Ruandan päiväkirja osa 7 - koronatestejä ja valkonaamoja

 


Päivä Paradis Malahidessa alkoi kuten tavallista. Tulin herättyäni päärakennukseen. Tämän huomattuaan Amani tai joku muu paikan työntekijöistä kiikutti minulle kannullisen kahvia. Myöhemmin perässä tuli munakas, hedelmiä, paahtoleipää ja hilloa. Munakkaasta puolet sai Sweetie. Koira tulikin aamuisin istuskelemaan lähelleni. Ikinä hän ei ruokaa kerjännyt. Odotti vain rauhassa, jos jotain sattuisi saamaan.

Muchio oli lähtenyt kaupungille koronatestiin tulevaa Tansaniaan siirtymistä varten. Hän oli luvannut sitten kertoa minulle, miten testauspaikka olisi auki. Oli tosiaan aika mennä neljänteen testiin vajaan kahden viikon sisällä. Maanantaille kaavailemani vaellus yhden tulivuoren päälle vaatii tuoreen PCR -tuloksen. Tulivuori sijaitsee Volcanoes -kansallispuistossa. Muita vastaavia on Nyungwen metsä Kivu -järveltä vielä etelämmäs sekä Akageran kansallispuisto Tansanian rajalla, parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Kigalista itään. 

Muchio palasi testauksesta ja ohjeisti minua, miten sen suhteen Gisenyissä toimitaan. Menin Felixin kyydillä keskustaan mototaksilla. Ennen testiä piti mennä maksamaan se paikalliseen pankkiin. Tiskillä piti vain kertoa, että haluaa maksaa sairaalassa otettavan PCR -koronatestin. Siitä sitten sai kuitin, joka piti näyttää testipaikassa.




Testauspaikka oli sairaala-alueen perimmäisessä rakennuksessa. Felix kysyi, jäisikö hän odottamaan minua, mutta sanoin jääväni kävelemään kaupungille muutamaksi tunniksi. Vaikka testauspaikka oli rosoisen näköinen, täällä asiat toimivat todella järjestelmällisesti. Sairaanhoitaja kirjasi padillä tietoni ylös ja sain paperilapulla koodin, jota tarvitsisin, kun menen katsomaan tuloksia RBC'n (Ruanda's biomedical center) nettisivulta. 







Kävelin sitten ympäri kaupunkia. Kulkiessani Kongon rajan suuntaisesti tiirailin sen suuntaan. Näkyvyyden esteenä oli metallilevyistä tehdyt aidat tai asuintalojen seinä. Sitten yhdestä kadunkulmasta näinkin kalteriaidan, josta näki naapurimaahan. Uteliaana menin tietenkin lähemmäs. Ollessani lopulta aidan vierellä nuori nainen varoitti minua koskemasta siihen. Kysyin, onko aidassa sähköä. "Ei, vaan tuossa oikealla puolellasi on torni, jossa on rajavartija. Sinulle tulee ongelmia, jos kosket aitaan", nainen kertoi. En tosiaan ollut huomannut koko tornia. Se ei ollut korkea ja se oli puun oksien ja lehtien verhoama. 

Jatkoin matkaani kohti keskustaa. Sain hetkeksi aikaa rinnalle kulkemaan aika erikoisen porukan. Arviolta 200-kiloinen mies istui kärryissä, jota veti ja työnsi kolme nuorta miestä. Ehkä he olivat hänen poikiaan tai alaisia. Tämä kärryssä istuva alkoi jutella kanssani. Uteli mistä tulen ja mitä teen täällä. Kohta hän jo vannoi rakkauttaan. En jaksanut pitkään kommentoida hänen höpötyksiin. Lopulta mies luovutti ja komensi kuskinsa kääntämään kärryn suunnan. 






Iltapäivällä olin takaisin majapaikassani. Kauempaa kuului kovaäänistä musiikkia ja päätin ottaa selvää, mistä se tulee. Läheisellä kirkolla oli jonkinlaiset kuoroharjoitukset meneillään. Kuulosti siltä, että olisi paremmatkin bileet käynnissä. Se ei tosiaankaan ollut mitään kaihoisaa virsien veisuuta vaan iloista menoa, tanssia ja jamittelua. 

Jatkoin matkaa ja päätin poiketa El Classicoon oluelle. Suureksi yllätykseksi ravintolassa istui yksi valkoihoinen mies. Ruandassa kun ei kauheasti ollut näkynyt muita kuin tummia. Paradis Malahidessakin oli ollut joitain ranskalaisia ja jenkki aina yhden yön kerrallaan, jonka jälkeen jatkoivat matkaa johonkin. 

Mies oli Tomas Liettuasta. Hän oli kahden kaverinsa kanssa vuokrannut moottoripyörät Kigalista ja ajoivat ympäri maata. Kaverit Nerius ja Justas tulivat myös paikalle. Tultiin hyvin juttuun. Liettualaiset ja suomalaiset ovat melkein naapureita, kuin heimoveljiä. Vaihdettiin reissutarinoita. Sitten alkoi tulla nälkä ja suosittelin, että jatkaisimme majapaikassani. 

Kun tulimme sen parkkipaikalle, miehet ihmettelivät, miten siellä oli kolme tismalleen samanlaista moottoripyörää parkissa, mitä heillä itselläänkin on vuokralla. Paljastui, että heidän pyörien vuokraaja oli samassa hotellissa kahden ranskalaisen asiakkaan kanssa. Tämäpä hauska sattuma. He olivat kaiken lisäksi lähdössä kalastamaan. Tomas innostui asiasta. Hän kertoi, miten on koko Ruandan reissun ajan halunnut päästä kalalle perinteisillä veneillä. Tomas tuli siihen tulokseen, että minun tapaaminen oli kohtalo, kun johdatin tähän paikkaan. 

Lopulta kaikki muut lähtivät kalaan paitsi minä ja Justas. Istuimme iltaa rannassa pöydän ääressä ja hämärän laskeuduttua siirryimme päärakennukseen nuotion luo. Tunnit kuluivat, kun seura oli hauskaa. Myöhemmin olin bungalowissani vaipumassa uneen, kun kuulin, miten kalastajat palauttivat muut valkonaamat maihin. En muuten ikinä muistanut kysyä, tuliko sitä kalaa. Ainakin veneisiin pakattu kaljakori oli tyhjentynyt ja hauskaa kuulosti olevan metelistä päätellen.

Seuraavassa postauksessa hyppään yhden vuorokauden yli. Elämä Kivu-järvellä oli aika samanlaista päivästä toiseen. Mitään ihmeellistä ei tapahtunut. Hyppään päivään, joka jäi muistoissani yhdeksi ikimuistoisimmista, mitä olen matkoilla kokenut eikä pelkästään hyvässä.


Justas, minä, Tomas ja Nerius - viimeinen illallinen



Linkit ja vinkit:

Paradis Malahide

Ruandan päiväkirja osa 6 - Kivu- järvi

Ruandan päiväkirja osa 5 - Gisenyi

Ruandan päiväkirja osa 4 - uusiin maisemiin

Ruandan päiväkirja osa 3 - Sadepäiviä

Ruandan päiväkirja osa 2 - Kaupunkikierros Kigalissa

Ruandan päiväkirja osa 1 - Matkaväsymystä ja ensitunnelmia Kigalista

Kommentit

  1. Ai vitsit, tuo tulivuoriretki kuulostaa hienolta. Olen käynyt Erta Alella Etiopiassa ja se oli kyllä ikimuistoinen retki. Sen jälkeen tulee kyllä varmasti käytyä muillakin tulivuorilla, kun sellaisia lähellekään reittiä osuu. Juurikin esimerkiksi tuolla Volcanoes -kansallispuistossa olisi mukava päästä käymän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sormet jo syyhyää päästä siitä kirjoittamaan. Tämä oli mun toinen tulivuorivaellus. Eka oli Indonesiassa ja hitosti matalampi. 😊

      Poista
  2. Näitä Ruanda-tarinoita lukiessa pääsee kivasti (ja kaihoisasti) mukaan reissutunnelmaan! Mahtava kohtaaminen liettualaisten kanssa, mutta voi apua tuo kärrymies :D
    Mikon tapaan minäkin odotan mielenkiinnolla tulivuorivaelluspostausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärrymiehestä tuli mieleen Peppi Pitkätossu ja se heimokuningas isä 😆

      Poista
  3. Noiden lukuisten testivaatimusten takia matkailu ei ihan vielä jaksa innostaa. Vähän tuntuu eri uutisia lukisessaan, että rokotetut saatettaisiin vapauttaa testirumbasta ainakin jossain määrin, joten toivoa on. Ei niin, että se testaus pelottaisi tms. mutta logistiikka- ja aikatauluvaateita se asettaa matkalle turhankin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin lyhyelle matkalle ei kyllä viitsisi lähteä, jos siitä seuraisi iso testausrumba. Kovasti mielessä on jo syksyn matka jonnekin, missä rokotukset syrjäyttää karanteenin. Saan toisen rokotteeni juhannuksen aikoihin.

      Poista
  4. Ai että, kyllä reissuhammasta kolottaa! :) Ruanda on yksi sellainen kohde, josta haaveilen palavasti. Kyllä vielä joskus. Yllätykselliset ja ihanat ihmiskohtaamiset ovat kyllä usein se matkojen kohokohta, tai ainakin erittäin mieleenpainuva asia. Tuo tulivuori kiinnostaa kovasti, siitä postausta odotellen! :)

    VastaaPoista
  5. Sulla ei varmaan enää sieraimet paljosta hätkähdä, kun oot niin monta testiä ehtinyt ottaa. :D Kuulostaa kyllä kaikin puolin mielenkiintoselta matkalta ja kiva päästä Afrikan tunnelmiin näin kaukaa Pohjoismaista käsin! Afrikka on ihana. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän se kiva toimenpide ole, mutta kaikkeen tottuu. 😊

      Poista
  6. Minä en ole ollut kertaakaan koronatestissä koko tämän humpuukin aikana. Toivottavasti pian pääsisi matkustamaan. Afrikassa, esimerkiksi, en ole vielä ollut laisinkaan. Jännä juttu, että kun nuokin maat ovat olleet vaikka missä katastrofissa, niin korona kuitenkin nousee päällimmäiseksi. Kyllä pakostikin ajattelee jotain salaliittoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan noita salaliittoteorioita. Jokainen saa uskoa, mihin tykkää. ☺️

      Poista
  7. Hauskoja kohtaamisia matkoilla. Ne ovat mielestäni juuri sellaisia jotka jäävät elämään ja mieleen oli se sitten mies kottikärryissä. Nyt kun olen itse päässyt taas matkustamaan niin onhan tämä PCR-testien ottaminen siellä ja täällä hieman lisää haastetta tuova - kustannusten lisäksi - tähän matkailuun. Se on kyllä mielenkiintoista että yhden maan sisällä jouduit noinkin monta testiä ottamaan - Ruanda tuntuu ottavat tilanteen hyvin ja vakavissaan. Ja vaikka olisi rokotteet, niin monessa maassa vaaditaan toki vielä PCR testit päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruanda ottaa vakavissaan. Siksihän maa on pysynyt "vihreänä maana" lähes koko korona-ajan.

      Poista
    2. Hauskoja kohtaamisia tosiaan. Miten ne onkin maailmalla helpompia, Suomessa harvemmin päätyi jutuille tai samaan matkaan tuntemattomien kanssa.

      Itse olen selvinnyt koko ensimmäisen koronavuoden ilman ainuttakaan testiä, saa nähdä milloin on ensimmäisen aika... Alkoi limakalvoja kutkuttamaan jo pelkkä ajatus.

      Poista
    3. Tuota testiä on liikaa peloteltu. 😆Mun mielestä nielunviljely -näyte on paljon pahempi. Makuasioita toki tuollaiset. ☺️

      Poista
  8. Varmaan aika paljon selviteltävää on ollut noiden testien sun muiden kanssa, mutta hienoa kuulla, että Ruandassa homma oli järkätty fiksusti. On varmaan tuntunut kivalta tavata muita länkkäreitä paikassa, jossa yleensä vähemmän valkoisiin törmää. Ja huh, onneksi sua varoiteltiin menemästä liian lähelle sitä Kongon raja-aitaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan se kiva vähemmistön edustajana törmätä "heimolaisiin" 😆

      Poista

Lähetä kommentti