Pysäköimme parkkipaikalle, jossa oli jonkin verran autoja. Pyhäpäivinä saattoi joutua jättämään auton tien varteen monen sadan metrin päähän ja kävelemään sieltä. Jätimme kengät autoon. Minä olin avojaloin ja miehet jättivät sukat jalkaan. Täällä ei saanut käyttää kenkiä. Lisäksi naisten tuli peittää hiuksensa huivilla. Oli aurinkoinen päivä, joten kävely kivilaatoilla oli miellyttävää. Toisin oli kuulemma kesäisin, jolloin laatat kuumuivat auringonpaisteessa puhumattakaan sitten talven kylmyydestä.
Jesidismi on yhdistelmä eri uskontoja, kuten zarathustralaisuutta, kristinuskoa ja islamia. Jumala on jesideille vain luoja, joka ei vaikuta enää maailmassa ja joka on yhtä aikaa hyvä ja paha. Jumalan sijaan jesidismin tärkeä hahmo on riikinkukkona kuvattu enkeli, Melek Ta'us. Muslimit taas pitävät riikinkukkoa paholaisen symbolina ja he ovatkin kutsuneet jesidejä saatananpalvojiksi. ISIS oli tällä verukkeella oikeuttanut jesidien joukkomurhat, orjuuttamisen ja naisten raiskaukset. Jesidit ovat kokeneet kautta aikain systemaattista väkivaltaa ja vainoa. He itse kertovat joutuneensa kansanmurhan uhreiksi 72 kertaa.
Tapasimme pariskunnan, jonka nainen oli se, joka antoi kasteen tänne tuleville pyhiinvaeltajille. Kysyimme, mitä kävisi, jos muualla maailmassa asuva jesidi ei pääsisi tulemaan tänne. Nainen kertoi, että täältä vietäisiin pyhää vettä henkilön luokse ja kastettaisiin siellä, missä hän asuu.
Lalish tuntui niin erityiseltä paikalta. Siellä oli hengellisellä tavalla rauhaisa tunnelma. Kun tämä kastaja nainen koski olkapäähäni yhteiskuvia ottaessamme, kylmät väreet kulkivat kehoni läpi. Olenkin sanonut jossain aiemmassa postauksessa olevani ateisti, mutta olen avoin eri uskonnoille. Ja monissa niistä on mielenkiintoisia uskomuksia ja kauniita viisauksia.
Jesidit rukoilevat auringon suuntaan ja palvovat luonnonelementtejä: maata, tulta, vettä ja ilmaa. Jesideillä on olemassa pyhä kirja, Meshef Resh, josta kerrotaan , että se on viety pois. Uskon opit kulkevat suusta suuhun. Tämän vuoksi voit saada erilaisen vastauksen, kun kysyt eri jesideiltä heidän uskonnostaan. Pääpiirteet ovat toki samat.
Jesidien mukaan heidän uskontonsa juontaa 7000 vuoden päähän, mikä heidän kalenterissa on universumin syntymisen ajankohta. Uskonnosta ei ole tilastollista tietoa ennen 1100 -lukua jolloin Sheikki Adi teki siihen uudistuksia.
Tapasimme yhden papin, emiirin, joka on yksi viidestä pyhästä miehestä, joita maailman jesidit kuuntelevat. Hänen mukaansa maailmassa olisi noin 2,5 miljoonaa jesidiä. Esimerkiksi Euroopan maista Saksassa heitä asuu noin 200000.
Jesidien merkittävin pyhimys on siis sheikki Adi ibn Musafiri. Hän uudisti 1100 -luvulla jesidismiä. Sheikki Adi on haudattu Lalishiin. Hänen haudan päällä oleva kartiomainen kivirakennelma on alueen suurin. Mitä isompi kartio, sitä tärkeämpi henkilö sen alla makaa.
Jokaisen jesidin on tehtävä kerran elämässään pyhiinvaellusmatka Lalishiin. Se huipentuu rituaalikierrokseen temppelirakennuksen kammioissa, jossa jesidit ottavat kasteen kahdesta pyhästä lähteestä. He suutelevat käärmepatsasta temppelin suuaukolla ja kiertävät kolmesti Sheikki Adin haudan. Musta käärme liittyy jesidien kertomukseen Nooan arkista. Siinä arkkiin tuli reikä myrskyssä. Ettei se uponnut, musta käärme uhrasi henkensä ja tukki reiän.
Alueella juoksenteli paljon lapsia. He seurailivat meitä uteliaina. Moni halusi tulla ottamaan yhteiskuvia. Se oli hauskaa. Tapasimme myös paikallisen toimittajan. Kuultuaan minun olevan Suomesta, hän kysyi, että ihanko oikeasti meillä olisi väestöstä 80 % naisia ja 20% miehiä. Aloin nauraa. Sanoin että todelliset lukemat ovat ehkä 50 - 50. Kaikenlaista sitä kuuleekin.
Lalishissa ei saa astua ovien kynnyksille, sillä jesidit uskovat niiden olevan kaupungin enkelien lepopaikkoja. Govand vielä erikseen muistutti tästä ennen kuin astuimme sisään päätemppeliin. Siihen, jonka oviaukon vieressä oli musta käärme. "Muistakaa nyt se sääntö. Meitä katsotaan", hän sanoi.
Sali oli remontissa ja täynnä rakennustelineitä. Entisöintiä rahoitettiin Amerikasta. James ja Lou olivat iloisesti yllättyneitä tästä niin kuin toki minäkin. On hienoa, että historiallisia paikkoja suojellaan ja huolletaan tuleville sukupolville.
Sisällä yhdessä kammiossa nuori poika poltti kolme rukousnauhaa, kun maksoi pienen kolehdin. Samalla hän lausui joitain mantroja, jotka toisivat kuulijalleen hyvää onnea.
Kaikkiin huoneisiin me emme päässeet. Ne olivat vain jesideille. Tähän uskontoon ei voi kääntyä. Pitää syntyä jesidi isälle ja äidille ollakseen jesidi. Uskonnon vanhanaikaiset säännöt ovat haastavia niille naisille, jotka olivat ISISin seksiorjina ja synnyttivät heille lapsia. Heillä on hankala asema palattuaan takaisin yhteisöihinsä, jos selvisivät kaikista kauheuksista ja pääsivät pakenemaan. Puhumattakaan heidän lapsista, jotka ovat äideilleen maailman rakkaimpia, mutta eivät jesidejä, koska isä on eri uskonnosta.
Nadia Murad'in Viimeisen tytön. Se oli raaka ja koskettava. Se teos antoi kipinän mennä Kurdistanissa juuri Duhokin maakuntaan, että näkisin tämän paikan. Vierailu täällä teki Nadian teoksesta henkilökohtaisemman.
Linkkejä ja vinkkejä:
- Matkalla Pohjois-Irakin Kurdistaniin
- Pelkoa ja onnellisia loppuja Sulemaniassa
- Amna Suraka, jota ei tule unohtaa
- Opastettu kierros Duhokin maakunnassa alkaa
Lämmin suositus:
- Iraqi Kurdistan guide (instagram)
Yrityksessä toimii oppaana kaksi veljestä: Haval kierrättää pitkällä kokemuksella turisteja niin Kurdistanissa kuin muuallakin Irakissa. Govand on tuoreempi opas parin vuoden kokemuksella ja toimii Kurdistanin alueella.
Kirjavinkki:
- Nadia Murad : Viimeinen tyttö
"Rankka selviytymistarina naisesta, joka pakeni terroristien seksiorjuudesta.
Irakilaisen 21-vuotiaan Nadian rauhaisa elämä muuttui täysin, kun Isis valloitti kotikylän, tappoi hänen perheensä ja myi hänet seksiorjaksi. Sama kohtalo on ollut tuhansilla muilla jesiditytöillä. Harvinainen Isisin sisäpiirin kuvaus paljastaa, millaista on elää terroristien hirmuhallinnon vankina."
Nadia on saanut Nobelin rauhanpalkinnon työstään seksuaalisen väkivallan kitkemiseksi sodissa.
Kiehtovaa luettavaa taas. Erityisesti kuvaus jesideistä kiinnosti, sillä en tiennyt heistä muuta kuin sen, mitä kauheuksia he ovat joutuneet edellisten vuosien aikana kokemaan. Myöskään Laslishin merkityksestä jesideille en tiennyt mitään, ja pitikin oikein googlettaa, missä Lalish ihan tarkalleen on.
VastaaPoistaKiitos Mikko. Muistan itse törmänneeni jesidismiin jossain Ville Haapasalon sarjoista.
PoistaNyt tuli vastaan kohde, josta en ollut aikaisemmin kuullut. Kiitos myös kirjavinkistä, vaikka en tiedä pystynkö sitä lukemaan.
VastaaPoistaAnna kirjalle mahdollisuus. Pohjimmiltaan se on kuitenkin selviytymistarina kaikkien niiden kauheuksien jälkeen.
PoistaAnnan erityisesti arvoa sille, että olet lähtenyt reippaasti liikkeelle koko maailmaa koskevista rajoituspsykooseista huolimatta ja kerrot kivoista ja erikoisista kokemuksistasi lähtemisestä haaveileville. Hyvä myös että oikaiset tietoja paikkaansapitämättömistä varoituksista. Jatka vaan samaan malliin!
VastaaPoistaKiitos. Luotin matkustusrajoituksia enemmän taustatyöhön, mitä olin tehnyt Irakin Kurdistanista. Ja muutenkin uskon, että tänäkin aikana voi matkustaa koronasta huolimatta turvallisesti ja vastuullisesti.
PoistaJälleen kerran ihan super mielenkiintoista luettavaa - kiitos! :) Uskonnot ja uskomukset ovat mielenkiintoisia, vaikken muuten mikään uskovainen olekaan.
VastaaPoistaOn myös mielestäni tärkeää kuulla "toisenlaisia" juttuja esim. jesideistä. Kuten Mikko tuolla aiemmin kommentoi, minullakin oli heistä tosi kapeakatseinen kuva.
Kiitos Eveliina. On tämä ollut opettavaista itsellekin. ☺️
PoistaMielenkiintoista luettavaa. Täältä Suomesta kotisohvalta on vaan niin vaikeaa käsittää, miten vahvasti uskonto määrittelee joissain paikoissa elämää ja, että sen varjolla tehdään kauheita asioita ihmisille.
VastaaPoistaNiinpä. Ja se että jotkut leimaavat kaikki muslimit, koska jotkut äärijärjestöt tulkitsevat Koraanin oppeja omalla tavallaan, on ikävää. 😔
PoistaYhdyn muiden kehuihin erittäin mielenkiintoisesta postausaiheesta, ja laitan myös tuon kirjan korvan taakse, epäilemättä on vaikuttavaa ja silmiäavaavaa luettevaa.
VastaaPoistaKiitos Anne. Kirja todella kannattaa lukea. ☺️
PoistaJesidien kohtalo onkin monesti esillä mediassa. Toisin kuin Mekan osalta sallivat sentään muidenkin uskontokuntien vierailla tuolla - Mekkahan on suljettu kaikilta muilta kuin muslimeilta, tosin jotkut innokkaimmat maailmanmatkaajat saattavat tehdä Saudeissa pikakääntymyksen, saattaa onnistua, miehiltä, ainakin jos ovat jostain maasta, jossa muslimejakin paljon on.
VastaaPoistaTuolla oli vain joitain huoneita minne ei saanut mennä. Kuulostaa hurjalta, että joku kääntyisi muslimiksi vaan nähdäkseen Mekan. 😯
Poista