Katutaidetta Reykjavikissa

 
Yksi minun suosikkipuuha niin kotimaassa kuin ulkomailla on bongailla hienoa katutaidetta. En olisi uskonut, että Reykjavik, pieni pohjoinen pääkaupunki olisi sitä täynnä. Sitä ei tarvinnut edes etsiä. Muraaleja tuli vastaan kulman takaa. Sellaisia saattoi  löytää sivukujilta tai rähjäisiltä parkkipaikoilta. Yksi keskustan pääkatu on jopa maalattu sateenkaaren väreillä. 

Katutaidetta alkoi ilmestyä nykymuodossaan Philadelphiaan ja New Yorkiin 60-luvun lopulla, kun jengit merkkasivat reviirejään omilla tägeillä. Islannissa 90- luvun alussa katutaide alkoi pienen porukan puuhasteluna. Nyt keskustan alue on yksi iso taidegalleria.

Kun paikalliselta artistilta, Selurilta kysyttiin katutaiteen ja graffitin eroa, hän vastasi hienosti: "Spraymaali -pullo on vain työkalu. Se on työkalu samalla tavalla kuin veitsi; voit käyttää sitä niin kuin kokki tai kuin teurastaja. Tehdä jotain hyvää tai jotain huonoa."

Muraaleja tulee ja menee. Se katukuva, mitä minä näin Reykjavikissa voi olla ihan toisenlainen, kun sinä vierailet siellä. 


Mikä kuvista oli sinun suosikkisi?Muita postauksiani katutaiteesta

Toronto streetart

Berliini -East side gallery

Berliini - Urban spree

Berliini -Streetart vol 3

Minun Myyrmäki

Bryssel streetart


Lähteenä toimi

Guide to graffiti and streetart in Reykjavik

Kommentit

 1. Enpä osaa sanoa suosikkiani, siellä oli useampi todella hieno teos. Itsekin tykkään bongailla hienoa katutaidetta. Vinkkinä, että jos joskus lähdet Etelä-Amerikkaan ja Chileen, on Valparaiso tuossa mielessä mainio matkakohde. Siellä saa aikaa kulumaan vaikka useamman päivän katutaiteen ihailuun ja kuvailemiseen.

  VastaaPoista
 2. Olipas niitä siellä paljon! Kolme miestä talon seinällä oli suosikkini. Kävin tänä kesänä tutustumassa Mäntässä tunnetun katutaiteilija Banksyn tuotantoon. Sellaiset työt olisivat mielenkiintoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hieno, tosi fotorealistinen. Banksyn työt on hienoja.

   Poista
 3. Minusta on myös kiva bongailla matkoilla katutaidetta ja löytyyhän niitä muutamia Suomenkin kaupungeista. Oma suosikkini on ehkä tuo ensimmäinen musiikkiaiheinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihana. Ja tuo teksti kuvassa sopii meille reissunälkäisille.

   Poista
 4. Mä tykkäsin eniten tuosta kelta-musta käsi seinästä. Onpa Reykjavikissa tosi kivasti näitä, piristää katukuvaa! Pitäis itsekin pitää enemmän silmiä auki tällaisille. Tosin kävin tänä kesänä katsomassa katutaidetta entisessä huvipuisto Wasalandiassa (tosin ehkä eri tyylistä): https://elinanmatkalaukussa.blogspot.com/2021/07/katutaidetta-vaasassa-wasa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva, kun tuollaisia tehdään. Itse lenkkeilen usein Suvilahden ohi. Siellä on graffitiseinä ja aina on jotain uutta sinne ilmestynyt. Kiva, kun ylipäätään on tällaisia paikkoja, mihin saa luvalla tehdä kuvia.

   Poista
 5. Tykkään myös katutaiteesta ja jotenkin just vaikka Berliinissä se kuuluu vahvasti sinne. Samoin tietysti vaikkapa New York. Näistä kuvista tykkäsin eniten tuosta rainbow colour tiestä. Tosi mageen näköinen. Tuli mieleen vuoden 2014 syksy ja Vancouver, jossa näin vastaavanlaisen ensimmäistä kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, Berliini. 💞 Sinne olisi menoa ensi keväänä, jos eräs kahdesti vuodella eteenpäin siirretty tapahtuma toteutuu.

   Poista
 6. Reykjavikhan näyttää nykyisin värikkäältä kaupungilta! Mitenkähän nuo kadun pinnassa olevat jutut kestävät talvea - no toisaalta, voihan ne maalata uudelleen joka kevät ja vaikka vähän eri näköisinä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jekaterinburgissakin maalataan joka kevät kaupungin nähtävyydet osoittava punainen viiva katuun. Se haalistuu talven aikana. Ehkä myös Reykjavikissa on samoin.

   Poista
 7. Olipa tosiaan paljon ja näyttäviä muraaleja! Itse muistan ihastuneeni niihin Glasgow'ssa, jossa niitä oli myös varsin paljon. En kyllä yhtään malttaisi odottaa, milloin itse pääsisi käymään Reykjavikissa. Aika vaikuttava oli tuo mintunvihreä, jossa ihmiset "kiipesivät" pitkin seinää.

  VastaaPoista
 8. Onpa hienoja! Tällainen katutaide elävöittää kaupunkia kummasti ja on hienoa, että jotkut paikkakunnat ovat ymmärtäneet antaa luovuudelle mahiksia. Soisi näkevänsä meilläkin enemmän.

  VastaaPoista
 9. On kyllä todella hienoja kaikki nämä muraalit omalla tavallaan ja jokaisessa oma ajatuksensa taustalla, vaikea sanoa yhtä yli muiden. Tuo sateenkaaren värinen pääkatu näyttää myös todella kauniilta. :) Islannissa on paljon upeutta kaikkinensa, olisi ihana sinne joskus myös päästä käymään!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti