Toista kertaa Lontoossa

Talvilomalla tarjoutui tilaisuus lähteä juniorin kanssa minilomalle, pitkäksi viikonlopuksi Lontooseen. Edellisestä kerrasta oli neljä vuotta. Silloin ohjelmassa oli Harry Potter -studiot ja School of Rock musikaali. Mutta Lontoo on valtava kaupunki ja se vaatii varmasti useita visiittejä tullakseen tutuksi. Oli kiva palata tänne takaisin.

Lennot hankin Ryanairin kautta. Koska olimme perillä aika myöhään, halusin hotellille siirtymisen sujuvan mutkattomasti. Stanstedin junan pääteasema oli Liverpool street station. Sen läheltä löysin Point A hotel -ketjun Shoreditchin hotellin. Mainoksessa kerrottiin pienistä huoneista, joissa on kaikki, mitä tarvitsee. Reilu satanen yöltä aamiaisen kanssa tuntui sopivalta. Viimeksi olimme yöpyneet South Kensingtonissa vanhassa majatalossa, joka oli kolea ja kaipasi pientä pintaremonttia. Nyt halusin yöpyä jossain viihtyisämmässä paikassa. En halunnut myöskään palella. Eikä meidän tarvinnutkaan, koska kaupungissa oli loistava sää vierailumme ajan: 15-17 astetta päivisin ja aurinko paistoi. Olihan kuitenkin helmikuu. Tuo oli niin kuin huono kesäsää Suomessa.

Tälläkin kertaa ohjelmaan kuului musikaali. Lontoossa on hyvä tarjonta. Juniori sai valita, mitä katsoisimme. Häntä kiinnosti eniten Wicked, joka oli saanut ensi-iltansa melkein 20 vuotta aiemmin New Yorkin Broadwaylla. Tarina oli jatko-osa Ihmemaa Ozille. Esitys oli alusta loppuun huikea. Mitä maailma olisikaan ilman kulttuuria: teatteria, musikaaleja, elokuvia tai musiikkia. 







Musikaalin lisäksi meillä ei ollut tarkkaa suunnitelmaa, missä pitäisi käydä. Mukavaa oli vaellella eri kaupunginosissa ja vain katsella, miltä ympärillä näytti. Olimme molemmat kyllä merkanneet MapsMe -karttaan kiinnostavia paikkoja. Juniorille tärkeimpiä oli Waterstones Piccadilly, ehkä Euroopan suurin kirjakauppa. Siellä kävimme kerran yhdessä ja hän myöhemmin  yksin, kun minä jäin kuluttamaan lauantaina aikaani ihanaan Camden Towniin. Palaan siihen seuraavassa postauksessa..

Juniori on ruokien suhteen hieman valikoiva. Kun itse kokeilisin mielellään erilaisia juttuja ja eksoottisia etnisiä keittiöitä, tällä reissulla se ei olisi toiminut. Perinteinen länkkäri -ruoka ilman erikoisuuksia toimi. Olin googlannut etukäteen kaupungin parhaita Fish and Chips -paikkoja. Golden Union löytyi tältä listalta. Se oli kiva Diner -tyyppinen paikka. Annoksissa oli kunnon kalafileet eikä mitään ankeita kalapuikkoja. Ruoka kelpasi meille molemmille. En edes jaksanut syödä koko annosta. Sen oli pystynyt tilaamaan pienenä ja isona. Mielestäni juniorin pienikin annos oli iso. Oma iso annokseni oli jättimäinen.

Vatsat täynnä hyppäsimme metroon ja kohti Buckinghamin palatsi. Totta puhuen en ollut siitä kiinnostunut vaan viereisestä St James puistosta. Siellä oli kuulema pelikaaneja, joita ruokittiin joka päivä samaan aikaan: 14:30-15. Olimme paikalla ajoissa ja kiertelimme ympäriinsä. Pelikaaneja ei näkynyt eikä mitään ruokkijoitakaan. Ilmeisesti korona-aikana ruokkiminen oli tapahtunut muualla suojassa vierailijoilta.

Ensimmäiset pelikaanit tulivat puistoon jo 1600-luvun lopulla lahjana Venäjän suurlähettiläältä. Tällä hetkellä niitä asustelee siellä kuusi kappaletta.




Leadenhall market oli sunnuntaina kiinni. Oli silti mukava käydä katsomassa, miltä se näytti. Arkkitehtuuri oli suoraan 1300-luvulta. Kiinnostavaa oli myös se, että paikka oli ollut Harry Potterin Diagon alleyn esikuva. Seuraavalla kerralla Lontoossa tänne olisi pakko tulla, kun ravintolat ja liikkeet olivat avoinna.



Ohitimme Lontoon palon -muistomerkin ja tarkoituksena oli mennä ihastelemaan kaupunkimaisemia ilmaiseen Sky Gardeniin. En ollut varannut lippuja, mitä sai netistä eri ajankohdille pitkin päivää. Olin kuitenkin lukenut, että sisälle voi kävellä ilman varaustakin. Valitettavasti koko päivä oli varattu täyteen ja meidät käännytettiin ovelta.  Sitten minulle tuli mieleen vielä yksi toinen vaihtoehto.




Joen toisella puolella oli toinen näköalapaikka, the Shard. Tämä reilu 300 metrinen lasipyramidi oli hyvä päätös matkalle ennen kuin piti hakea laukku Liverpool streetin säilytyksestä. Vaikka sisäänpääsy oli hieman hintava, vajaat 30 puntaa, oli kyllä kiva ihastella maisemia 68. kerroksesta. 


Linkit ja vinkit:

Kommentit

  1. Lontoosta on hyvät muistot. Olin Englannissa nuorena yhden kesän töissä, jolloin tuli vietettyä joitain viikonloppuja Lontoossa. Paljon ehti näkemään, mutta paljon kiinnostavia juttuja on vielä näkemättä ja osin kiinnostuksenkohteetkin on tietysti muuttuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi matkoilla ei ole pakko "suorittaa" nähtävyyksiä. Lontoo on niin lähellä, että sinne pääsee helposti takaisin. ☺️

      Poista
  2. hankkia minkä tahansa luokan laillinen ajokortti, joka on rekisteröity tietokantaan.
    sähköposti: vincentmazeau18@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Lontoo-postauksia silmäilen tässä, kun ens kuussa on tarkoitus lähteä pyörähtämään siellä. Kaikki vinkit on siis tervetulleita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ykkösvinkkinä varaa Sky Gardeniin sisäänpääsy etukäteen toisin kuin minä tein. Se on ilmainen. Ja kuvista päätellen upea näköalapaikka.

      Poista
    2. Sitä oon yrittäny kyttäillä tässä. Alunperin sivusto ei toiminu läppäriltä, mut eilen sain tietää et puhelimessa se toimii. Nyt vaan oottelen, et avautuu ne syyskuun alun ajat. Kuulemma 3 viikkoa etukäteen tulee varaukset saataville.

      Poista
    3. En mä arvannut, että on niin suosittu, kun netissä luki, että ei ole pakko varata etukäteen ja ottavat walk-in'nejä sisään myös.

      Poista
  4. Täällä myös yksi, joka lähdössä elokuun lopulla Lontooseen. Kiitos vinkeistä. Tuo Leadenhall alkoi kiinnostamaan.
    Vinkki hyvästä afternoon tea paikasta kelpaisi myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla jäi tee -paikat väliin, kun teini ei välitä teestä. En osaa siis suositella mitään, mutta Viator varmasti auttaa.

      Poista
  5. Lontoo on siitä kiva kaupunki, että sieltä löytyy aina jotain uutta nähtävää. Yhdellä tai kahdella reissulla ei ehdi nähdä kuin pienen raapaisun kaupungin kaikista nähtävyyksistä. Vinkiksi muuten tuonne Sky Gardeniin; kun tekee pöytävarauksen Sky Pod baariin, pääsee samalla varauksella myös Sky Gardeniin. Sain tämän kullanarvoisen vinkin aikoinaan Joko mennään -blogin Rosalta. :)

    VastaaPoista
  6. Lontoossa on jokaiselle jotakin ja ihan varmasti tarpeeksi nähtävää ja tekemistä useammalle reissulle. Itse olen käynyt kaupungissa vain yhden kerran, kun oltiin siellä pari päivää osana pidempää reissua Briteissä. Tykkäsin kyllä, mutta majoitusten hinnat olivat jo silloin budjettireissaajalle korkeita. Lontoossa ehkä ei kuitenkaan kannata tässä asiassa tinkiä, ellei halua asua murjussa kaukana kaikesta, kuten meille kävi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murjut menettelee joskus, kun siellä ei käy kuin nukkumassa

      Poista
  7. Lontoo on kyllä ihana paikka juuri tuon vuoksi, että siellä on paljon nähtävää varmasti kaiken ikäisille. Tuo Shard kiinnostaa meitä kovasti. Sen verran aikaa (10 vuotta...?) meidän Lontoon visiitistä, että olikohan se silloin vasta valmistumassa tai sitten jostain muusta syystä missasimme sen. Sky Gardeniin varattiin silloin liput ja se oli kyllä hieno kokemus. Kiva tietää noista pelikaaneista, olisi hienoa bongata sellaisia Lontoossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tosiaan myöhemmin, että korona -aikaan niiden ruokinta on tapahtunut muualla. Tosin vierailumme ajoittui aikaan, kun rajoitukset oli käsittääkseni täysin purettu.

      Poista
  8. Musikaalit on kyllä upeita! Joskaan en ole niitä Lontoossa käynyt katsomassa, mutta esimerkiksi New Yorkissa. :) Lontoossa riittää kyllä nähtävää ja koettavaa useammaksikin kertaa. Olen käynyt useasti ja aina löytyy paljon kaikkea uutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. New York is on my Top list✈️ ja Broadway ehdottomasti ❤️

      Poista
  9. Lontoo oli mielessä jo ennen koronaa, lennotkin oli varattuna, mutta sitten kävi miten kävi. Sen jälkeen odottelin koronatestivaatimusten poistumista ja sitten, ennen kuin ehdin muiden matkojen lomassa, reagoida, niin iskikin jo päälle Heathrown kaaos. Ihan talvellakaan ei kaupunkiin viitsisi lähteä, joten katsotaan nyt sitten miten tuon seuraavan visiitin kanssa käy!

    VastaaPoista
  10. Olipas ihana tunnelmoida Lontoota pitkästä aikaa! Itse tuli siellä käytyä juuri helmikuussa koronavuonna, silloin kun juuri viikko kotiinpaluuni jälkeen sitten korona pamahtikin täysillä päin kaikkien näköä. Sekin oli itseasiassa helmikuuta, kun siellä olin, ja säät oli silloinkin aurinkoista ja ok lämmintä! Ehkä helmikuu on hyvä kuukausi matkata Lontooseen?! :) SkyGarden ja Shard olisi molemmat kiva kokea, niihin en ehtinyt kun keskityin vain kiertelemään kaikkia muita paikkoja ja erityisesti Harry Potter maisemia. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me oltiin käyty tärkeimmät Harry Potter -mestat edellisellä visiitillä. Nyt oli aikaa muuhun. ☺️

      Poista

Lähetä kommentti