Krak des Chevaliers

 


Aamupalan jälkeen oli aika hyvästellä Aleppo ja jatkaa matkaa. Päästyämme pois kaupunkialueelta, tien varrella alkoi näkyä liftareita. Joan kysyi, sopiko kaikille, että ottaisimme heitä kyytiin, koska autossa oli tilaa. Kellään ei ollut mitään sitä vastaan. Loppujen lopuksi autossamme oli 6 matkustajaa lisää.  Viisi heistä olivat päässeet viiden päivän lomalle. (Tämä saattoi liittyä siihen, että Profeetta Muhammedin syntymäpäivä oli tulevana viikonloppuna). Yksi miehistä oli siviilivaatteissa ja lopettanut juuri viiden vuoden palveluksen armeijassa. Hän vasta olikin iloisella tuulella.

Hama

Pysähdyimme Hamaan, Syyrian viidenneksi suurimpaan kaupunkiin. Viimeiset sotilaat jäivät täällä pois. Osa oli jäänyt matkan varrelle. 

Kaupunki sijaitsee Orontes joen varressa, joka lähtee Libanonista ja virtaa pohjoiseen Syyrian halki. Se on tunnettu puisista vesipyöristä (Norias water wheel), jotka nostavat vettä joesta. Ei ole varmuutta, milloin nämä on keksitty. Afamian kaupungista on löydetty vuodelta 469 oleva mosaiikki, jossa on kuva pyörästä. Vanhoja ne siis ovat. Vesipyöriä pidetään yhtenä tärkeimmistä keksinnöistä Syyrian historiassa. Suurin pyörä on halkaisijaltaan 22m, muut 5-12 metriä. Niissä on vesisankoja 50-120 kappaletta.

Kun vesijärjestelmät kehittyivät, monet näistä pyöristä ovat kadonneet. Viranomaiset pitävät kuitenkin huolen Haman vesipyöristä niiden historiallisen arvon takia. Niistä on tullut kaupungin symboli ja ne vetävät puoleensa niin paikallisia kuin turistejakin.


Krak de Chevaliers

Menimme lounaalle hotelliin, jonka terassilta oli hienot näkymät kohti Krak de Chevaliersin linnoitusta. Ruokana oli grillattua kanaa, riisiä, ranskalaisia ja erilaisia salaatteja. Ryhmämme vegaani sai oman erikoisannoksensa. Syyria on helppo kohde kasvisruokavaliota noudattaville. Valinnanvaraa on niin paljon, ettei varmasti jää nälkäiseksi. 

Aterian jälkeen kävelimme Krak de Chevaliersin linnoitukselle pitkin polkua ensin mäen alas laakson pohjalle ja ylös vastakkaiselle puolelle. Polulla oli paljon piikkipensaita, jotka tarttuivat mekon helmaan ja raapivat jalat punaisiksi. Olihan urakka. 






Krak des Chevaliers, ritarien linnoitus oli kaunis ja hyvin säilynyt. Se sijaitsee läntisessä Syyriassa lähellä Libanonin rajaa ja rakennettiin 1031 Aleppon emiirin toimesta sotastrategisesti tärkeän solan puolustamiseksi. Linnan ulkomuuri on kolme metriä paksu ja siinä on seitsemän jykevää vartiotornia.
Paikka pysyi pitkään valloittamattomana, kunnes Egyptin ja Syyrian sulttaani onnistui siinä vuonna 1271. Krak des Chevaliers kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Se on uljas erimerkki keskiaikaisesta linnoitusrakentamisesta. Vierailumme aikana täällä oli entisöijiä työssään.

Juuri ennen matkaamme (9/2022) Washington post kirjoitti, miten asiantuntijat olivat huolissaan, koska levoton nuoriso halusi järjestää linnoituksessa reivejä. Kuuluihan linnoitus niin kuin muutkin Syyrian Unesco -kohteet vaarassa oleviin. Lupa tähän saatiin kulttuuriministeriöltä, jolle näytettiin kuvia ja videoita konserteista, joita oli järjestetty muissa antiikkisissa kohteissa. Reivit pidettiin lopulta parkkipaikalla ja niihin osallistui 1200 ihmistä.

Yövyimme linnoituksen lähellä kristillisessä Al Mishtayan kylässä, jossa yhdellä pääkadulla oli jopa kolme ravintolaa vieretysten. Söimme päivällistä yhdessä niistä. Taustalla oli paikallinen bändi soittamassa syyrialaista musiikkia. Ruuan jälkeen porukka poistui omaan tahtiin nukkumaan. Seuraavana päivänä oli edessä pitkä ajomatka Palmyraan ja sieltä takaisin Damascukseen.


Linkkejä ja vinkkejä

How to travel to Syria 2023 (Against the compass)
Concern for Syria's heritage site (Washington post)

Edelliset Syyria -postaukseni

Kommentit

  1. Erityisesti Aasiassa ja Afrikassa tuntuu tuota tapahtuvan, että paikalliset saattavat hypätä kyytiin eikä se tosiaan haittaa, yleensä on vain mukavaa, jos pääsee paikallisten kanssa juttelemaan. Hienolta näyttävä linnoitus. Miksi nuo maan Unesco-kohteet ovat vaarassa olevia? Johtuuko se esimerkiksi maan epävakaista oloista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, juuri Syyrian epävakaudesta kaikki sen Unesco -kohteet ovat vaarassa olevien listalla.
      Kuskin ja oppaan lisäksi yksi meidän porukasta, luxemburgilainen nainen puhui arabiaa ja pystyi kommunikoimaan sotilaiden kanssa. Se oli hauskaa, kun meille tulkattiin niitä keskusteluja.

      Poista

Lähetä kommentti