Toronto streetart: Queen west + more












Kotiuduttiin eilen Torontosta. 17 tunnin matkustaminen otti veronsa. Nukuin eilisen iltapäivän ja 13 tunnin yöunet siihen päälle. Nyt on energiaa ja aikaa palata blogin pariin. Tässä postauksessa esittelen Toronton graffiteja + vähän muutakin yli 30 kuvalla. Suuri osa niistä löytyy alueelta, josta lopulta tuli minun suosikki Torontossa, Queen west.

Alueen nimi ei viittaa pelkästään katuun Queen street west, joka muuten loogisesti alkaa Queenin metroasemalta ja menee länteen. Queen west tarkoittaa niitä kaikkia lähiöitä, joiden halki tämä samanniminen katu kulkee. Lähimpänä metroasemaa, ydinkeskustassa katu on täynnä pilvenpiirtäjiä, liikehuoneistoja ja virastotaloja. Yksi niistä on Toronton kaupungintalo, joka on muuten suomalaisen arkkitehti Viljo Revellin suunnittelema.

Kun mennään länteen, maisema muuttuu ja rakennukset madaltuvat. Täältä löytyy ravintoloita, pieniä pubeja, persoonallisia vaatekauppoja, marketteja, kannabiskauppa Honey Pot, hotelleja ja gallerioita. Queen street west on 14,2 km pitkä, joten fiksuinta on hypätä sporaan 501 (Queenin metroasemalla seuraa kylttiä 'streetcars westbound' niin löydät oikealle pysäkille). Kun näet kadun varrella jotain kiinnostavaa, tarvitsee vain hypätä pois seuraavalla pysäkillä.

Minun mielenkiinnon kohteena oli katutaide. Nuo kaikki ylimmät kuvat ovat paikasta nimeltä graffitialley, joka löytyy MapsMe -sovelluksesta sekä googlen kartoista. Kuja taloineen oli rähjäisen näköinen. Virtsan haju leijui ilmassa muutamien rakennusten kulmilla. Joissain syvennyksissä oli kodittomien väsäämiä nukkumispaikkoja.

Graffiti alley muuttuu ajan myötä. Ne seinät, joita kuvasin, saattavat olla eri näköisiä, kun sinä menet samaan paikkaan. Kun graffitit laillistettiin täällä vuonna 2011, siitä sai alkunsa StART (StreetARToronto). Se on kaupungin oma ohjelma, jossa tehdään innovaatioita katujen ja julkisten alueiden ulkoasun kehittämiseksi. StART on saanut vähennettyä graffitivandalismia eli töhertelyä ja sen ovat korvanneet eloisat, värikkäät seinämaalaukset.

Mutta hypätäänpä nyt takaisin 501'seen ja jäädään pois kyydistä pysäkillä Ossington avenue. Lähdetään kävelemään katua pohjoiseen. Seuraavat 6 graffitia ovat sen varrelta:
Jimi Hendrix (Ossington)

Ossington

Ossington

'Hello -mies' - Ossington avenue


Ossington


Ossington 

Saan kiittää junioria siitä hyvästä, että lähdimme Ossingtoniin. Hän on aika nirso ruokien suhteen, joten me kävimme reissulla vain italialaisissa tai perus länkkäriravintoloissa syömässä. Olin merkinnyt Maps.Me -karttaan etukäteen paikan Pizzeria Libretto, joka eri nettisivuilta löytyy mainittuna kaupungin parhaiden italialaisten joukosta. Pizzojen lisäksi täältä saa ihania salaatteja ja pastaruokia. Ravintola on ilmeisen suosittu, koska näitä on viisi Torontossa.

Kyllä kannatti lukea etukäteen ravintola-arvosteluja: me tykkäsimme Librettosta niin paljon, että palasimme sinne vielä uudelleen viimeisenä reissupäivänä. Paikassa kaikki toimi: sisustus oli miellyttävä ja palvelu erinomaista ruoasta puhumattakaan. Ossington avenuen varrella oli enemmänkin mielenkiintoisen näköisiä ravintoloita. Jos joskus palaan takaisin Torontoon, valitsen majapaikan ehdottomasti Queen west - Ossington -akselilta. Täällä on muutenkin elämää ja elämyksiä.

⇒ The best restaurants on Ossington avenue

Pizzeria Libretto

Back to Queen street west..





Streetcar 501💓

Let's go Raptors..


Harmi, kun tän päälle oli käyty töhertelemässä



+ more


Tässä vielä lopuksi katutaidetta muualta kaupungista. Kensington market jäi alueena itselleni vähän vaisuksi kokemukseksi. Sitä oli hehkutettu suunnilleen kaupungin siisteimmäksi lähiöksi. Odotin ehkä liikoja, kun en syttynyt. Queen westistä minulla ei ollut ennakkokuvitelmia ja se osui ja upposi.

kensington market

Chinatown

Korea town

China town
alikulkusilta Unionin aseman läheltä



Paikallinen flatiron -building Berczy -puiston laidalla

Linkkejä ja vinkkejä:


Cool Toronto: Queen street west
Queen street -wiki
36 things you must do on queen street
How Ossington avenue tells the story of modern Toronto

Minun myyrmäki
Bryssel streetart
Berliini: east side gallery
Berliini: Urban spree
Berliini streetart vol 3

Kommentit

  1. Taidokasta katutaidetta on aina kiva bongailla. Toronto ja Kanada ylipäänsä on vielä haavelistalla, toivottavasti vielä joku päivä <3

    VastaaPoista
  2. On kyllä hienoja taideteoksia! Tuosta merenpohjaa tai meren elämää kuvaavasta isosta muraalista tykkäsin erityisesti. Tykkään aina muutenkin bongailla katutaidetta matkoillani, niin isoa kuin pientäkin.. :) Ne virkistävät katukuvaa. Ehkä joskus itsekin vielä Toronton taidetta pääsen ihailemaan ihan paikan päältä ja katsomaan, onko samoja vielä nähtävissä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on makee. Mä en osaa päättää vain yhtä suosikkia, joten valitsisin Koreatownin värikkään seinän, Raptors -kuvan ja Jimi Hendrix.... Ne on kaikki niin hienoja omalla tavallaan.

      Poista
  3. Katutaide tekee kaupungin ulkoasusta aina mielenkiintoisemman! Kiva myös katsella kuvina.

    VastaaPoista
  4. Onpa autenttisen näköistä! Katutaide on mahtavaa, ja hienoa että siellä on annettu sille tilaa noin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoa muuta.. onneksi Helsingissäkin harmaita betinilähiöitä on tajuttu alkaa piristää upeilla muraaleilla 😊

      Poista

Lähetä kommentti