä päässeet Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Paikka olisi täydellinen, jos alueella ei olisi autoja. Mutta ymmärtäähän sen, että ravintolat ja liikkeet tarvitsevat kuljetuksiaan. Vanhassa kaupungissa asuu myös paljon ihmisiä. Liiallista autoliikennettä muurien sisäpuolelle hiljentää onneksi tietulli.

Vanhassa kaupungissa on taidegallerioita ja paljon lahjatavarakojuja teiden varsilla. Jos en matkustaisi käsimatkatavaroilla, tulisi matkoilta varmasti ostettua kaikenlaista. Tämä paikka jos mikä on täydellinen tuliaisten hankkimiseen. Bakusta olisin halunnut teekannun ja setin pieni teekuppeja. Ei mitään mukeja, joista kotona on tapana juoda teetä vaan sellaisia pieniä, lasisia. Niitä näkee ympäri kaupunkia. Kahvi ei ole täällä samanlaisessa arvossa kuin Suomessa. Azerit ovat teehullua kansaa ja täällä on jopa teepannu -monumentteja kertomassa siitä, miten tee on tärkeä asia. Kun Suomessa istutaan kahviloissa nauttien espressoa, cappuccinoa tai mitä kukin nyt juokaan, Azerbaijanissa pöydässä on teepannu.

Vanha kaupunki on viihtyisä. Sen talojen väleissä kulkevilla kujilla on mukava vaellella. Aamuisin alue oli melko rauhallinen. Illalla kadut ja ravintolat täyttyivät ihmisistä ja iloisesta puheensorinasta. Oltiin täällä syömässä useammin kuin muurien ulkopuolella. Kerran illalla paikaksi valikoitui Sehry Tandir hostellin työntekijän suosituksesta. Omaan ruokaani olin tyytyväinen, mutta ystäväni, joka on kasvissyöjä ei ollut niin onnekas saadessaan erilaisista kasviksista koostuvan, hiiltyneen annoksen. Kävi ehkä huono tuuri. Paikka vaikutti suositulta paikallisten keskuudessa. Uunituore leipä ja salaatti olivat erinomaisia joka paikassa. Täällä on muuten pieniä kioskeja joka paikassa ja niissäkin saa tuoretta leipää ja jopa pullaa, jotka on pakattu pakastepusseihin. 

Aamupäivällä ravintolat olivat vielä hiljaisia

Sehry Tandir tarjosi maistuvat tuoreet leivät suoraan uunista. Asiakkaat voivat seurata leipien valmistamista.


Maiden tower


Maiden Tower

Maiden tower pitää sisällään museon, joka kertoo Bakun historiasta. Täällä parveilee päivällä paljon turisteja ja rakennuksen  ympärillä ihmisiä, jotka myyvät opastettuja kierroksia. Jos on kiinnostunut museosta, kannattaa olla paikalla aikaisin aamulla välttääkseen pahimman ryysiksen.

Tornin nimen uskotaan tulevan siitä, että kukaan vihollinen ei ole saanut tornia tuhottua. Torni on siis säilynyt koskemattomana, neitseellisenä.


Olenko jo muistanut mainita olevani kissaihminen? 😊

Bakussa erityisesti vanhan kaupungin alueella on paljon kissoja ja pitihän niitäkin sitten kuvata. Tästä aasinsiltana tulee mieleen reissu Rhodokselle lukion päätyttyä. Kaverilla oli videokamera mukana. Videon sisältö oli hyvin pitkälti söpöjä kissoja ja miesten takapuolia. Enää en ole jälkimmäisiä kuvaillut. ☺





PS. Kissaystäville vinkkinä Istanbulin kissat - elokuva, joka on vielä toistaiseksi nähtävissä YleAreenassa. 



Muita postauksia Azerbaijanista:
Azerbaijan -mitä olen oppinut ennen reissua
Hello from Baku
Öljyä ja hankausta hamamissa
Kun Bakussa kadut tulvivat
Modernin Bakun kolme hyvää ja jotain huonoakin





Kommentit

  1. Baku on kiinnostanut pitkään jo matkakohteena, niin oli todella kiva lueskella siitä. Kuvien ja tarinan perusteella vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta kohteelta, joten enköhän itseni sieltä joskus löydä - toivottavasti mahdollisimman pian :-) Kaupungin ruokapuoli kiinnostaisi myös kovin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mielenkiintoinen niin kuin kaikki tuntemattomat paikat tuntuvat olevankin. En muista nimeltä ruokia, mitä söin, mutta ne kaikki oli ok. Koko reissulta jäi mieleen vaan georgialainen ruoka. <3

      Poista
  2. Baku on kiva. Kontrasti vanhan kaupungin ja jossain taustalla häämöttävien liekkitornien välillä on hämmentävä. Samoin ikiaisen tuntuisen vanhan kaupungin ja heti ulkopuolella olevien luksusliikkeiden. Baku on niin vastakohtien kaupunki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, totta. Pystyi melkein kuvittelemaan palanneensa jollekin menneelle vuosikymmenelle, kunnes ne liekkitornit taas ilmestyivät näkyviin jonkun nurkan takaa.

      Poista
  3. Bakun vanha kaupunki on kyllä ehdottomasti sitä parasta antia, ainakin itse olisin viihtynyt siellä paljon pidempään. Niin viihtyisä ja kiehtova!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viihtyisä niin kuin vanhat kaupungit yleensä. Niissä on aivan erityinen tunnelma.

      Poista

Lähetä kommentti