Berliinin katutaidetta

Oli ihana palata Berliiniin neljän vuoden tauon jälkeen. Tällä kertaa matkaseurana oli rakas ystävä. Toukokuussa ilmatkin olivat helteiset toisin kuin koleassa Suomessa. Yksi reissun agenda oli bongata katutaidetta; Palata tuttuihin paikkoihin ja löytää uuttakin. 



↑ Tässä oli 4v sitten, heinäkuussa 2018 ihan huikea kala -muraali


Ensin menimme Warschauerin aseman lähelle, teollisuusalueelle nimeltä Urban Spree. Viimeksi täällä oli ollut auki joku kahvila jo aamupäivästä. Nyt sama paikka oli tyhjillään. Ehkä korona-aika oli vaikuttanut alueen eloisuuteen. Seinissä oli uusi kuvia ja muutama vanha tuttukin viime vierailulta.

East side gallery










Eastside galleryn alkupää näkyi suoraan hotellimme ikkunasta. Yövyimme siis Ostbahnhofin aseman kyljessä olevassa Intercity hotellissa. Se oli  ihan tavanomainen, vähän aikansa elänyt. Lattialla oli kamala kokolattiamatto. Plussaa oli se, että ikkunan sai kokonaan avattua. Raikas ilma ulkoa oli kivempi kuin ilmastointilaite.

East side gallery'ssa mikään ei ollut muuttunut. Samat kuvat koristivat muuria. Olihan ne ihan kiva nähdä uudelleen. Muistan, että jossain kohtaa muurin takana oli ollut pieni matkamuistomyymälä, josta sai Itä-Saksan leiman passiinsa tai muualle halutessaan.  Sitä paikkaa ei löytynyt.

Kreutzberg



Välillä  katutaidetta löytää vahingossa. Kreutzbergin alueella niin tapahtuu helposti. Matkalla seuraavaan kohteeseemme, jonka olin merkinnyt karttaankin, löysimme kerrostalon seinän kokoisen elefantin pään. Wau, mikä ihana väriläiskä harmaassa lähiössä. Tämä oli reissun suosikkini kaikista nähdyistä muraaleista ja muista seinämaalauksista. Talon toista seinustaa koristi vuorimaisema.


Tommy Weisbeckerin talo






Tämä rakennus on klassikko. Se on saanut nimensä Tommy Weisbeckeriltä. Hän oli nuori anarkisti 70-luvulla ja oli mukana Kesäkuun 2. -liikkeessä. Se oli saanut nimensä vuodelta 1967, kun tuona päivänä Berliinissä valtionvierailulla ollutta Persian shaahia vastaan oli mielenosoitus. Se muuttui väkivaltaiseksi, kun shaahin kannattajat hyökkäsivät opiskelijoiden kimppuun. Poliisi ampui silloin kuoliaaksi opiskelija Benno Ohnesorgin. Se oli käänteentekevä opiskelijaliikkeen radikalisoitumisessa.

(Lähde: Miksi Länsi-Berliinistä tuli vuoden 1968 kapinapesäke ja mitä siitä on jäljellä nyt? HS 22.7.2018)

Myös Tommy Weisbecker kuoli poliisin luoteihin 1972. Tämä rakennus vallattiin vuosi hänen kuolemastaan. Se oli alun perin tarkoitettu kodittomille nuorille. Toiminta talossa laillistettiin ja nykyisin se toimii asumisyhdyskuntana ja sosiaalisena keskuksena.

Isot muraalit maalattiin taloon 1989. Rakennus ja sen historia ovat vaikuttavia. Tommy Weisbeckerin talo on yksi Berliinin katutaiteen ikonisimpia maamerkkejä.


Tykkäätkö metsästää katutaidetta matkoillasi?
Mikä näistä kuvista oli suosikkisi?

Linkkejä ja vinkkejä / Berliini -postaukset vuodelta 2018



 

Kommentit

  1. Tosi kiva postaus, kiitos tästä! Rakastan katataidetta ja sitä tulee bongailtua niin vahingossa kuin ihan tarkoituksellakin. Täytyypä laittaa tämä mieleen, jahka tulee joskus palattua Berliiniin paremmalla ajalla. Suosikit näistä oli ehkä toi mikä on peittäny sen aiemman kalan, norsu ja sit toi viimenen. Kaikki kyllä omalla tavallaan hienoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ovat kaikki hienoja. Mut norsu näkyi kauas ja löydettiin se vahingossa. Sellaiset ovat parhaita löytöjä, jotka tulevat yllärinä. 🤪

      Poista
  2. Poznanin kaupungissa tuli kierrettyä muutamissa paikoissa katsomassa katutaidetta, ihan kivoja olivat erityisesti Srodka kaupunginosassa. Keväällä myös Kaunasissa tuli nähtyä muutamia muraaleja. Ihan kivahan se on että harmaaseen betoniin saadaan hieman väriä.

    VastaaPoista
  3. Berliini matkakohteena kiinnostaisi. Juurikin kaupungin katutaide on yksi suurimmista kiinnostuksen kohteista. Mujutenkin reissuissa tulee katutaidetta katseltua, yksi erityisesti mieleen jäänyt kaupunki näiden osalta on ollut Chilen Valparaiso: https://www.matkallamissamilloinkin.com/valparaiso/

    VastaaPoista
  4. Tommyn talo on upea. Rakastan muraaleja, ne piristävät lähiöitä. Ehkä jos niitä olisi liikaa, mutta vaaraa tähän ei varmasti ole, sen verran kallista touhu on

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän noihin isoihin kuviin on pakko saada jotain avustusta. Joutuvat kuitenkin nosturin koreista maalaamaan.

      Poista
  5. Selvästikin löytyy, siis katutaidetta - ja paljon. Joku vuosi sitten kiersimme Kreuzbergiä (https://meriharakka.net/2018/05/28/valokuvauskurssilla-berliinissa/) eikä tainnut Sinun kuvissasi olla yhtään samaa työtä, eli töitä on selvästikin paljon - ja varmaan ne vaihtuvatkin jonkin verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikista hienoista muraaleista löytyisi tarkat osoitteet netistä, jos jaksaisi etsiä. Kyllä riittää tulevillekin reissuille uutta etsittävää, kun niitä haluaa nähdä.

      Poista
  6. Muraalit ovat kyllä vaikuttavia! Katutaiteessa näkyy myös Berliinin myrskyisä historia, ja se tekee niitä entistä kiinnostavammaksi.
    Näin koronan näkyy edelleen katukuvassa: tyhjillään olevina liiketiloina ja turistien vähäisyydellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. East side galleryllla oli kyllä paljon turisteja. Välillä sai odottaa pitkäänkin, kun halusi kuvan, jossa ei muita näy.

      Poista

Lähetä kommentti